Potrebujete zapôsobiť na dôležitú návštevu? Skúste tieto mini tortičky zo zemiakov: Je to BOMBA
6. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: shutterstock
Chrumkavé zemiaky naskladané v tenulinkom ceste a zapečené s krémovou omáčkou. To je delikatesa, ktorej sa nedá odolať.
Zemiakové tortičky v štrúdľovom ceste
4 porcie
2 strúčiky cesnaku ● 2 šalotky ● 5 PL olivového oleja ● 100 g kyslej smotany ● 100 ml mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● cukor ● 3 vetvičky petržlenovej vňate ● 500 g zemiakov ● 1 žĺtok ● 1 balenie filo cesta
Cesnak a šalotky očistíme a nasekáme najemno. Na 1 PL olivového oleja opečieme dosklovita. Pridáme kyslú smotanu a mlieko a varíme asi 5 minút. Dochutíme soľou, korením a troškou muškátového orieška a cukru. Petržlenovú vňať nasekáme. V hrnci rozpustíme maslo. Zapekacie formičky vytrieme trochou masla. Očistené zemiaky nakrájame alebo nastrúhame na veľmi tenké plátky. Filo cesto nakrájame na 8 veľkých štvorcov a potrieme ich maslom. Do formičiek vkladáme po dva pláty. Zemiaky zmiešame so smotanovou omáčkou a s bylinkami a naložíme na filo cesto. Voľné časti potrieme žĺtkom vymiešaným s 1 PL vody. Pečieme 20 až 25 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame ako prílohu alebo ako ľahké jedlo so šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Zapekané zemiaky vo filo ceste
Vyskúšajte aj tento recept:
