Reklama

Počas horúcich dní zabudnite na ťažké a mastné jedlá: 6 tipov na perfektné zeleninové pochúťky

Zapekaný baklažán

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Počas horúcich dní nemáme chuť na ťažké a mastné jedlá. Našťastie, naše záhrady sú už plné čerstvej zeleniny, a tak na otázku, čo variť, rýchlo nájdeme svoju odpoveď.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Stačí pár minút a hneď máte pripravené chrumkavé tyčinky

    Špargľový koláč

    4 porcie

    300 g špargle (plus na podávanie) ● 500 g lístkového cesta ● 1 žĺtok na potretie ● 50 g kvalitného tučného syra typu gruyère ● 30 g parmezánu ● 1 PL bieleho sezamu ● 1 PL čierneho sezamu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● sušená šunka na podávanie

    Špargľu umyjeme, odkrojíme asi 2 cm z drevnatého konca a dáme variť na 2 až 3 minúty do vriacej osolenej vody. Potom ju vyberieme a prepláchneme v studenej vode. Lístkové cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu, boky môžeme odrezať. Okraje cesta vo vzdialenosti asi 1,5 cm narežeme, pri pečení sa cesto zdvihne a vytvorí okraj koláča. Stred cesta posypeme nastrúhaným syrom gruyère, naň poukladáme špargľu. Osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom. Okraje cesta potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Koláč pred podávaním necháme mierne vychladnúť a potom servírujeme s čerstvou špargľou, so sušenou šunkou a zľahka poliaty kvalitným olivovým olejom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút 

    Náš tip

    Skúste namiesto tvrdého syra použiť syr s bielou plesňou nakrájaný na plátky. 

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Špargľový koláč

    Hráškové rizoto s kuriatkom

    3 porcie

    750 ml zeleninového vývaru ● 300 g hrášku ● 40 g čerstvého špenátu ● 40 g rukoly (+ na ozdobu) ● 1 menšia cibuľa ● 100 ml bieleho suchého vína ● 350 g ryže na rizoto (arborio) ● 50 g parmezánu ● 100 g masla ● štipka muškátového orieška ● 2 vykostené kuracie prsia ● sušené čili ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Kuracie mäso necháme pol hodiny marinovať v zmesi z čili a oleja. Zohrejeme vývar a udržiavame ho teplý počas celého varenia rizota. Hrášok uvaríme a polovicu dáme bokom. Zvyšnú polovicu rozmixujeme so špenátom, s rukolou a trochou vývaru. Zmes budeme neskôr pridávať do rizota. Vo väčšom hrnci zohrejeme trocha oleja, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a restujeme asi 2 minúty. Potom cibuľu podlejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Pridáme ryžu, dobre premiešame a podlejeme trochou vývaru. Ryžu stále podlievame vývarom, aby bola vlhká, a miešame, aby sa neprilepila na dno hrnca. Zatiaľ na panvici vhodnej do rúry opekáme kuracie prsia z oboch strán – asi 5 minút. Potom panvicu preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a mäso dopekáme 10 až 12 minút. Asi po 20 minútach pridáme rozmixovaný hrášok a varíme ešte 5 minút. Nakoniec prilejeme trochu vývaru, vypneme oheň a pridáme maslo, muškátový oriešok, nastrúhaný parmezán a rizoto dobre premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Upečené kuracie prsia nakrájame na plátky a položíme na rizoto. Prisypeme zvyšný hrášok a ozdobíme čerstvou rukolou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 25 minút 

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Hráškové rizoto s kuriatkom

    Zapekaný baklažán

    2 porcie

    1 väčší baklažán ● 500 g krájaných paradajok ● 1 strúčik cesnaku ● bazalka ● 1 balenie syra cottage (biely) ● za hrsť spareného špenátu ● mozzarella ● soľ ● mleté čierne korenie ● cukor ● olivový olej

    Baklažán nakrájame pozdĺžne na polcentimetrové plátky. Potrieme ich olivovým olejom, osolíme a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C domäkka. Zatiaľ pripravíme paradajkovú omáčku. Na rozohriatom olivovom oleji opečieme celý strúčik cesnaku. Prisypeme paradajky a prikryjeme – pustia šťavu. Potom dochutíme soľou, cukrom, korením aj lístkami bazalky. Urobíme plnku. Cottage zmiešame s nasekaným špenátom, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom. Postupne ukladáme plátky baklažánu a na ne syrovú plnku, kým všetko neminieme. Potom zalejeme paradajkovou omáčkou a navrch natrháme mozzarellu. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť pri 180 °C. Jedlo je hotové, keď sa mozzarella pekne sfarbí.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zapekaný baklažán

    Polievka zo zelenej fazuľky

    4 porcie

    200 g zelenej fazuľky ● 100 g mrkvy ● 50 g cibule ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● pažítka na podávanieNA TRHANCE: 100 g hrubej múky ● 1 vajce ● soľ

    Očistenú fazuľku nakrájame na menšie kúsky. Očistíme mrkvu a nakrájame ju na kolieska. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálime olej a pridáme cibuľu. Chvíľu opekáme a vsypeme aj ostatnú zeleninu. Krátko opekáme a zalejeme 1 l vody. Privedieme do varu a pod pokrievkou varíme asi 15 minút. Osolíme a okoreníme. Z múky, vajca a zo štipky soli vypracujeme hutnejšie cesto, odtŕhame z neho malé kúsky a zavaríme do polievky. Podávame ju posypanú nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Polievka zo zelenej fazuľky

     Cestoviny s brokolicovým pestom

    2 porcie

    250 až 300 g obľúbených cestovín ● 300 g brokolice ● 2 PL nastrúhaného parmezánu ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● píniové oriešky a bazalka na podávanie

    Cestoviny uvaríme podľa návodu. Trochu vody, v ktorej sa varili, odložíme bokom. Brokolicu uvaríme v osolenej vode. Scedíme ju, rozmixujeme (nie na kašu, skôr „na strúhanku“), pridáme nastrúhaný parmezán, tri lyžice oleja a pretlačený cesnak. Dobre zamiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Cestoviny zmiešame s pestom, pridáme trochu odloženej vody a nakoniec posypeme píniovými orieškami opečenými nasucho. Ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cestoviny s brokolicovým pestom

    Cuketové rolky s gorgonzolovou omáčkou

    6 porcií

    3 zelené cukety ● 3 žlté cukety ● 400 g krémového syra ● 1 vajce ● čerstvá šalvia ● kôra z 1 citróna ● soľ ● korenie ● olejNA

    OMÁČKU: 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL masla ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 g gorgonzoly

    Cukety nakrájame na tenké plátky, osolíme a necháme 10 minút odležať. Potom z nich papierovým obrúskom vysajeme tekutinu. V miske zmiešame krémový syr, vajce, nasekanú šalviu a nastrúhanú citrónovú kôru. Osolíme, okoreníme. Každý plátok cukety potrieme tenkou vrstvou ochuteného krémového syra, zrolujeme a položíme do pekáčika. Urobíme omáčku. Cesnak nasekáme na plátky, opečieme na masle a zalejeme smotanou. Privedieme do varu a pridáme 150 g gorgonzoly. Omáčku opatrne nalejeme na rolky v pekáčiku a navrch rozdrobíme zvyšnú gorgonzolu. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút. V kastróle rozpálime olej a sprudka na ňom opečieme čerstvé listy šalvie. Ozdobíme nimi upečené rolkya môžeme podávať. Dobrú chuť!

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cuketové rolky s gorgonzolovou omáčkou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.