Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sladká dobrota poteší každý maškrtný jazýček: Kto raz ochutná slávne Gundel palacinky, iné už nebude chcieť

Gundel palacinky

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Gundel palacinky nielen skvelo chutia, ale majú aj zaujímavú históriu.

Viete ako vznikol názov slávnych Gundel palaciniek?


V roku 1857 sa 13-ročný Johannes Gundel rozhodol opustiť rodné Bavorsko a vybral sa do Pešti za svojimi maďarskými príbuznými. Pracoval ako čašník už od útleho detstva, až sa vypracoval na „hlavného“. Oženil sa s vlastnou neterou a kúpil viedenský pivovar v Pešti. Tak sa začala úspešná etapa podnikania rodiny Gundel. Jeho syn Karol sa z detí presadil najviac a pomáhal otcovi v reštauračnom biznise. V roku 1910 si prenajal budovu hostinca Wampetics v centre mesta, kde je dodnes reštaurácia Gundel. Práve tu sa zrodili známe jedlá: šalát Gundel a samozrejme Gundel palacinky, ktoré majú krásnu históriu. Pôvodný recept patril totiž Lole, manželke Sandora Marai, ktorý ho dal Karolovi. Tak na jedálnom lístku dostali názov Palacinky Marai. Keďže Marai sa počas komunistického režimu dostal medzi nepriateľov režimu, palacinky museli dostať iný názov, a tak vznikli Gundel palacinky.

Cesto: 100 ml mlieka osladeného vanilkovým cukrom, 100 ml sýtenej minerálky, 1 žĺtok, 120 gramov hladkej múky, štipku soli, maslo na pečenie.

Plnka: 50 ml šľahačkovej smotany, 3 polievkové lyžice mletých orechov, 60 gramov kryštálového cukru, 50 ml rumu, 3 polievkové lyžice hrozienok v rume, 2 polievkové lyžice kandizovaného ovocia, škoricu, 1 čajovú lyžičku strúhanej citrónovej kôry.

Poleva: 40 gramov čokolády na varenie, 40 gramov kakaa, 1 žĺtok, 30 gramov kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 1 čajovú lyžičku hladkej múky, vanilkovú esenciu, 50 ml smotany na šľahanie, 2 čajové lyžičky rumu

Takto sa to podarí:


1. Palacinky upečieme tradičným spôsobom.

2. Plnku vymiešame z potrebných surovín a krátko povaríme tak, aby bola dobre roztierateľná.

3. Na polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Žĺtok klasicky vyšľaháme s väčšou časťou cukru. Smotanu so zbytkom cukru taktiež ušľaháme do pevnej šľahačky. V mlieku vymiešame dohladka múku, pár kvapiek vanilkovej esencie, rum a dáme to variť. Uvarené mlieko pridáme k mäkkej čokoláde a prešľaháme. Do čokoládového mlieka preosejeme kakao so škoricou. Znovu premiešame dohladka a zapracujeme žĺtkovú penu a šľahačku. Dochutíme rumom a vyšľaháme dohladka.

4. Palacinky naplníme plnkou, poukladáme vedľa seba a polejeme polevou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS