Máte cukrársku akadémiu, prečo ste sa rozhodli otvoriť ju, chýbalo vám niečo také?
– Pre množstvo práce sa momentálne venujem súkromným kurzom. Zistila som, že ma naozaj baví odovzdávať vedomosti druhým a vidieť, ako sa potešia, keď sa im niečo podarí. Na súkromnom kurze sa viem venovať individuálne. Ak sme tam len dvaja, maximálne traja, nie je vec, ktorú by sme nevedeli prebrať, a hneď viem všetko adresovať. Ak napríklad trénujeme prácu so špičkou, viem vás chytiť za ruku, upravím rýchlosť či tlak. Je to jedinečné, to vám online kurz nedá.

Absolvovali ste kurzy po celom svete, ktorá krajina a jej sladká chuť vám najviac prirástli k srdcu?
– Učarovalo mi Japonsko. Ich precíznosť, vyváženosť a menej sladké dezerty. Sú dokonalí v každom bode prípravy a vidno to na ich dezertoch. U nich je cukrárstvo doslova a dopísmena umenie.

Nedá mi nespýtať sa, kde sa u vás vzala láska k pečeniu?
– Asi od babky. S ňou mám prvé spomienky na pečenie, u nej som strávila škôlkarské časy. Pamätám si, ako mi dovolila vylizovať misu a varechu od bábovkového cesta. Ale vtedy som najradšej len jedla. (Smiech.) Až oveľa neskôr ma začalo baviť variť aj piecť.

Zdroj: Matus Lago

A kedy ste vlastne upiekli svoj prvý koláčik a čo to bolo?
– Prvý koláč som upiekla ako 20-ročná, dovtedy som radšej varila. Boli to keksíky v tvare prasiatka. Podobali sa na prasiatka aj boli pre prasiatka. (Smiech.) Nedali sa zjesť.

A pečiete torty či zákusky pre známe osobnosti?
– Teraz už pečiem na objednávky veľmi zriedkavo. Skôr sa venujem kurzom. Ale naposledy som urobila výnimku a upiekla svadobnú tortu pre Gabiku Ruman Drobovú.

A podlieha aj cukrárstvo istým trendom, ktorým sa musíte prispôsobovať?
– Tak ako každé odvetvie, aj cukrárstvo podlieha trendom. Hlavne v zdobení, potom v chutiach. Mali sme tu trend fondánu, potom nahých tort, trend používania mascarpone a teraz je to maslový krém. Je to prirodzené a obohacuje to samotné cukrárstvo. Hlavné je nenechať sa úplne pohltiť trendom, skôr sa nechať inšpirovať.

Torty Petry Tóthovej
Zdroj: archív Petry Tóthovej

Aj manžela ste zbalili na nejakú sladkú dobrotu?
– Kedysi dávno som mala v Senci malú kaviarničku a priniesla som mu ako zákazníkovi kávu. Učaroval mi všetkým. Bol a stále aj je džentlmen, otvorí dvere na aute, pomôže s čímkoľvek a je skvelý otec. Práve sme oslávili sedem rokov od svadby a deväť rokov, čo sme spolu. A predstavte si, ani jednu noc za tých deväť rokov sme neboli od seba. Proste dokonalý.