Pralinky aj pre náročných: Pripravte svojim drahým tieto luxusné delikatesy, budú vás obdivovať
29. 12. 2021, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Pre všetky tie povinnosti, ktoré sa nakopia pred sviatkami, niekedy vôbec nestíhame piecť. Ak vám však ostane čas nazvyš, pripravte svojim drahým tieto luxusné delikatesy.
Arašidové v horkej čokoláde
25 až 30 kúskov
240 g arašidového masla s kúskami arašidov (crunchy) ● 60 g masla izbovej teploty ● 50 g práškového cukru ● 1 šálka ryžových burizónov (alebo pufovaných ovsených vločiek) ● 200 g čokolády (72 %) ● 1 PL kokosového oleja ● 3 PL slaných arašidov nasekaných nahrubo
Arašidové maslo, maslo a cukor vyšľaháme mixérom. Pridáme ryžové burizóny alebo pufované ovsené vločky, dobre premiešame a dáme na hodinu do chladničky. Zmes vyberieme z chladničky, ruky si trochu potrieme olejom (hmota sa bude trochu lepiť) a pomocou lyžice tvarujeme približne rovnaké guľôčky. Opäť ich dáme do chladničky. Zatiaľ roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom nad vodnou parou a necháme vychladnúť. Vychladnuté guľôčky obalíme v čokoláde, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme nasekanými slanými arašidmi a dáme stuhnúť do chladničky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 60 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Arašidové v horkej čokoláde
Zázvorové s pomarančovou kôrou
20 kúskov
100 g pomletých zázvorových sušienok ● štipka mletého badiánu ● 50 g strúhaného kokosu ● štipka mletých klinčekov ● štipka mletej škorice ● štipka mletého muškátového orieška ● 2 PL roztopeného kokosového oleja ● 60 g medu ● 150 g mliečnej čokolády ● 1 PL masla ● sezamové semiačka na posypanie
Zázvorové sušienky rozmixujeme, pridáme kokos, koreniny a znovu premixujeme. K zmesi primiešame kokosový olej, med a vypracujeme pevnejšiu hmotu. Teraz použijeme napríklad nádobu na vajcia z chladničky – dobre ju umyjeme, osušíme a polgule vytrieme kokosovým olejom. Do každej polgule dáme bohato z hmoty, dobre ju utlačíme a hneď vyklopíme. Polgule dáme stuhnúť do chladničky. Čokoládu rozpustíme nad vodnou parou a necháme trochu vychladnúť. Zázvorové pralinky namočíme do čokolády a posypeme sezamovými semiačkami. Opäť dáme do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zázvorové s pomarančovou kôrou
Kakaové s amaretom
30 kúskov
450 g čokolády (54 %) ● 250 ml smotany na šľahanie ● 100 g kokosového cukru ● 1 PL amareta ● štipka soli ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kakao na obalenie
Čokoládu nasekáme. Šľahačkus cukrom zohrejeme pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku, kým povolí, a dobre rozmiešame. Pridáme amareto, vanilku, štipku soli a ešte raz dobre premiešame. Zmes dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na noc. Z vychladenej zmesi lyžičkou tvarujeme guľôčky. Obalíme ich v kvalitnom kakau a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kakaové s amaretom
S vaječným koňakom v bielej čokoláde
20 kúskov
220 g masla ● 250 g bielej čokolády + 200 g na obalenie ● 50 ml vaječného koňaku ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL lyofilizovaných malín ● 1 PL kokosového oleja ● lyofilizované maliny na posypanie
Maslo izbovej teploty vyšľaháme pri strednej rýchlosti. Pridáme roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu a znova dobre prešľaháme. Vlejeme vaječný koňak a mixér spustíme na najnižšiu rýchlosť. Keď sa suroviny pekne spoja, primiešame vanilkový extrakt, rozmrvené maliny a vyšľaháme krém. Misu s krémom zakryjeme a dáme na 30 minút do mrazničky. Zo stuhnutého krému tvarujeme lyžicou kopčeky. Potom ich dáme opäť do mrazničky – teraz na 15 minút. Zatiaľ roztopíme čokoládu s kokosovým olejom. Stuhnuté pralinky obalíme v roztopenej čokoláde, poprášime lyofilizovanými malinami a dáme zachladiť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
S vaječným koňakom v bielej čokoláde
Kávové v horkej čokoláde
30 až 40 kúskov
450 g kvalitnej čokolády (54 %) ● 230 g smotany na šľahanie ● 2 ČL mletej kávy ● 85 g masla izbovej teploty
NA POLEVU: 200 g horkej čokolády (72 %) ● 1 PL masla ● 50 g bielej čokolády ● kávové zrná nasekané nahrubo
Čokoládu nasekáme a dáme do misy. V hrnci zohrejeme smotanu zmiešanú s kávou pod bod varu. Potom ňou prelejeme čokoládu. Necháme povoliť a dobre premiešame, aby vznikla hladká lesklá zmes. Nakoniec do nej zamiešame maslo. Formu (20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou. Vylejeme do nej teplú zmes na pralinkya necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ju prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Stuhnutú zmes na pralinky vyklopíme z formy na podložku a rozkrájame napríklad na malé obdĺžniky. Uložíme ich na podnos a dáme opäť do chladničky. Zatiaľ rozpustíme horkú čokoládu s maslom a necháme trochu schladiť. Stuhnuté pralinky pekne obalímev rozpustenej čokoláde a dáme späť do chladničky na 15 minút. Teraz rozpustíme aj bielu čokoládu a prelejeme ju do cukrárskeho vrecka. Odstrihneme z neho rožtek a čokoládou ozdobíme vychladnuté pralinky. Potom ich posypeme nasekanými kávovými zrnami, necháme stuhnúť a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kávové v horkej čokoláde