Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ste milovníkom kapusty? Potom by ste mali vyskúšať kimchi: DÔVODY, ktoré vás presvedčia

Kyslá kapusta s korením karí

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Poznáte kimchi? Nie? Tak to by ste mali rozhodne napraviť.

Kimchi je vlastne fermentovaná zelenina, kórejská varianta našej nakladanej kyslej kapusty. Základ tradičného kimchi tvorí čínska kapusta, ktorá je na niekoľko hodín naložená v osolenej vode. Vďaka procesu mliečnej kyseliny sa zelenina zakonzervuje a chutí podľa dĺžky fermentovania jemne kyslo až veľmi kyslo. Samozrejme ako pri väčšine ázijských jedál nesmie ani tu chýbať istá dávka pikantného – tu túto rolu zohráva pridanie čili.

Zdroj: Shutterstock

Miešaná nakladaná zelenina

Posilňuje imunitu a pomáha na trávenie

Kimchi je kórejská klasika, ktorá nesmie chýbať pri žiadnom jedle. A má to svoj dôvod. Kimchi je veľmi zdravé. Fermentovaná zelenina je vitamínová bomba, najmä čo sa týka vitamínu C. Okrem toho je kimchi bohaté na enzýmy a probiotiká. Priaznivo tak pôsobí na imunitný systém a trávenie. Súčasne zmierňuje zápal. Jednoducho je to premyslený potravinový prostriedok na ochranu pred chorobami ako aj zásobáreň vitamínov na zimné obdobie. A my vám teraz prezradíme, ako si túto skvelú, zdraviu prospešnú pochúťku urobiť doma.

Zdroj: Shutterstock‎

Kapusta je multitalent nielen v kuchyni.

Potrebujete 1 kg čínskej kapusty, 2 ČL soli, 1/2 ČL cukru, 2 nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL nasekaného zázvoru, 2 PL rybej omáčky, 2 PL mletého čili, 1 zväzok jarnej cibuľky a 1 nasekanú cibuľu.

Čínsku kapustu rozpoľte a následne rozštvrťte. Navlhčite vodou a posypte soľou. Soľ votrite do kapusty. Nechajte 2 až 3 hodiny odležať, aby sa soľ vpila do zeleniny. Po 30 minútach kapustu pootáčajte. Pripravte si pikantnú pastu. Cesnak, cibuľu, jarné cibuľky a zázvor nasekajte najemno. Premiešajte s cukrom, čili a rybacou omáčkou. Pozor, je to veľmi pikantné, tak pre isto použite rukavice.

Zdroj: Shutterstock

Čínska kapusta

Po odležaní kapustu opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte dobre odkvapkať. Podľa potreby nakrájajte na menšie kúsky a dôkladne votrite čili pastu. Naložte do pripravených pohárov, ale nie až úplne k hrdlu. Kapusta pustí časom šťavu. Poháre vzduchotesne uzavrite. Nechajte 3 dni odležať pri izbovej teplote, kým nezačne zelenina fermentovať a dajte do chladničky. Fermentácia sa uzavrie už po niekoľkých dňoch, kimchi získa kyslú chuť a môžete ho podávať. V chladničke vydrží kimchi až 2 mesiace.

Zdroj: Shutterstock

Bielej kapuste trvá 4 až 6 týždňov, kým ju baktérie kyseliny mliečnej premenia na kyslú pochúťku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS