Pomarančová torta
18. 4. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 1 hodina 20 minút, čas pečenia: 35–40 minút
Potrebujeme: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 1 pomaranč, 200 g hrubej múky, tuk a hrubá múka, na vysypanie formy
Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 pomaranč, 100 g olúpaných mandlí, 2 lyžice rumu, 1 pomaranč na ozdobenie, 30 g mandľových lupienkov
Postup:
1. Cesto: Dve celé vajcia a 4 žĺtky vymiešame do peny s práškovým cukrom, pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo primiešame do cesta s preosiatou hrubou múkou. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nalejeme cesto a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
50 minút
2. Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme 3 žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané pomleté mandle a rum. Dobre premiešame.
10 minút
3. Upečené cesto necháme vychladnúť, potom rozrežeme na polovicu a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Jeden plát cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj vrch a boky torty potrieme plnkou. Tortu dozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mandľovými lupienkami.
20 minút
elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3–4,