Prečo si nevľúdnu jeseň nespríjemniť pravým čokoládovým dezertom? 5 tipov na hriešne dobroty
23. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: shutterstock
Táto lahôdka dokáže zotrieť všetky chmáry z tváre. Prečo si teda nevľúdnu jeseň nespríjemniť pravým čokoládovým dezertom? Verte, že pri týchto receptoch ňou nebudeme šetriť.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Lahodná domáca zmrzlina
4 porcie
225 ml mlieka ● 100 ml smotany na šľahanie ● 40 g krupicového cukru ● 3 žĺtky ● 70 g horkej čokolády
Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu, pridáme rozpustenú čokoládu izbovej teploty a šľaháme dohladka. Krém zriedime trochou mlieka a po častiach pridávame zvyšok mlieka spolu so smotanou. Prelejeme do hrnca a dáme variť na mierny oheň. Keď dosiahne teplotu 82 °C, stiahneme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes dáme do výrobníka zmrzliny a vypracujeme zmrzlinu. Ak prístroj nemáme, prelejeme zmes do uzatvárateľnej nádoby a dáme do mrazničky. Každých 30 minút premiešame, kým nezískame požadovanú konzistenciu zmrzliny.
Čas prípravy: 20 minút
Čas mrazenia: 40 minút až 6 hodín
Zdroj: Shutterstock
Zmrzlina poteší aj v chladnejšom počasí.
Trojvrstvový čokoládový sen
4 porcie
3 vajcia ● 600 ml polotučného mlieka ● 4 PL škrobovej múčky ● 40 g horkej čokolády (70 %) ● 1 PL pomarančového likéru ● 4 PL krupicového cukru ● 40 g bielej čokolády ● 40 g mliečnej čokolády
NA OZDOBU: šľahačka ● čokoládové tyčinky ● kakao
Jedno vajce rozklepneme a oddelíme od seba bielok a žĺtok. Žĺtok vymiešame so 40 ml mlieka a s 1 a 1/2 PL škrobovej múčky dohladka. Horkú čokoládu nalámeme a spolu so 160 ml mlieka, s likérom a 1 PL cukru privedieme v hrnci do varu. Stiahneme a zamiešame škrobovú zmes. Bielok vyšľaháme dotuha a zapracujeme do pudingu. Zmes nalejeme do 4 pripravených pohárov a dáme na hodinu do chladničky. Rovnako pokračujeme s bielou a mliečnou čokoládou, pričom už nepoužijeme pomarančový likér. Pekne navrstvíme na seba, pričom vždy dáme tuhnúť na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobíme kopčekmi šľahačky, posypeme kakaom a pridáme čokoládovú tyčinku.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si jednoduchý, no lahodný dezert.
Mousse au chocolate
4 porcie
100 g horkej čokolády ● 2 čerstvé žĺtky ● 2 + 1 PL cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 bielky ● štipka soli
NA OZDOBU: 100 ml smotany na šľahanie ● kakaové bôby ● škorica ● mandle
Čokoládu nasekáme a dáme rozpustiť nad horúcim vodným kúpeľom. Pozor, miska sa nesmie dotýkať vriacej vody. Vyberieme a vymiešame dohladka. Žĺtky šľaháme s 2 PL cukru dokrémova asi 5 minút. Pridáme k rozpustenej čokoláde a vymiešame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a zapracujeme do čokoládovej zmesi. Bielky šľaháme spolu so štipkou soli dotuha, pričom postupne zašľaháme aj 1 PL cukru. Po častiach zľahka zapracujeme do čokoládovej zmesi. Nanesieme do pripravených misiek a dáme aspoň na3 hodiny do chladničky. Podávame ozdobené vyšľahanou šľahačkou, nasekanými kakaovými bôbmi, škoricou a nasekanými mandľami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Lahodnou penou si získate každú návštevu.
Čokoládovo-karamelový dezert
4 porcie
12 čokoládových sušienok ● 60 g solených arašidov ● 40 g horkej čokolády
NA KARAMEL: 250 ml smotany na šľahanie ● 170 g jemného krupicového cukru ● 30 g zmäknutého masla
NA PENU: 500 ml smotany na šľahanie ● 100 g horkej čokolády
Sušienky nalámeme na menšie kúsky. Môžeme si pomôcť aj valčekom. Arašidy aj 40 g čokolády nasekáme nahrubo a zmiešame so sušienkami. Polovicu navrstvíme do pripravených pohárov. Na karamel rozpustíme cukor na miernom ohni, nemiešame. Súčasne ohrejeme v druhom hrnci smotanu, pozor, nevaríme. Keď cukor získa zlatistú farbu, stiahneme z ohňa a zamiešame maslo. Opäť postavíme na oheň a zamiešame ohriatu smotanu. Miešame, kým nie je karamel pekne tekutý. Pár minút povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme úplne vychladnúť. Potom nalejeme na sušienky do pohárov a posypeme zvyškom sušienkovej zmesi. Na čokoládovú penu privedieme do varu125 ml smotany. Tretinu nalejeme na nalámanú čokoládu a vymiešame dohladka. Pridáme druhú tretinu, vymiešame a nakoniec pridáme poslednú tretinu smotany. Necháme vychladnúť. Zvyšok smotany vyšľaháme dotuha, dve lyžice pridáme do čokoládovej smotany, premiešame a takto zapracujeme do zvyšku šľahačky. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na povrch dezertu a ozdobíme ovocím. Dáme vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Lahodný čokoládovo-karamelový dezert
Jednoduchý termix
4 porcie
100 g horkej čokolády ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilkového cukru ● 250 g nízkotučného tvarohu
Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj vanilkový cukor. Pridáme tvaroh a opatrne premiešame. Nakoniec zapracujeme rozpustenú čokoládu a nalejeme do pripravených pohárov. Dáme na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom, strúhanou čokoládou a malinami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Jednoduchý termix vyčarí vašim ratolestiam úsmev na tvári.