Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko: Toto je jej obľúbený recept na domáci chlebík, mňam!
6. 12. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: MATEJ KALINA
Skúsená cukrárka a pekárka, porotkyňa v šou Pečie celé Slovensko, ktorú môžete sledovať na Jednotke, sa s nami podelila o obľúbený recept na domáci chlebík i šťavnatý koláčik, ktorý prevzala od manželovej mamy a upravila ho pekne po svojom do dokonalosti.

JOZEFÍNA ZAUKOLCOVÁ
Známa cukrárka, pekárka a pedagogička odovzdáva svoje dlhoročné skúsenosti mladým najmä na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove, kde učí obdivuhodných 29 rokov. So svojimi žiakmi sa zúčastnila na mnohých súťažiach doma aj vo svete a rôzne ocenenia získala aj osobne ako členka slovenského národného tímu. Je autorka a spoluautorka niekoľkých kníh. Od roku 2009 šéfuje klubu cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Jablkový koláč s orechmi a karamelom
16 kúskov
NA CESTO: 300 g polohrubej múky ● 50 g kryštálového cukru ● 125 g masla ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka soli ● 1 žĺtok ● 100 g smotany na šľahanie ● maslo na vymastenie plechu
NA PLNKU: 50 g vlašských orechov (mletých) ● 400 g jabĺk ● trochu mletej škorice ● 70 g kryštálového cukru
NA KARAMEL: 50 g kryštálového cukru ● 50 g smotany na šľahanie
NA ORIEŠKY: 100 g kryštálového cukru ● 50 g mletých orechov (lieskovcov)
Na cesto preosejeme múku, pridáme cukor, nakrájané maslo, prášok do pečiva, soľ, žĺtok a smotanu. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dve časti. Každú rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm. Na vymastený plech (20 x 30 cm) uložíme spodný plát cesta. Posypeme ho mletými orechmi, na ne rozložíme očistené nakrájané jablká a poprášime ich cukrom aj škoricou. Zakryjeme druhým plátom cesta, popicháme ho vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút. Na karamel rozpustíme cukor na ohni, primiešame smotanu, krátko povaríme a odstavíme. Teraz urobíme skaramelizované oriešky. Cukor zohrejeme na karamel a pridáme pomleté oriešky. Zmes vylejeme na papier na pečenie, necháme ju stuhnúť a potom zomelieme alebo rozmrvíme rukami. Vychladnutý koláč polejeme karamelom, posypeme skaramelizovanými orieškami a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: MATEJ KALINA
KREHKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ S ORECHMI A KARAMELOM
Makové rožky so slivkami
24 kúskov
NA CESTO: 250 g polohrubej múky ● 100 ml mlieka ● 30 g kryštálového cukru ● 13 g čerstvého droždia ● 50 g kyslej smotany (bieleho jogurtu) ● 80 g masla + na potretie ● 2 žĺtky ● citrónová kôra ● štipka soli ● 1 žĺtok na potieranie ● tuk na vymastenie plechu ● šľahačka na podávanie ● 150 g slivkového lekváru na potretie
NA PLNKU: 100 ml mlieka ● 10 g vanilkového cukru ● 30 g kryštálového cukru ● 120 g mletého maku ● citrónová kôra z 1/2 citróna
NA OMÁČKU: 50 g cukru ● 250 g sliviek (aj zavárané) ● 5 g plátkovej želatíny ● 70 g brusníc ● 70 g čučoriedok ● 40 ml tokajského vína
Z malého množstva mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí kváska pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, mlieko, smotanu (biely jogurt), rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a všetky rozvaľkáme do kruhu. Každý kruh rozkrojíme na 8 trojuholníkov. Všetky potrieme slivkovým lekvárom a makovou plnkou. Na ňu zohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mak a odstavíme. Keď plnka vychladne, zamiešame do nej nastrúhanú kôru z citróna. Naplnené trojuholníky stočíme do rožkov, rozložíme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte krátko podkysnúť. Potom pečieme 15 až 20 minút pri 200 °C do zlatohneda. Upečené rožky potrieme rozpusteným maslom a pripravíme ovocnú omáčku. Cukor rozpustíme na karamel, pridáme nakrájané slivky a krátko povaríme. Odstavíme, vmiešame napučanú želatínu, čučoriedky a brusnice. Nakoniec omáčku dochutíme tokajským vínom a môžeme servírovať k vychladnutým rožkom aj so šľahačkou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: MATEJ KALINA
MAKOVÉ ROŽKY SO SLIVKAMI
Zemiakový chlieb so semiačkami
1 kus
300 g hladkej múky ● 100 g špaldovej hladkej múky ● 100 g celozrnnej múky ● 2 g celej rasce ● 10 g soli ● 1 PL slnečnicových semiačok ● 1 PL tekvicových semiačok ● 10 g octu ● 260 g vody (vlažnej) ● 25 g čerstvého droždia (7 g sušeného) ● 150 g varených zemiakov (v šupe) ● zemiakový škrob na vysypanie ošatky
Do misy preosejeme múku, pridáme nastrúhané vychladnuté uvarené zemiaky, soľ, rascu a semiačka. Prilejeme vlažnú vodu, ocot a rozmrvíme droždie. Vymiesime hladké cesto a dáme ho kysnúť na teplé miesto asi na 45 minút. Cesto počas tohto procesu dvakrát premiesime. Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho do ošatky vysypanej škrobom. Opäť necháme podkysnúť asi 30 minút. Rúru rozohrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech (hrniec) s vodou. Plech na pečenie chleba nahrejeme. Vykysnutý bochník vyklopíme z ošatky priamo na papier na pečenie a navrchu urobíme nožom zárezy. Dáme ho na rozohriaty plech. Chlebík pečieme 10 minút pri 250 °C s vodou (vznikne para). Potom z rúry vyberieme plech s vodou, znížime teplotu na 180 až 200 °C a pečieme ešte 25 minút. Upečený chlieb musí byť navrchu aj zospodu pevný. Preložíme ho na mriežku a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme dobre vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 75 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: MATEJ KALINA
ZEMIAKOVÝ CHLIEB SO SEMIAČKAMI