Pohánkové palacinky s dubákmi
16. 4. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Dušan Kríštek
Čas prípravy: 40 minút; 4 porcie
Potrebujeme:
CESTO: 250 ml plnotučného mlieka, 110 g pohánkovej múky, 2 PL slnečnicového oleja, 30 g masla, 2 vajcia, štipka soli
PLNKA: 30 g masla, 110 g dubákov, 55 g varených nasekaných gaštanov, menšia hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
NA OZDOBU: 4 vajcia, 1 hlávka rímskeho šalátu, 1 PL bieleho vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vo veľkej mise vymiešame metličkou vajcia, mlieko a maslo. Postupne pridávame múku so štipkou soli a pripravíme hladké cesto, ktoré necháme asi 30 minút odležať.
2. Panvicu potrieme olejom a z cesta upečieme palacinky. Z každej strany pečieme asi 1 minútu.
3. Na plnku rozpustíme v panvici maslo, pridáme očistené huby a 4 až 5 minút opekáme. Pridáme nasekané gaštany a chvíľku povaríme, aby sa šťava zredukovala. Primiešame vňať a plnku ochutíme soľou a korením.
4. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, primiešame ocot a veľkou lyžicou vodu roztočíme. Potom do nej rozklepneme vajce a 3 minúty povaríme. Vyberieme a rovnako pripravíme aj zvyšné vajcia.
5. Palacinky naplníme hubami, zabalíme a spolu so strateným vajcom podávame aj s rímskym šalátom.
Čas pečenia: 25 minút
Čas odležania: 30 minút