Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Známa Slovenka Petra Tóth: Môj prvý pokus o koláč bol... PREBOHA, vážne to dopadlo TAKTO zle?!

Petra Tóthová

Zdroj: Matus Lago

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Umelecká cukrárka a tortová dizajnérka Petra Tóthová (41) už druhýkrát zasadla do porotcovského kresla v šou Pečie celé Slovensko. O svojej láske k pečeniu, maškrtníkoch, ktorých má doma, ale aj módnych trendoch v pečení nám porozprávala v úprimnom rozhovore.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: V KUCHYNI S PEŤOU: Zamilované šišky s malinovou polevou
    Zdroj: mobil

    Keďže už v šou Pečie celé Slovensko nie ste nováčik, cítite sa v pozícii porotkyne istejšia?
    – Aj áno, aj nie. Už som vedela, do čoho idem, čo sa bude diať a ako celé natáčanie funguje. Na druhej strane, minulý rok sme si nastavili určitú latku a sú tu očakávania fanúšikov šou, ktorých si veľmi vážim. Preto som bola trošku nervózna, aby som nesklamala a bola ešte lepšia ako minulý rok.

    Je pre vás náročné hodnotiť účastníkov súťaže?
    – Keďže sme s Jožkou boli úplne oddelené od súťažiacich, vedeli sme byť férové. Určite je ľahšie povedať plusy a mínusy, ak ste od­osobnené, ak nemáte žiadne citové väzby. Ale sme aj profesionálky a chceme, aby vyhral ten najlepší. Takže som nemala negatívne pocity, skôr mi bolo ľúto, ak som hodnotila negatívne, lebo viem, koľko práce, času a námahy do toho súťažiaci dali.

    Prinesie nová séria aj niečo nové?
    – Samozrejme. (Úsmev.) Pán režisér Jeffo Minarík skrášlil prostredie, máme nových a hlavne šikovných súťažiacich. Bude aj malé prekvapenie a, samozrejme, nové úžasné recepty, sladké aj slané.

    Čím vás obohacuje účinkovanie v takejto šou?
    – Táto šou je mojím splneným snom. Spoznať nových a úžasných ľudí, ktorí milujú to, čo ja. Ochutnať skvelé dezerty a jedlá, vidieť svet chuťovými pohárikmi druhých. Naučiť sa nevzdávať, pracovať na sebe. Táto šou má len pozitíva a vy sa stanete pozitívnymi s ňou. A to je skvelé.

    Ste profesionálka, ale stane sa vám ešte, že sa niečo nepodarí alebo nebodaj prihorí, pripečie sa?
    – Občas sa to stane. Ale skôr vtedy, ak skúšam úplne nový recept. Ale najčastejšie sa mi to stane, keď sa ponáhľam alebo robím viacero vecí naraz. (Smiech.) Ale to sú veci, ktoré posúvajú vpred.

    Ako teda vymýšľate nové recepty?
    – Všetko sa odvíja od chutí. Najskôr si predstavíte, na ktorú ingredienciu máte chuť, akú to má mať štruktúru. Ako posledné dolaďujem dizajn. Zbožňujem skúšať nové chute a veci. Je to ako objavovanie pokladov, občas sa to nepodarí, ale ak áno, stojí to za to.

    Máte cukrársku akadémiu, prečo ste sa rozhodli otvoriť ju, chýbalo vám niečo také?
    – Pre množstvo práce sa momentálne venujem súkromným kurzom. Zistila som, že ma naozaj baví odovzdávať vedomosti druhým a vidieť, ako sa potešia, keď sa im niečo podarí. Na súkromnom kurze sa viem venovať individuálne. Ak sme tam len dvaja, maximálne traja, nie je vec, ktorú by sme nevedeli prebrať, a hneď viem všetko adresovať. Ak napríklad trénujeme prácu so špičkou, viem vás chytiť za ruku, upravím rýchlosť či tlak. Je to jedinečné, to vám online kurz nedá.

    Absolvovali ste kurzy po celom svete, ktorá krajina a jej sladká chuť vám najviac prirástli k srdcu?
    – Učarovalo mi Japonsko. Ich precíznosť, vyváženosť a menej sladké dezerty. Sú dokonalí v každom bode prípravy a vidno to na ich dezertoch. U nich je cukrárstvo doslova a dopísmena umenie.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdravý a šťavnatý MAKOVO-PŠENOVÝ koláč s RINGLOTAMI a BROSKYŇAMI

      Nedá mi nespýtať sa, kde sa u vás vzala láska k pečeniu?
      – Asi od babky. S ňou mám prvé spomienky na pečenie, u nej som strávila škôlkarské časy. Pamätám si, ako mi dovolila vylizovať misu a varechu od bábovkového cesta. Ale vtedy som najradšej len jedla. (Smiech.) Až oveľa neskôr ma začalo baviť variť aj piecť.

