Pozor na 5 zákerných potravín: Môžu vyvolať skrytý zápal v tele! Uff, naozaj toto spôsobujú?
10. 4. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
S týmito potravinami radšej opatrne. Vedeli ste, že môžu byť spúšťačmi silných zápalov?
Niektoré potraviny by ste nemali konzumovať pravidelne, pretože ich pravidelné konzumovanie môže byť pre telo škodlivé, až zdraviu nebezpečné. Na týchto päť potravín si dávajte obzvlášť pozor!
ALKOHOL
Zvýšený príjem môže viesť k syndrómu deravého čreva a k rozšírenému zápalu spôsobujúcemu poškodenie orgánov.
RAFINOVANÉ SACHARIDY
Môžu podporiť rast črevných baktérií zvyšujúcich riziko obezity a zápalového ochorenia čriev.
SÓJOVÝ OLEJ
V štúdii z hľadiska zvyšovania zápalu v tele predbehol palmový a slnečnicový olej.
SPRACOVANÉ MÄSO
Ako klobása, slanina, šunka, údené mäso obsahujú produkty gkylácie spôsobujúce zápal.
UMELÉ TUKY
Teda tuky s obsahom trans mastných kyselín obsahujú niektoré margaríny a stužené tuky.
