Jablkový sen

8 porcií

1,5 kg kyslejších jabĺk ● 200 g krupicového cukru ● 175 ml jablkovej šťavy ● 1 balíček vanilínového cukru ● 400 g crème fraîche ● 2 balíčky stužovadla šľahačky ● 250 g smotany na šľahanie ● 100 ml whisky ● 350 g perníkov

Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci skaramelizujeme 100 g cukru, pridáme jablká a zalejeme
100 ml jablkovej šťavy. Varíme 5 až 10 minút do zmäknutia. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Zmiešame 100 g cukru, vanilínový cukor a vmiešame do crème fraîche. Šľahačku so stužovadlami vyšľaháme dotuha a zľahka primiešame do krému. V miske spojíme 75 ml jablkovej šťavy a alkohol. Naláme perníčky a pokvapkáme ich alkoholovou zmesou. Do pohárov vrstvíme krém, perníčky a skaramelizované jablká. Ukončíme vrstvou krému, ozdobíme jabĺčkom a dáme vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Jablkový sen
Jablkový sen
Zdroj: Shutterstock

Citrónový krém s mangom

4 porcie

100 g piškót ● 1 mango ● 3 PL citrónovej šťavy ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 100 g citrónovej nátierky Lemon Curd ● 1 ČL citrónovej kôry ● 2 PL citrónovej šťavy ● 30 g kakaového prášku

Piškóty nalámeme a pokvapkáme 3 PL citrónovej šťavy. Mango nakrájame a s trochou vody rozmixujeme. Tvaroh vymiešame s citrónovou nátierkou, citrónovou kôrou
a 2 PL citrónovej šťavy dokrémova. Do pohárov nanesieme mangové pyré, posypeme ho piškótami a pokryjeme vrstvou citrónového krému. Dáme do chladničky aspoň na
20 minút. Pred podávaním posypeme kakaom a ozdobíme ovocím.

Náš tip: Nedostali ste kúpiť mango? Nevadí, dezert bude rovnako lahodný aj so zaváranými broskyňami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 20 minút

Citrónový krém s mangom
Citrónový krém s mangom
Zdroj: Shutterstock

Čokoládová pena s parížskou šľahačkou

6 porcií

300 g horkej čokolády ● 150 ml mlieka ● 3 vajcia ● 270 g kryštálového cukru ● 600 g smotany na šľahanie

Šľahačka: 100 g horkej čokolády ● 250 g smotany na šľahanie

V hrnci spolu ohrievame smotanu a čokoládu na parížsku šľahačku, až kým sa čokoláda nerozpustí a zmes sa nespojí. Stiahneme z ohňa, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Vajcia rozdelíme a bielky vyšľaháme s cukrom dotuha. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a zapracujeme do nej žĺtky a mlieko. Zmes ohrejeme, nesmie sa však variť. Do čokoládovej zmesi opatrne zamiešame sneh z bielkov a odstavíme. Šľahačku vyšľaháme dotuha a zľahka primiešame do peny. Naplníme do pohárov. Parížsku šľahačku vyšľaháme a nanesieme cukrárskym vreckom na čokoládovú penu. Dáme na 24 hodín do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čokoládovými bonbónmi.

Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 1 deň

Čokoládová pena s parížskou šľahačkou
Čokoládová pena s parížskou šľahačkou
Zdroj: Shutterstock