S dubákmi a citrónom
6 porcií
1 sliepka alebo kura (1,5 kg) ● 100 g zeleru ● 100 g mrkvy ● 1 stredne veľký kaleráb ● 1 petržlen ● 1 cibuľa ● šťava z jedného citróna ● 200 g dubákov ● 1 čili paprička ● mleté čierne korenie ● soľ ● rezance do polievky
Umytú a očistenú sliepku uvaríme s koreňovou zeleninou, cibuľou, so soľou a s korením. Pred dovarením vložíme do polievky očistené dubáky nakrájané na menšie kúsky. Odstavíme, mäso vyberieme, vykostíme a pokrájame na menšie kúsky. Takisto vyberieme zeleninu a pokrájame ju na kúsky. Do odstavenej polievky vlejeme šťavu z citróna. Podľa návodu pripravíme rezance do polievky. Do tanierov vložíme rezance, slepačie mäso, zeleninu a zalejeme dubákovou polievkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 1 až 1 a pol hodiny
Smotanová kuracia polievka
4 porcie
1 kura ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● 1/2 kalerábu ● 1/2 zeleru ● 1 cibuľa ● 4 zrnká čierneho korenia ● soľ ● štipka korenia karí ● 150 ml smotany na varenie ● 100 g hrášku
● petržlenová vňať na ozdobu
Najprv v hrnci nasucho opečieme prekrojenú cibuľu a kusy kuraťa, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Keď voda vrie, pozbierame penu, oheň stíšime na minimum a do hrnca pridáme očistenú zeleninu a soľ. Polievku varíme hodinu, potom odstavíme. Vyberieme z nej mäso, vykostíme a nakrájame na kúsky. Polievku scedíme a zeleninu nakrájame. Vývar prelejeme do čistého hrnca, privedieme do varu, pridáme doň smotanu, korenie karí a podľa potreby ešte soľ. Do zohriatej polievky vsypeme hrášok a 5 minút varíme. Na záver vrátime do polievky nakrájané mäso a zeleninu a podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 70 minút
6 porcií
1/2 sliepky ● 3 l vody ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● 1/2 buľvy zeleru ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 4 guľôčky nového korenia ● 4 guľôčky čierneho korenia ● petržlenová vňať alebo pažítka na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Špikové knedličky: 80 g hovädzieho špiku ● 100 g strúhanky ● 2 PL hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 vajcia ● štipka postrúhaného muškátového orieška ● posekaná petržlenová vňať
Slepačie mäso umyjeme a spolu s kosťami vložíme do studenej vody. Pridáme očistenú zeleninu, koreniny a varíme domäkka približne 2 hodiny. Horúci špik prelisujeme cez sitko. Necháme vychladnúť, pridáme strúhanku s kypriacim práškom. Po jednom vmiešame vajcia, osolíme, pridáme muškátový oriešok, vňať a necháme odstáť 30 minút. Ruky namočíme do vody a formujeme knedličky. Z polievky odoberieme malé množstvo tekutiny do menšieho hrnca, vložíme knedličky a varíme asi 3 minúty. Po uvarení mäsa a zeleniny precedíme polievku. Mäso a mrkvu pokrájame na drobné kúsky a spolu s pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou vložíme do polievky. V prípade potreby dochutíme a podávame spolu s knedličkami.
Čas prípravy: 50 minút
Čas varenia: 1 hodina
S mrkvovými knedličkami
6 porcií
600 g kuracieho mäsa s kosťami ● 1 cibuľa ● 1 klinček ● 1 badián ● soľ ● 150 g koreňovej zeleniny ● 2 feferóny ● petržlenová vňať
Knedličky: 100 g mrkvy ● olej ● 1 kocka droždia ● mleté čierne korenie ● 2 bielky ● 100 g sušeného sójového mlieka ● 3 až 4 PL krupice
Umyté mäso vložíme do hrnca, zalejeme 2 litrami vody a pridáme ošúpanú cibuľu, do ktorej sme zapichli klinček a badián. Osolíme a na miernom ohni povaríme
do polomäkka. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kúsky. Spolu s očistenými a pokrájanými feferónmi dáme do polievky a uvaríme domäkka.
Potom mäso vyberieme, oberieme od kostí a vložíme späť do polievky. Na oleji rozpustíme rozdrobené droždie a krátko opečieme. Pridáme mrkvu postrúhanú najemno, premiešame, okoreníme, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom do zmesi primiešame bielky, sójové mlieko a krupicu. Z masy formujeme guľôčky, ktoré dáme do vriacej polievky a krátko povaríme. Pred podávaním primiešame do polievky nasekanú petržlenovú vňať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 1 hodina