Polievka Ľušta
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
10 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 250 gram kyslá kapusta, 200 gram fazuľa, 100 gram údená slanina, 100 gram hrubá múka, 160 gram hladká múka, 300 gram zemiaky, 100 mililiter paradajkový pretlak, 4 strúčik cesnak, 1 polievková lyžica maslo, 2.5 liter voda, soľ
1.
Fazuľu namočíme deň vopred. Kyslú kapustu prepláchneme a dobre scedíme.
2.
Fazuľu, kyslú kapustu a paradajkový pretlak zmiešame vo vode a necháme variť na miernom ohni.
3.
Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme svetlú zápražku pripravenú z masla a hladkej múky a ešte raz spolu prevaríme.
4.
Zemiaky očistíme, najemno postrúhame a zmiešame s hrubou múkou tak, aby vzniklo hutné cesto, ktoré z lopárika sádžeme priamo do vriacej polievky.
5.
Keď sú halušky uvarené, polievku odstavíme a pridáme do nej na kocky pokrájanú údenú slaninu. Dochutíme soľou a prelisovaným cesnakom.