Prečo si nedopriať čerešne, keď je za oknami mráz? Pri zamrazení ovocia si dajte pozor na TOTO
4. 8. 2019, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:18)

Zdroj: Shutterstock
Leto je plné rôznych dobrôt zo záhradky. Prečo si nedopriať domáce čerešne, aj keď je za oknami fujavica? Okrem zavárania si potraviny môžete zamraziť. Vieme, ako na to!
Na obale záleží
Dnes už v obchodoch dostať špeciálne balenia určené na uskladnenie potravín do mrazničky. Na výber máte buď mrazuvzdorné vrecká, alebo plastové uzatvárateľné dózy, ktoré síce zaberajú viac miesta, ale potraviny sú v nich lepšie chránené. Okrem odolnosti proti mrazu, vzduchotesnosti a vodotesnosti je ďalšou výhodou takých balení, že zabraňujú, aby potraviny „spálil“ mráz. Chránia tak výživné látky. Aj na prípravu ľadu do nápojov dostať špeciálne vrecká alebo elastické boxy z umelej hmoty, prípadne môžete použiť ekonomickejšiu variantu a pripraviť si ľad vo vnútornom plastovom obale bonboniéry.
Zdroj: Shutterstock
Ovocie a zeleninu pred zmrazením umyte.
Predpríprava
● Druhy zeleniny s vysokým obsahom vody, ako napríklad uhorky, sa neodporúča zamrazovať. Po rozmrazení by z nich bola len mazľavá hmota.
● Čerstvé ovocné plody a jednotlivé kusy zeleniny (napríklad ružičkový kel) najprv poukladajte po jednom na plech a vložte na chvíľu do mrazničky. Ak ich takto predmrazené vložíte do vrecka, nezlepia sa. Všeobecne sa odporúča očistenú zeleninu pred zmrazením obariť horúcou vodou.
● Kusy mäsa by nemali byť ťažšie ako 3 kg (hydina viac ako 4 kg). Rybu dajte zamraziť len úplne čerstvú (najneskôr 24 hodín po zakúpení).
Bylinkové kocky ľadu
Čerstvé kuchynské bylinky zo záhradky si môžete dať zmraziť vcelku alebo nasekané. Celé vetvičky vložte do vrecka na mrazenie a zvoľna uzavrite. Nasekané bylinky dajte zmraziť s malým množstvom vody do formy na ľad (pri varení jednoducho pridáte celú bylinkovú kocku). Nemusíte ich rozmrazovať.
Zdroj: Shutterstock
Leto je plné rôznych dobrôt zo záhradky.
Mraziarenský box
Mraziarenské boxy časom získavajú nepríjemné pachy. Tak ďaleko to však nezájde, ak ich pravidelne vyprázdňujete, rozmrazujete a vytierate octovou vodou. Pri napĺňaní by ste mali staršie zmrazené kusy položiť navrch, aby ste ich pridlho neskladovali.
Náš tip: Popraskané tesnenie prepúšťa teplo a je nezanedbateľným a úplne zbytočným požieračom energie. Preto raz za čas ponatierajte gumové tesnenie vazelínou alebo obyčajným kuchynským olejom.
Ako dlho skladovať
Ovocie ako jahody, čerešne, rôzne bobule, marhule sa neodporúča skladovať v mrazničke viac ako 10 – 12 mesiacov, blanšovaná zelenina vydrží 8 – 10 mesiacov, surová paprika a špargľa 3 mesiace, mäso 8 – 12 mesiacov, závisí od podielu tuku.
Zdroj: Shutterstock
Mraziarenské boxy časom získavajú nepríjemné pachy.