Pomarančový koláč
29. 8. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:12)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút, čas pečenia: 40 až 50 minút, 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 300 g polohrubej múky, 150 g stuženého tuku, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice brandy, 1 balíček vanilínového cukru, 2 lyžice kyslej smotany, 2 žĺtky, štipka soli, tuk na vymastenie plechu
Plnka: 20 g práškového cukru, 5 vajec, 3 pomaranče, 200 g mletých vlašských orechov
Marináda: 2 balíčky vanilínového cukru, šťava z 1 citróna, mletá škorica, 50 ml rumu
Postup:
1. Tuk vymiešame dopenista s cukrom, pridáme polovicu brandy, vanilínový cukor, smotanu, žĺtky, soľ a múku. Cesto vymiesime a rozdelíme na dve rovnaké časti, ktoré natenko rozvaľkáme. Jednu časť dáme na vymastený plech, pokvapkáme zvyšným brandy a na cesto nanesieme plnku.
20 minút
2. Marináda: Citrónovú šťavu zmiešame s cukrom, so škoricou a s rumom. Pomaranče olúpeme, očistíme, rozoberieme na mesiačiky, prekrojíme na polovice, vložíme do marinády a necháme odstáť.
10 minút
3. Plnka: Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme 50 g mletých orechov. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Pomaranče vyberieme, necháme odkvapkať a zapracujeme do plnky, ktorú nanesieme na cesto. Zvyškom marinády pokvapkáme plnku. Na vrch koláča preložíme druhú časť cesta, poprepichujeme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre doružova. Necháme vychladnúť na plechu a nakrájame na kocky.
20 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4