Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pralinky aj pre náročných: Pripravte svojim drahým tieto luxusné delikatesy, budú vás obdivovať

S vaječným koňakom v bielej čokoláde

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pre všetky tie povinnosti, ktoré sa nakopia pred sviatkami, niekedy vôbec nestíhame piecť. Ak vám však ostane čas nazvyš, pripravte svojim drahým tieto luxusné delikatesy.

Arašidové v horkej čokoláde

25 až 30 kúskov

240 g arašidového masla s kúskami arašidov (crunchy) ● 60 g masla izbovej teploty ● 50 g práškového cukru ● 1 šálka ryžových burizónov (alebo pufovaných ovsených vločiek) ● 200 g čokolády (72 %) ● 1 PL kokosového oleja ● 3 PL slaných arašidov nasekaných nahrubo

Arašidové maslo, maslo a cukor vyšľaháme mixérom. Pridáme ryžové burizóny alebo pufované ovsené vločky, dobre premiešame a dáme na hodinu do chladničky. Zmes vyberieme z chladničky, ruky si trochu potrieme olejom (hmota sa bude trochu lepiť) a pomocou lyžice tvarujeme približne rovnaké guľôčky. Opäť ich dáme do chladničky. Zatiaľ roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom nad vodnou parou a necháme vychladnúť. Vychladnuté guľôčky obalíme v čokoláde, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme nasekanými slanými arašidmi a dáme stuhnúť do chladničky.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 60 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Arašidové v horkej čokoláde

Zázvorové s pomarančovou kôrou

20 kúskov

100 g pomletých zázvorových sušienok ● štipka mletého badiánu ● 50 g strúhaného kokosu ● štipka mletých klinčekov ● štipka mletej škorice ● štipka mletého muškátového orieška ● 2 PL roztopeného kokosového oleja ● 60 g medu ● 150 g mliečnej čokolády ● 1 PL masla ● sezamové semiačka na posypanie

Zázvorové sušienky rozmixujeme, pridáme kokos, koreniny a znovu premixujeme. K zmesi primiešame kokosový olej, med a vypracujeme pevnejšiu hmotu. Teraz použijeme napríklad nádobu na vajcia z chladničky – dobre ju umyjeme, osušíme a polgule vytrieme kokosovým olejom. Do každej polgule dáme bohato z hmoty, dobre ju utlačíme a hneď vyklopíme. Polgule dáme stuhnúť do chladničky. Čokoládu rozpustíme nad vodnou parou a necháme trochu vychladnúť. Zázvorové pralinky namočíme do čokolády a posypeme sezamovými semiačkami. Opäť dáme do chladničky stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zázvorové s pomarančovou kôrou

Kakaové s amaretom

30 kúskov

450 g čokolády (54 %) ● 250 ml smotany na šľahanie ● 100 g kokosového cukru ● 1 PL amareta ● štipka soli ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kakao na obalenie

Čokoládu nasekáme. Šľahačkus cukrom zohrejeme pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku, kým povolí, a dobre rozmiešame. Pridáme amareto, vanilku, štipku soli a ešte raz dobre premiešame. Zmes dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na noc. Z vychladenej zmesi lyžičkou tvarujeme guľôčky. Obalíme ich v kvalitnom kakau a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kakaové s amaretom

S vaječným koňakom v bielej čokoláde

20 kúskov

220 g masla ● 250 g bielej čokolády + 200 g na obalenie ● 50 ml vaječného koňaku ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL lyofilizovaných malín ● 1 PL kokosového oleja ● lyofilizované maliny na posypanie

Maslo izbovej teploty vyšľaháme pri strednej rýchlosti. Pridáme roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu a znova dobre prešľaháme. Vlejeme vaječný koňak a mixér spustíme na najnižšiu rýchlosť. Keď sa suroviny pekne spoja, primiešame vanilkový extrakt, rozmrvené maliny a vyšľaháme krém. Misu s krémom zakryjeme a dáme na 30 minút do mrazničky. Zo stuhnutého krému tvarujeme lyžicou kopčeky. Potom ich dáme opäť do mrazničky – teraz na 15 minút. Zatiaľ roztopíme čokoládu s kokosovým olejom. Stuhnuté pralinky obalíme v roztopenej čokoláde, poprášime lyofilizovanými malinami a dáme zachladiť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

S vaječným koňakom v bielej čokoláde

Kávové v horkej čokoláde

30 až 40 kúskov

450 g kvalitnej čokolády (54 %) ● 230 g smotany na šľahanie ● 2 ČL mletej kávy ● 85 g masla izbovej teploty

NA POLEVU: 200 g horkej čokolády (72 %) ● 1 PL masla ● 50 g bielej čokolády ● kávové zrná nasekané nahrubo

Čokoládu nasekáme a dáme do misy. V hrnci zohrejeme smotanu zmiešanú s kávou pod bod varu. Potom ňou prelejeme čokoládu. Necháme povoliť a dobre premiešame, aby vznikla hladká lesklá zmes. Nakoniec do nej zamiešame maslo. Formu (20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou. Vylejeme do nej teplú zmes na pralinkya necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ju prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Stuhnutú zmes na pralinky vyklopíme z formy na podložku a rozkrájame napríklad na malé obdĺžniky. Uložíme ich na podnos a dáme opäť do chladničky. Zatiaľ rozpustíme horkú čokoládu s maslom a necháme trochu schladiť. Stuhnuté pralinky pekne obalímev rozpustenej čokoláde a dáme späť do chladničky na 15 minút. Teraz rozpustíme aj bielu čokoládu a prelejeme ju do cukrárskeho vrecka. Odstrihneme z neho rožtek a čokoládou ozdobíme vychladnuté pralinky. Potom ich posypeme nasekanými kávovými zrnami, necháme stuhnúť a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kávové v horkej čokoláde

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.