Polentová pizza s baklažánom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
80 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 790 mililiter voda, 200 gram polenta (kukuričná krupica), 2 polievková lyžica extra panenský olivový olej, 1 čajová lyžička soľ, 1 kus žltá paprika, 2.5 polievková lyžica extra panenský olivový olej, 2 kus stredný baklažán, 1 kus cibuľa, 110 mililiter zeleninový vývar, 2 polievková lyžica balzamikový ocot, 110 mililiter biely vínny ocot, 225 gram mozzarelly, 30 gram rukola, 2 polievková lyžica bazalka, soľ, mleté čierne korenie
1.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Vodu necháme zovrieť a zamiešame soľ. Pomaly primiešame polentu a na miernom ohni varíme 5 minút dozhustnutia. Prilejeme olej a ochutíme soľou a korením. Rozotrieme na plech a zakryté necháme 1 hodinu chladnúť.
2.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme 20 až 25 minút.
3.
Papriku a baklažány potrieme olejom a pečieme v rúre asi 25 minút. Otáčame, aby sa opiekli zo všetkých strán. Papriku dáme do vrecka a necháme 10 minút chladnúť. Ošúpeme a pokrájame nadrobno. Baklažán nakrájame na malé kúsky.
4.
Na panvici zohrejeme olej a pomaly opražíme nakrájanú cibuľu dozlatista. Prilejeme vývar a zakryté dusíme 20 minút. Pridáme ocot, soľ, korenie, papriku a 10 minút dusíme. Primiešame vínny ocot a dusíme 5 minút.
5.
Obsah panvice dáme do misy, pridáme baklažány a zamiešame. Necháme vychladnúť.
6.
Rúru predhrejeme na najvyššiu teplotu. Nakrájanou mozzarellou pokryjeme polentu a rozmiestnime zeleninovú plnku. Pečieme asi 10 minút dozlatista.
7.
Vyberieme z rúry a ozdobíme rukolou a bazalkou.