Reklama

Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko: Toto je jej obľúbený recept na domáci chlebík, mňam!

Jozefína Zaukolcová

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Skúsená cukrárka a pekárka, porotkyňa v šou Pečie celé Slovensko, ktorú môžete sledovať na Jednotke, sa s nami podelila o obľúbený recept na domáci chlebík i šťavnatý koláčik, ktorý prevzala od manželovej mamy a upravila ho pekne po svojom do dokonalosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrárka Natacha z Pečie celé Slovensko: Podľa čoho sme vyberali súťažiacich do šou

    JOZEFÍNA ZAUKOLCOVÁ

    Známa cukrárka, pekárka a pedagogička odovzdáva svoje dlhoročné skúsenosti mladým najmä na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove, kde učí obdivuhodných 29 rokov. So svojimi žiakmi sa zúčastnila na mnohých súťažiach doma aj vo svete a rôzne ocenenia získala aj osobne ako členka slovenského národného tímu. Je autorka a spoluautorka niekoľkých kníh. Od roku 2009 šéfuje klubu cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

    Jablkový koláč s orechmi a karamelom

    16 kúskov

    NA CESTO: 300 g polohrubej múky   ● 50 g kryštálového cukru ● 125 g masla ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka soli ● 1 žĺtok ● 100 g smotany na šľahanie ● maslo na vymastenie plechu 

    NA PLNKU: 50 g vlašských orechov (mletých) ● 400 g jabĺk ● trochu mletej škorice ● 70 g kryštálového cukru 

    NA KARAMEL: 50 g kryštálového cukru   ● 50 g smotany na šľahanie 

    NA ORIEŠKY: 100 g kryštálového cukru   ● 50 g mletých orechov (lieskovcov)

    Na cesto preosejeme múku, pridáme cukor, nakrájané maslo, prášok do pečiva, soľ, žĺtok a smotanu. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dve časti. Každú rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm. Na vymastený plech (20 x 30 cm) uložíme spodný plát cesta. Posypeme ho mletými orechmi, na ne rozložíme očistené nakrájané jablká a poprášime ich cukrom aj škoricou. Zakryjeme druhým plátom cesta, popicháme ho vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút. Na karamel rozpustíme cukor na ohni, primiešame smotanu, krátko povaríme a odstavíme. Teraz urobíme skaramelizované oriešky. Cukor zohrejeme na karamel a pridáme pomleté oriešky. Zmes vylejeme na papier na pečenie, necháme ju stuhnúť a potom zomelieme alebo rozmrvíme rukami. Vychladnutý koláč polejeme karamelom, posypeme skaramelizovanými orieškami a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: MATEJ KALINA

    KREHKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ S ORECHMI A KARAMELOM

    Makové rožky so slivkami

    24 kúskov

    NA CESTO: 250 g polohrubej múky  ● 100 ml mlieka ● 30 g kryštálového cukru ● 13 g čerstvého droždia  ● 50 g kyslej smotany (bieleho jogurtu) ● 80 g masla + na potretie ● 2 žĺtky  ● citrónová kôra ● štipka soli ● 1 žĺtok na potieranie ● tuk na vymastenie plechu ● šľahačka na podávanie  ● 150 g slivkového lekváru na potretie

    NA PLNKU: 100 ml mlieka ● 10 g vanilkového cukru ● 30 g kryštálového cukru ● 120 g mletého maku  ● citrónová kôra z 1/2 citróna

    NA OMÁČKU: 50 g cukru ● 250 g sliviek (aj zavárané) ● 5 g plátkovej želatíny ● 70 g brusníc ● 70 g čučoriedok ● 40 ml tokajského vína

    Z malého množstva mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí kváska pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, mlieko, smotanu (biely jogurt), rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a všetky rozvaľkáme do kruhu. Každý kruh rozkrojíme na 8 trojuholníkov. Všetky potrieme slivkovým lekvárom a makovou plnkou. Na ňu zohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mak a odstavíme. Keď plnka vychladne, zamiešame do nej nastrúhanú kôru z citróna. Naplnené trojuholníky stočíme do rožkov, rozložíme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte krátko podkysnúť. Potom pečieme 15 až 20 minút pri 200 °C do zlatohneda. Upečené rožky potrieme rozpusteným maslom a pripravíme ovocnú omáčku. Cukor rozpustíme na karamel, pridáme nakrájané slivky a krátko povaríme. Odstavíme, vmiešame napučanú želatínu, čučoriedky a brusnice. Nakoniec omáčku dochutíme tokajským vínom a môžeme servírovať k vychladnutým rožkom aj so šľahačkou.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas kysnutia: 60 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: MATEJ KALINA

    MAKOVÉ ROŽKY SO SLIVKAMI

    Zemiakový chlieb so semiačkami

    1 kus

    300 g hladkej múky ● 100 g špaldovej hladkej múky ● 100 g celozrnnej múky ● 2 g celej rasce ● 10 g soli ● 1 PL slnečnicových semiačok ● 1 PL tekvicových semiačok ● 10 g octu ● 260 g vody (vlažnej) ● 25 g čerstvého droždia (7 g sušeného) ● 150 g varených zemiakov (v šupe) ● zemiakový škrob na vysypanie ošatky

    Do misy preosejeme múku, pridáme nastrúhané vychladnuté uvarené zemiaky, soľ, rascu a semiačka. Prilejeme vlažnú vodu, ocot a rozmrvíme droždie. Vymiesime hladké cesto a dáme ho kysnúť na teplé miesto asi na 45 minút. Cesto počas tohto procesu dvakrát premiesime. Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho do ošatky vysypanej škrobom. Opäť necháme podkysnúť asi 30 minút. Rúru rozohrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech (hrniec) s vodou. Plech na pečenie chleba nahrejeme. Vykysnutý bochník vyklopíme z ošatky priamo na papier na pečenie a navrchu urobíme nožom zárezy. Dáme ho na rozohriaty plech. Chlebík pečieme 10 minút pri 250 °C s vodou (vznikne para). Potom z rúry vyberieme plech s vodou, znížime teplotu na 180 až 200 °C a pečieme ešte 25 minút. Upečený chlieb musí byť navrchu aj zospodu pevný. Preložíme ho na mriežku a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme dobre vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 75 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: MATEJ KALINA

    ZEMIAKOVÝ CHLIEB SO SEMIAČKAMI

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.