Pochutnajte si! 6 tipov na vynikajúce bravčové soté
25. 3. 2011, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:50)

Zdroj: archív
Uvažujete, ako si spríjemníte víkend? Čo tak niečo chutné a originálne navariť? Máme pre vás niekoľko rád, ako si pripraviť bravčové soté.
So šampiňónmi a s kukuricou
V panvici zohrejeme olej a opražíme v ňom 340 g na rezance nakrájaného a osoleného bravčového mäsa. Keď je napoly opražené, pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a opražíme dosklovita. Pridáme 1/2 konzervy pokrájaných šampiňónov a pražíme ďalej. V prípade potreby podlejeme trochou vývaru. Scedíme 1/2 konzervy kukurice a pridáme k mäsu. Dochutíme kečupom, soľou, mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Podávame s ryžou alebo hranolčekmi.
S ananásom
Na rezance nakrájame asi 350 g bravčovej panenky, mäso osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, premiešame a necháme chvíľu odstáť. Na panvici s trochou oleja osmažíme ochutené mäso a postupne pridáme 1 konzervu scedeného ananásu a 100 g arašidov. Podlejeme smotanou a dusíme približne 2 minúty. Podávame s ryžou alebo pečenými zemiakmi.
So zeleninou
V troche oleja v tlakovom hrnci opečieme 1 na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme 300 g na rezančeky nakrájaného bravčového pliecka alebo stehna, osolíme a okoreníme. Zalejeme trochou vody a chvíľu podusíme. Pridáme 1 červenú papriku nakrájanú na rezance, 1 olúpanú a na kúsky nakrájanú paradajku, 1/4 póru nakrájaného na kolieska, 1 nastrúhanú mrkvu a 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Dochutíme cukrom, kečupom a sójovou omáčkou. V prípade potreby ešte podlejeme vodou. Hrniec uzavrieme a všetko spolu povaríme asi 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou.
S lečom v placke
Na rezance nakrájame 300 g bravčovej sviečkovice. Na oleji orestujeme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 prelisované strúčiky cesnaku, pridáme mäso, zalejeme troškou vody a podusíme. Keď mäsko zmäkne, pridáme 1 malý zaváraninový pohár leča, 1 na kocky nakrájanú kapiu a podľa chuti konzervovanú kukuricu. Ochutíme troškou kečupu, korením čili, 1 PL smotany na varenie a vegetou. Podávame na pečenej zemiakovej placke, pričom placku preložíme a posypeme strúhaným syrom typu eidam.
S fazuľovými strukmi
Na rezančeky nakrájame 500 g bravčového stehna. Mäso vložíme do misy, pridáme 2 vajcia, soľ a 2 PL sójovej omáčky. Všetko spolu premiešame a 1 hodinu marinujeme. Mäso sprudka opražíme v 3 PL horúceho oleja. Asi 300 g mrazenej zelenej fazuľky uvaríme v osolenej vode. Uvarenú fazuľku scedíme a pridáme k opečenému mäsu. Premiešame a podusíme. Medzitým vymiešame nálev z 1 PL sójovej omáčky, 2 PL červeného vína, 1 ČL škrobovej múčky, 1 ČL kryštálového cukru a 2 PL mäsového vývaru. Mäso zalejeme nálevom a ešte chvíľu podusíme. Podávame s chlebom alebo s ryžou.
Na víne so zeleninou
Očistíme 1 malú mrkvu, 1 malú papriku, 50 g stonkového zeleru a 1 malý kaleráb. Zeleninu umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Zeleninu vložíme do 125 ml vriaceho mäsového vývaru, prikryjeme a asi 3 minúty povaríme. Medzitým umyjeme 1 malú cuketu a 50 g šampiňónov, očistíme a nadrobno nakrájame. Ošúpeme 2 šalotky (cibule), najemno nasekáme a spolu s hubami a cuketou pridáme k zelenine v panvici. Prikryjeme a dusíme 4 minúty. Na malé kúsky nakrájame asi 500 g bravčového mäsa, pridáme k zelenine, podlejeme 125 ml bieleho vína, zakryjeme a dusíme, kým mäso nezmäkne. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a tymianom.