Reklama

Povedzte NIE múke: TIETO sladké dobroty sú chutné a navyše aj ZDRAVÉ! Deti sa im určite potešia

Vanilkové cupcaky s mascarpone

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Či už zo zdravotných dôvodov, alebo z presvedčenia – ak sa vyhýbate pšeničnej múke, máme pre vás chutné dezerty, pri ktorých ani nezbadáte, že v nich práve táto surovina chýba. Také sú dobré…

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    To je skvelá dvojica - káva a k nej KÁVIČKOVÉ kolieska

    Obrátený jablkový koláč

    12 kúskov

    NA CESTO: 5 vajec● 50 g medu ● 125 ml jablkového džúsu (100 %)● 60 g kokosovej múky● 60 g tapiokovej múky● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL mletej škorice● štipka soli

    NA KARAMEL:5 PL krupicového cukru● 1 PL masla ● 2 až 3 jabĺčka ‘Granny Smith’ ● šľahačka na podávanie

    V mise vyšľaháme vajcia s medom do hustej peny a pridáme všetky ostatné suroviny. Dobre premiešame. Pripravíme karamel. Na panvicu, ktorá môže ísť aj do rúry, vysypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Na karamel poukladáme ošúpané a očistené jabĺčka nakrájané na plátky. Potom ich zalejeme cestom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 35 minút. Panvicu vyberieme, necháme 5 minút chladnúť, priklopíme tanierom a koláč z nej opatrne preklopíme na tanier. Dávame veľký pozor, lebo panvica aj koláč sú ešte veľmi horúce. Koláč môžeme podávať ešte teplý, ale aj studený s kopčekom nesladenej šľahačky.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Obrátený jablkový koláč

    Minicheesecaky s mangom

    24 kúskov

    NA KORPUS: 130 g bezlepkových sušienok ● 50 g pekanových orechov ● 1 PL trstinového cukru ● 40 g roztopeného masla

    NA PLNKU: 250 g jemného tučného tvarohu ● 125 g kyslej smotany ● 2 vajcia ● 80 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kôra z jedného citróna ● šťava z polovice citróna (+ 1 PL na mango) ● 1 mango

    Rúru vyhrejeme na 180 °C, dno plechu s mafinovými jamkami (3,5 cm) vyložíme papierovými košíčkami. Pripravíme korpus. Sušienky, orechy a cukor rozmixujeme, pridáme maslo a pár pulzmi spojíme. Do každého košíčka dáme
    1 a pol lyžičky sušienkovej zmesi a dnom malého pohárika dobre utlačíme. V mise zmiešame všetky suroviny na plnku a nalejeme z nej na sušienkový základ, a to tesne pod okraj každej formičky. Pečieme 20 minút, potom rúru vypneme, otvoríme a cheesecaky v nej necháme ešte pol hodiny chladnúť. Potom vyberieme z rúry, necháme celkom vychladnúť a vložíme na noc do chladničky. Mango očistíme, polovicu nakrájame na malé kocky a druhú polovicu rozmixujeme s lyžicou citrónovej šťavy. Minicheesecaky povyberáme z papierových košíčkov, navrch dáme za lyžičku mangového pyré a naň poukladáme kocky manga. Servírujeme.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 20 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Minicheesecaky s mangom

    Tartaletky s čučoriedkovou plnkou

    8 kúskov

    NA KORPUS: 140 g mandlí ● 140 g vlašských orechov● 50 g bezlepkových ovsených vločiek ● 50 g strúhaného kokosu ● 3 PL javorového sirupu ● 2 PL roztopeného kokosového oleja

    NA PLNKU: 2 šálky mrazených alebo zaváraných čučoriedok ● 100 ml vody ● 3 PL javorového sirupu● 2 PL citrónovej šťavy ● 250 ml kokosového mlieka ● 1 PL kukuričného škrobu ● 1 PL agaru ● čerstvé čučoriedky na ozdobu

    Do mixéra dáme mandle, orechy a rozmixujeme. Pridáme vločky, kokos, javorový sirup, roztopený kokosový olej a znovu premixujeme. Zmesou naplníme tartaletkové formičky a dáme ich aspoň na 30 minút do mrazničky. Do hrnca dáme vodu, javorový sirup, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Vsypeme čučoriedky a varíme, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Necháme chvíľu chladnúť, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby v plnke neboli žiadne zrniečka. Päť lyžíc čučoriedkového pyré odložíme bokom. Zvyšné čučoriedkové pyré dáme späť do hrnca, prilejeme kokosové mlieko, pridáme škrob aj vločky agaru. Za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa vločky agaru celkom rozpustili. Potom odstavíme a necháme 10 až 20 minút chladnúť, aby sa korpusy neroztopili. Plnku rozdelíme do formičiek s korpusom a dáme do chladničky na 2 až 3 hodiny, ideálne na celú noc. Tartaletky vyberieme z formičiek, ozdobíme čerstvými čučoriedkami a polejeme odloženým čučoriedkovým pyré.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tartaletky s čučoriedkovou plnkou

    Mandľovo-čokoládový chlebíček

    10 kúskov

    3 zrelé banány ● 3 vajcia ● 3 PL trstinového cukru● 3 až 5 PL mandľového mlieka (môže byť aj kravské)● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 g mandľovej múky ● 50 g ľanových semiačok ● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletej škorice● štipka soli ● 100 g tmavej čokolády ● mandľové maslo a mandľové lupienky na ozdobu

    Banány očistíme, pokrájame a rozpučíme na jemnú kašu. Pridáme vajcia, cukor, mlieko, vanilku. Dobre prešľaháme. Vsypeme múku, rozmixované ľanové semiačka, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, soľ a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu, trochu si však necháme na posypanie cesta. Cesto vlejeme do formy na chlebíček vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme, posypeme zvyšnou čokoládou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 °C  na 45 až 50 minút. Vychladnutý chlebíček podávame s mandľovým maslom a posypaný mandľovými lupienkami.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Mandľovo-čokoládový chlebíček

    Vanilkové cupcaky s mascarpone

    12 kúskov

    4 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 100 g roztopeného masla ● 60 g hustého jogurtu izbovej teploty ● 75 g mandľovej múky ● 75 g ryžovej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 12 pekných čerstvých malín ● 1 limetka na ozdobu

    NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 200 g smotany na šľahanie ● 50 g práškového cukru ● štipka mletej vanilky

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a do mafinového plechu vložíme papierové košíčky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej peny. Pridáme vychladnuté roztopené maslo, jogurt a premiešame. Potom vmiešame obe múky a prášok do pečiva. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Zmes rozdelíme do mafinových formičiek (aby siahala do dvoch tretín) a do stredu jemne vtlačíme malinu. Dáme piecť na 15 až 20 minút, aby bol vrch pekne zlatý a špajdľa zostala po teste suchá. Cupcaky necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Všetky suroviny dáme do misy a vyšľaháme na pevný krém. Ten potom preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a navrch každého vychladnutého cupcaku nastriekame peknú porciu. Koláčiky ozdobíme nastrúhanou limetkovou kôrou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Vanilkové cupcaky s mascarpone

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.