Ak pečiete koláče alebo varíte krémové polievky a omáčky, určite siahnete po mlieku. Kysnuté cesto je s ním chutnejšie a omáčky krásne krémové.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock.com

Lenže ak ho potrebujete iba trochu, je celkom nepraktické kupovať celý liter. Spotrebujete možno polovicu, aj menej. A zvyšok? Ak ho nevypijete, alebo si nedávate mlieko do kávy, je zbytočné a často putuje do koša.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock.com

Krémovosti spôsobenej mliekom sa však nemusíte vzdávať. Poradíme vám totiž jednoduchý trik.

Zahustenie omáčky, či polievky
Zahustenie omáčky, či polievky
Zdroj: Shutterstock

Takto si vždy vyrobíte mlieka, koľko práve potrebujete. Je pritom jedno, či si recept pýta deci, či pol litra.

Najlepšie je pasterizované mlieko, na rozdiel
Najlepšie je pasterizované mlieko, na rozdiel
Zdroj: Shutterstock

Takýmto spôsobom ľahko pripravíte, napríklad, bešamel ako základ pre omáčku na cestoviny, alebo takto ozvláštnite cesto na váš koláč. Sušené mlieko vydrží v špajze celé týždne a vy tak môžete mať mlieko kedykoľvek a bez zbytočného odpadu.

Tekvicová polievka
Tekvicová polievka
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK