Ste milovníkom kapusty? Potom by ste mali vyskúšať kimchi: DÔVODY, ktoré vás presvedčia
22. 8. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:17)

Zdroj: Shutterstock
Poznáte kimchi? Nie? Tak to by ste mali rozhodne napraviť.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Kimchi je vlastne fermentovaná zelenina, kórejská varianta našej nakladanej kyslej kapusty. Základ tradičného kimchi tvorí čínska kapusta, ktorá je na niekoľko hodín naložená v osolenej vode. Vďaka procesu mliečnej kyseliny sa zelenina zakonzervuje a chutí podľa dĺžky fermentovania jemne kyslo až veľmi kyslo. Samozrejme ako pri väčšine ázijských jedál nesmie ani tu chýbať istá dávka pikantného – tu túto rolu zohráva pridanie čili.
Zdroj: Shutterstock
Miešaná nakladaná zelenina
Posilňuje imunitu a pomáha na trávenie
Kimchi je kórejská klasika, ktorá nesmie chýbať pri žiadnom jedle. A má to svoj dôvod. Kimchi je veľmi zdravé. Fermentovaná zelenina je vitamínová bomba, najmä čo sa týka vitamínu C. Okrem toho je kimchi bohaté na enzýmy a probiotiká. Priaznivo tak pôsobí na imunitný systém a trávenie. Súčasne zmierňuje zápal. Jednoducho je to premyslený potravinový prostriedok na ochranu pred chorobami ako aj zásobáreň vitamínov na zimné obdobie. A my vám teraz prezradíme, ako si túto skvelú, zdraviu prospešnú pochúťku urobiť doma.
Zdroj: Shutterstock
Kapusta je multitalent nielen v kuchyni.
Potrebujete 1 kg čínskej kapusty, 2 ČL soli, 1/2 ČL cukru, 2 nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL nasekaného zázvoru, 2 PL rybej omáčky, 2 PL mletého čili, 1 zväzok jarnej cibuľky a 1 nasekanú cibuľu.
Čínsku kapustu rozpoľte a následne rozštvrťte. Navlhčite vodou a posypte soľou. Soľ votrite do kapusty. Nechajte 2 až 3 hodiny odležať, aby sa soľ vpila do zeleniny. Po 30 minútach kapustu pootáčajte. Pripravte si pikantnú pastu. Cesnak, cibuľu, jarné cibuľky a zázvor nasekajte najemno. Premiešajte s cukrom, čili a rybacou omáčkou. Pozor, je to veľmi pikantné, tak pre isto použite rukavice.
Zdroj: Shutterstock
Čínska kapusta
Po odležaní kapustu opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte dobre odkvapkať. Podľa potreby nakrájajte na menšie kúsky a dôkladne votrite čili pastu. Naložte do pripravených pohárov, ale nie až úplne k hrdlu. Kapusta pustí časom šťavu. Poháre vzduchotesne uzavrite. Nechajte 3 dni odležať pri izbovej teplote, kým nezačne zelenina fermentovať a dajte do chladničky. Fermentácia sa uzavrie už po niekoľkých dňoch, kimchi získa kyslú chuť a môžete ho podávať. V chladničke vydrží kimchi až 2 mesiace.
Zdroj: Shutterstock
Bielej kapuste trvá 4 až 6 týždňov, kým ju baktérie kyseliny mliečnej premenia na kyslú pochúťku.