Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kedy nahradiť kryštálový cukor za práškový? Prekvapí vás, čo sa stane, keď to urobíte nesprávne

Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Myslíte si, že do receptu či nápoja môžete pokojne nahradiť kryštálový cukor za práškový? Omyl! Ani netušíte, čo spôsobíte, keď ho použijete nesprávne.

Cukor má mnoho podôb, pretože je to oveľa viac ako len obyčajné sladidlo. Ako sa dajú dva základné druhy navzájom zamieňať?

Základným rozdielom medzi kryštálovým a práškovým cukrom je ten, že práškový je najemno pomletý. Ďalej práškový cukor obsahuje zhruba 3 % kukuričného škrobu, ako protihrudkujúcej látky. Tak štruktúra ako aj zloženie cukru ovplyvňuje recept, v ktorom je ten ktorý cukor použitý.

Základný pomer

Kryštálový cukor váži viac, než rovnaké objemové množstvo práškového cukru. Rovných 100 g kryštálového cukru sa množstvom rovná 62,5 g práškového cukru. Použijúc jednoduchú hrnčekovú mierku, 1 hrnček kryštálového cukru sa bude rovnať 1 3/4 práškového cukru.

Zdroj: Shutterstock

vanilkový cukor

Fungovanie cukru v receptoch

V receptoch, vyžadujú vzduchom nadýchané cesto sa práškovému cukru vyhnite. Napríklad v základe pre trené cesto, kde do svetlej peny treba vyšľahať maslo s cukrom. V ceste sa kryštálový cukor využíva najmä pre svoje zjemňujúce a vodu viažuce vlastnosti, čo práškový cukor nedokáže. Pre jemnú škrobovú chuť sa práškový cukor neodporúča ani do nápojov ako káva či čaj. Vďaka obsahu škrobu sa práškový cukor neodporúča ani pri príprave krémov či pudingov, keďže môžu zhustnúť rýchlejšie a pevnejšie, než by bolo žiadúce. Práškový cukor v drobnom pečive ale spôsobuje, že je mäkšie.

Zdroj: Shutterstock

Repný cukor, glukóza, fruktóza či škrob...

Vyberáme pre vás niečo PLUS