Reklama

Prečo si nevľúdnu jeseň nespríjemniť pravým čokoládovým dezertom? 5 tipov na hriešne dobroty

Mousse au chocolate

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Táto lahôdka dokáže zotrieť všetky chmáry z tváre. Prečo si teda nevľúdnu jeseň nespríjemniť pravým čokoládovým dezertom? Verte, že pri týchto receptoch ňou nebudeme šetriť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Spríjemnite si jeseň týmto chrumkavým JABLKOVÝM KOLÁČOM s KAKAOVOU POSÝPKOU!
    Zdroj: NČpŽ

    Lahodná domáca zmrzlina

    4 porcie

    225 ml mlieka ● 100 ml smotany na šľahanie ● 40 g krupicového cukru ● 3 žĺtky ● 70 g horkej čokolády

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu, pridáme rozpustenú čokoládu izbovej teploty a šľaháme dohladka. Krém zriedime trochou mlieka a po častiach pridávame zvyšok mlieka spolu so smotanou. Prelejeme do hrnca a dáme variť na mierny oheň. Keď dosiahne teplotu 82 °C, stiahneme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes dáme do výrobníka zmrzliny a vypracujeme zmrzlinu. Ak prístroj nemáme, prelejeme zmes do uzatvárateľnej nádoby a dáme do mrazničky. Každých 30 minút premiešame, kým nezískame požadovanú konzistenciu zmrzliny.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas mrazenia: 40 minút až 6 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Zmrzlina poteší aj v chladnejšom počasí.

    Trojvrstvový čokoládový sen

    4 porcie

    3 vajcia ● 600 ml polotučného mlieka ● 4 PL škrobovej múčky ● 40 g horkej čokolády (70 %) ● 1 PL pomarančového likéru ● 4 PL krupicového cukru ● 40 g bielej čokolády ● 40 g mliečnej čokolády

    NA OZDOBU: šľahačka ● čokoládové tyčinky ● kakao

    Jedno vajce rozklepneme a oddelíme od seba bielok a žĺtok. Žĺtok vymiešame so 40 ml mlieka a s 1 a 1/2 PL škrobovej múčky dohladka. Horkú čokoládu nalámeme a spolu so 160 ml mlieka, s likérom a 1 PL cukru privedieme v hrnci do varu. Stiahneme a zamiešame škrobovú zmes. Bielok vyšľaháme dotuha a zapracujeme do pudingu. Zmes nalejeme do 4 pripravených pohárov a dáme na hodinu do chladničky. Rovnako pokračujeme s bielou a mliečnou čokoládou, pričom už nepoužijeme pomarančový likér. Pekne navrstvíme na seba, pričom vždy dáme tuhnúť na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobíme kopčekmi šľahačky, posypeme kakaom a pridáme čokoládovú tyčinku.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Pripravte si jednoduchý, no lahodný dezert.

    Mousse au chocolate

    4 porcie

    100 g horkej čokolády ● 2 čerstvé žĺtky ● 2 + 1 PL cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 bielky ● štipka soli

    NA OZDOBU: 100 ml smotany na šľahanie ● kakaové bôby ● škorica ● mandle

    Čokoládu nasekáme a dáme rozpustiť nad horúcim vodným kúpeľom. Pozor, miska sa nesmie dotýkať vriacej vody. Vyberieme a vymiešame dohladka. Žĺtky šľaháme s 2 PL cukru dokrémova asi 5 minút. Pridáme k rozpustenej čokoláde a vymiešame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a zapracujeme do čokoládovej zmesi. Bielky šľaháme spolu so štipkou soli dotuha, pričom postupne zašľaháme aj 1 PL cukru. Po častiach zľahka zapracujeme do čokoládovej zmesi. Nanesieme do pripravených misiek a dáme aspoň na3 hodiny do chladničky. Podávame ozdobené vyšľahanou šľahačkou, nasekanými kakaovými bôbmi, škoricou a nasekanými mandľami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Lahodnou penou si získate každú návštevu.

    Čokoládovo-karamelový dezert

    4 porcie

    12 čokoládových sušienok ● 60 g solených arašidov ● 40 g horkej čokolády

    NA KARAMEL: 250 ml smotany na šľahanie ● 170 g jemného krupicového cukru ● 30 g zmäknutého masla

    NA PENU: 500 ml smotany na šľahanie ● 100 g horkej čokolády

    Sušienky nalámeme na menšie kúsky. Môžeme si pomôcť aj valčekom. Arašidy aj 40 g čokolády nasekáme nahrubo a zmiešame so sušienkami. Polovicu navrstvíme do pripravených pohárov. Na karamel rozpustíme cukor na miernom ohni, nemiešame. Súčasne ohrejeme v druhom hrnci smotanu, pozor, nevaríme. Keď cukor získa zlatistú farbu, stiahneme z ohňa a zamiešame maslo. Opäť postavíme na oheň a zamiešame ohriatu smotanu. Miešame, kým nie je karamel pekne tekutý. Pár minút povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme úplne vychladnúť. Potom nalejeme na sušienky do pohárov a posypeme zvyškom sušienkovej zmesi. Na čokoládovú penu privedieme do varu125 ml smotany. Tretinu nalejeme na nalámanú čokoládu a vymiešame dohladka. Pridáme druhú tretinu, vymiešame a nakoniec pridáme poslednú tretinu smotany. Necháme vychladnúť. Zvyšok smotany vyšľaháme dotuha, dve lyžice pridáme do čokoládovej smotany, premiešame a takto zapracujeme do zvyšku šľahačky. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na povrch dezertu a ozdobíme ovocím. Dáme vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Lahodný čokoládovo-karamelový dezert

    Jednoduchý termix

    4 porcie

    100 g horkej čokolády ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilkového cukru ● 250 g nízkotučného tvarohu

    Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj vanilkový cukor. Pridáme tvaroh a opatrne premiešame. Nakoniec zapracujeme rozpustenú čokoládu a nalejeme do pripravených pohárov. Dáme na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom, strúhanou čokoládou a malinami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Jednoduchý termix vyčarí vašim ratolestiam úsmev na tvári.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.