      A kedy ste vlastne upiekli svoj prvý koláčik a čo to bolo?
      – Prvý koláč som upiekla ako 20-ročná, dovtedy som radšej varila. Boli to keksíky v tvare prasiatka. Podobali sa na prasiatka aj boli pre prasiatka. (Smiech.) Nedali sa zjesť.

      A pečiete torty či zákusky pre známe osobnosti?
      – Teraz už pečiem na objednávky veľmi zriedkavo. Skôr sa venujem kurzom. Ale naposledy som urobila výnimku a upiekla svadobnú tortu pre Gabiku Ruman Drobovú.

      A podlieha aj cukrárstvo istým trendom, ktorým sa musíte prispôsobovať?
      – Tak ako každé odvetvie, aj cukrárstvo podlieha trendom. Hlavne v zdobení, potom v chutiach. Mali sme tu trend fondánu, potom nahých tort, trend používania mascarpone a teraz je to maslový krém. Je to prirodzené a obohacuje to samotné cukrárstvo. Hlavné je nenechať sa úplne pohltiť trendom, skôr sa nechať inšpirovať.

      Zdroj: archív Petry Tóthovej

      Torty Petry Tóthovej

      Aj manžela ste zbalili na nejakú sladkú dobrotu?
      – Kedysi dávno som mala v Senci malú kaviarničku a priniesla som mu ako zákazníkovi kávu. Učaroval mi všetkým. Bol a stále aj je džentlmen, otvorí dvere na aute, pomôže s čímkoľvek a je skvelý otec. Práve sme oslávili sedem rokov od svadby a deväť rokov, čo sme spolu. A predstavte si, ani jednu noc za tých deväť rokov sme neboli od seba. Proste dokonalý.

      Máte doma dvoch chlapov, sú maškrtní?
      – Sú. Manžel viac, syn menej, ešte len spoznáva čaro sladkého.

      Varíte doma vy alebo aj manžel?
      – Pečiem výhradne ja. Vo varení sa striedame, raz ja, raz on. Manžel dobre varí, tak nemusím byť stále v kuchyni.

      A čo najradšej varíte?
      – Keďže syn je ešte relatívne malý, má tri roky, tak sa snažíme zdravšie variť. Ale rada robím múčne jedlá, cestoviny, kura. Mám rada ázijskú kuchyňu a občas pikantné. Minule som urobila rybu s miso pastou a chutila aj synovi.

      Prezraďte, ako si pri toľkých dobrotách dokážete udržať štíhlu postavu?
      – Každý deň chodím na dlhé prechádzky so synom. No rada by som aj viac, budem si hľadať čas. (Úsmev.) Mám zásadu, že to, čo už poznám v rámci dezertov, si už nedávam. Takto sa to snažím aspoň trochu eliminovať. Vek neoklamete a ani ten metabolizmus nie je taký, aký býval. (Smiech.)

      Niektoré ženy relaxujú pri pečení, ako to máte vy, keďže pečenie je vašou prácou, pri čom relaxujete?

      – No keď si to tak zoberiete, stále som v práci, keď som v kuchyni, čiže na home office. (Smiech.) Práca v kuchyni je stále na nohách. Tak rada čítam, a keď sa dá, cestujem aspoň po okolí. Aj na Slovensku je krásne.

      Témou čísla je babie leto, máte ho rada?
      – Teším sa naň, pre mňa je to rozlúčka s letom, posledná možnosť užiť si teplé dni a čas trhov, vinobrania a sezónnych jedál.

      Nechýba vám práca letušky?
      – Cestovanie mi neskutočne chýba. Pre koronu a preto, že máme malé dieťa, sa veľa cestovať nedalo. A môj pomyselný zoznam, kam chcem ísť, sa len a len predlžuje. Ale už vidím svetlo na konci tunela.

      Dá sa povedať, že je z vás teraz žienka domáca?
      – Do bodky. A neviem, či mám byť na to hrdá alebo mám plakať. Asi z každého trošku. Som šťastná doma, s rodinou. O chvíľku pôjde malý do škôlky a príde čas aj na mňa. Mám ďalšie sny, ktoré si chcem plniť.

      Čo by ste poradili ženám, ktoré si chcú splniť sen?
      – Neprestávať snívať. Šou The Great British Bake Off, ktorá je predlohu našej relácie Pečie celé Slovensko, poznám už skoro 10 rokov. Presne toľko som snívala, aby som bola jej súčasťou. Ten čas som využila na to, aby som v tom, čo robím, bola najlepšia, ako viem. A stále sa učím, je čo objavovať a v čom sa zlepšovať. Neprestávať snívať a pracovať na tom.

      Prezradila o sebe:

      ✔ Obľúbené jedlo?
      – Akékoľvek múčne jedlo.
      ✔ Cukrársky idol?
      – Je ich veľa, je totiž toľko inšpiratívnych cukrárov. Každý ma inšpiruje niečím iným. Momentálne hltám knihu od pekárky Poilâne a jej rodiny.
      ✔ Skrášľovacia rutina, bez ktorej by ste nešli spať?
      – Asi bez odmaľovania mejkapu a umytých zubov.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Soňa Andrisíková

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.