Povedzte NIE múke: TIETO sladké dobroty sú chutné a navyše aj ZDRAVÉ! Deti sa im určite potešia
11. 6. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:56)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Či už zo zdravotných dôvodov, alebo z presvedčenia – ak sa vyhýbate pšeničnej múke, máme pre vás chutné dezerty, pri ktorých ani nezbadáte, že v nich práve táto surovina chýba. Také sú dobré…
Obrátený jablkový koláč
12 kúskov
NA CESTO: 5 vajec● 50 g medu ● 125 ml jablkového džúsu (100 %)● 60 g kokosovej múky● 60 g tapiokovej múky● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL mletej škorice● štipka soli
NA KARAMEL:5 PL krupicového cukru● 1 PL masla ● 2 až 3 jabĺčka ‘Granny Smith’ ● šľahačka na podávanie
V mise vyšľaháme vajcia s medom do hustej peny a pridáme všetky ostatné suroviny. Dobre premiešame. Pripravíme karamel. Na panvicu, ktorá môže ísť aj do rúry, vysypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Na karamel poukladáme ošúpané a očistené jabĺčka nakrájané na plátky. Potom ich zalejeme cestom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 35 minút. Panvicu vyberieme, necháme 5 minút chladnúť, priklopíme tanierom a koláč z nej opatrne preklopíme na tanier. Dávame veľký pozor, lebo panvica aj koláč sú ešte veľmi horúce. Koláč môžeme podávať ešte teplý, ale aj studený s kopčekom nesladenej šľahačky.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Obrátený jablkový koláč
Minicheesecaky s mangom
24 kúskov
NA KORPUS: 130 g bezlepkových sušienok ● 50 g pekanových orechov ● 1 PL trstinového cukru ● 40 g roztopeného masla
NA PLNKU: 250 g jemného tučného tvarohu ● 125 g kyslej smotany ● 2 vajcia ● 80 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kôra z jedného citróna ● šťava z polovice citróna (+ 1 PL na mango) ● 1 mango
Rúru vyhrejeme na 180 °C, dno plechu s mafinovými jamkami (3,5 cm) vyložíme papierovými košíčkami. Pripravíme korpus. Sušienky, orechy a cukor rozmixujeme, pridáme maslo a pár pulzmi spojíme. Do každého košíčka dáme
1 a pol lyžičky sušienkovej zmesi a dnom malého pohárika dobre utlačíme. V mise zmiešame všetky suroviny na plnku a nalejeme z nej na sušienkový základ, a to tesne pod okraj každej formičky. Pečieme 20 minút, potom rúru vypneme, otvoríme a cheesecaky v nej necháme ešte pol hodiny chladnúť. Potom vyberieme z rúry, necháme celkom vychladnúť a vložíme na noc do chladničky. Mango očistíme, polovicu nakrájame na malé kocky a druhú polovicu rozmixujeme s lyžicou citrónovej šťavy. Minicheesecaky povyberáme z papierových košíčkov, navrch dáme za lyžičku mangového pyré a naň poukladáme kocky manga. Servírujeme.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Minicheesecaky s mangom
Tartaletky s čučoriedkovou plnkou
8 kúskov
NA KORPUS: 140 g mandlí ● 140 g vlašských orechov● 50 g bezlepkových ovsených vločiek ● 50 g strúhaného kokosu ● 3 PL javorového sirupu ● 2 PL roztopeného kokosového oleja
NA PLNKU: 2 šálky mrazených alebo zaváraných čučoriedok ● 100 ml vody ● 3 PL javorového sirupu● 2 PL citrónovej šťavy ● 250 ml kokosového mlieka ● 1 PL kukuričného škrobu ● 1 PL agaru ● čerstvé čučoriedky na ozdobu
Do mixéra dáme mandle, orechy a rozmixujeme. Pridáme vločky, kokos, javorový sirup, roztopený kokosový olej a znovu premixujeme. Zmesou naplníme tartaletkové formičky a dáme ich aspoň na 30 minút do mrazničky. Do hrnca dáme vodu, javorový sirup, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Vsypeme čučoriedky a varíme, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Necháme chvíľu chladnúť, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby v plnke neboli žiadne zrniečka. Päť lyžíc čučoriedkového pyré odložíme bokom. Zvyšné čučoriedkové pyré dáme späť do hrnca, prilejeme kokosové mlieko, pridáme škrob aj vločky agaru. Za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa vločky agaru celkom rozpustili. Potom odstavíme a necháme 10 až 20 minút chladnúť, aby sa korpusy neroztopili. Plnku rozdelíme do formičiek s korpusom a dáme do chladničky na 2 až 3 hodiny, ideálne na celú noc. Tartaletky vyberieme z formičiek, ozdobíme čerstvými čučoriedkami a polejeme odloženým čučoriedkovým pyré.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tartaletky s čučoriedkovou plnkou
Mandľovo-čokoládový chlebíček
10 kúskov
3 zrelé banány ● 3 vajcia ● 3 PL trstinového cukru● 3 až 5 PL mandľového mlieka (môže byť aj kravské)● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 g mandľovej múky ● 50 g ľanových semiačok ● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletej škorice● štipka soli ● 100 g tmavej čokolády ● mandľové maslo a mandľové lupienky na ozdobu
Banány očistíme, pokrájame a rozpučíme na jemnú kašu. Pridáme vajcia, cukor, mlieko, vanilku. Dobre prešľaháme. Vsypeme múku, rozmixované ľanové semiačka, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, soľ a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu, trochu si však necháme na posypanie cesta. Cesto vlejeme do formy na chlebíček vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme, posypeme zvyšnou čokoládou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 45 až 50 minút. Vychladnutý chlebíček podávame s mandľovým maslom a posypaný mandľovými lupienkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mandľovo-čokoládový chlebíček
Vanilkové cupcaky s mascarpone
12 kúskov
4 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 100 g roztopeného masla ● 60 g hustého jogurtu izbovej teploty ● 75 g mandľovej múky ● 75 g ryžovej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 12 pekných čerstvých malín ● 1 limetka na ozdobu
NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 200 g smotany na šľahanie ● 50 g práškového cukru ● štipka mletej vanilky
Rúru vyhrejeme na 180 °C a do mafinového plechu vložíme papierové košíčky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej peny. Pridáme vychladnuté roztopené maslo, jogurt a premiešame. Potom vmiešame obe múky a prášok do pečiva. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Zmes rozdelíme do mafinových formičiek (aby siahala do dvoch tretín) a do stredu jemne vtlačíme malinu. Dáme piecť na 15 až 20 minút, aby bol vrch pekne zlatý a špajdľa zostala po teste suchá. Cupcaky necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Všetky suroviny dáme do misy a vyšľaháme na pevný krém. Ten potom preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a navrch každého vychladnutého cupcaku nastriekame peknú porciu. Koláčiky ozdobíme nastrúhanou limetkovou kôrou a môžeme podávať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Vanilkové cupcaky s mascarpone