Reklama

Polievka z pečeného karfiolu s klíčkami

Polievka z pečeného karfiolu s klíčkami

Zdroj: © StockFood

Reklama

10 minút, 4 porcie

Potrebujeme: 1 kus väčší karfiol, 2 kus jarná cibuľka, 3.5 polievková lyžica olivový olej, 1 kus väčšia cibuľa, 2 stonka stonkový zeler, 2 strúčik cesnak, 1 liter zeleninový vývar, 100 mililiter smotana na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie, 4 plátok chleba, 2 polievková lyžica olivový olej, 1 hrsť reďkovkové klíčky

1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Karfiol rozoberieme na ružičky a jarnú cibuľku nakrájame najemno. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme do zapekacej misy. Vložíme do rúry a pečieme 30 až 40 minút, kým karfiol trocha nezmäkne a povrch jemne nezhnedne.

2. Medzitým rozohrejeme zvyšný olej v hrnci. Ošúpanú cibuľu nasekáme najemno a zeler nakrájame na kúsky. Pridáme do rozhorúčeného oleja, osolíme, okoreníme a opekáme, kým cibuľka a zeler nezmäknú – 6 až 7 minút. Pridáme prelisovaný cesnak, dôkladne premiešame a dusíme ďalšie 2 minúty. Zalejeme vývarom a varíme asi 10 minút.

3. Keď je karfiol upečený, stiahneme polievku z ohňa. Pridáme karfiol a vrátime na sporák. Privedieme do varu a zamiešame smotanu. Rozmixujeme, aby polievka bola krémová s jemnou štruktúrou. Dochutíme soľou a korením.

4. Krajce chleba potrieme olivovým olejom a opečieme na horúcej panvici z oboch strán dozlatista. Necháme vychladnúť.

5. Polievku nalejeme do tanierov, posypeme klíčkami a podávame s opečeným chlebíkom.