Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

6 super potravín, ktoré vám predĺžia život: Keď zistíte, čo urobia s vaším telom, budete ich jesť denne

Strava môže byť pre telo liekom i záťažou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme, nám vie výrazne skrátiť i predĺžiť život. Popri pohybe je práve stravovanie najlepšou prevenciou pri predchádzaní chorôb.

Zelená zelenina

Povinná výbava každej chladničky!

Zdroj: Northfoto

Povinná výbava každej chladničky!

Surová a najmä listová zelenina je na prasknutie plná živinami a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Na pol kila je ich približne iba sto. Je preto mimoriadne vhodná pri chudnutí, pretože sa jej môže jesť prakticky neobmedzené množstvo. Ochraňuje cievy, zlepšuje zrak a znižuje riziko cukrovky. Hlúbová zelenina okrem toho výrazne pomáha v boji s rakovinou. Treba mať však na pamäti, že takúto zeleninu treba dôkladne rozmixovať, nasekať alebo požuť, iba tak sa z nej totiž dajú získať potrebné látky.

Strukoviny

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Strukoviny sú stelesnením všetkého dobrého v malom balení. Jedenie fazule a ďalších strukovín prináša pocit sýtosti, pretože dokáže vyrovnávať hladinu krvného cukru. Rozpustná vláknina zas znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Strukoviny stačí na jedálny lístok zaradiť dvakrát do týždňa a riziko rakoviny hrubého čreva sa tým zníži o rovných 50 percent.

Cibuľa

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Nie len cibuľa, ale aj pór, cesnak, pažítka či šalotka podporujú kardiovaskulárny aj imunitný systém, pričom účinne bojujú proti rakovine a cukrovke. Ak z nich chcete získať čo najviac, musia byť dokonale nasekané či požuté, aby uvoľnili čo najviac telu prospešných látok. Či cibuľa obsahuje tieto látky zistíte veľmi ľahko – začnete pri jej krájaní slziť.

Huby

Zdroj: Shutterstock

Vitamín B2 proti mastnej pleti a vlasom

Huby sú superpotrava a zároveň jednou z najzdravších potravín na planéte. Sú unikátne, pretože obsahujú zložky, ktoré dokážu blokovať produkciu estrogénu, vďaka čomu sú výborné pri prevencii rakoviny prsníka. Medzi rôznymi hubami sa aj ich vlastnosti a prospešnosť pre zdravie menia. V zásade však platí, že huby pôsobia protizápalovo, stimulujú imunitný systém, ochraňujú DNA, spomaľujú rast alebo v niektorých prípadoch spôsobujú i smrť rakovinových buniek. Huby jedzte vždy tepelne spracované.

Bobuľové ovocie

Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM

Borůvky mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Malé farebné bobuľky sú to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť. Čučoriedky, jahody, černice maliny... tie všetky obsahujú relatívne malé množstvo cukru a veľa živín. Znižujú riziko infarktu, cukrovky, rakoviny a mentálnej degenerácie. Zároveň však posilňujú motoriku a pamäť.

Orechy a semienka

Zdroj: Shutterstock

(ilustračné foto)

Semená sú plné zdravých tukov, minerálov a antioxidantov, ako aj vlákniny. Obsahujú viac bielkovín ako orechy. Každý jeden druh semienka je z výživového hľadiska unikátny. Niektoré sú extrémne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, iné majú ohromne veľa protirakovinových lignanov, kým ďalšie sú skvelým zdrojom železa, vápnika, zinku a vitamínu E. Orechy naproti tomu bojujú s kardiovaskulárnymi ochoreniami, pomáhajú pri cukrovke a rovnako i pri chudnutí. Tuky obsiaghnuté v orechoch a semienkach pomáhajú pri vstrebávaní živín prijímaných napríklad so zeleniniou.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Vyberáme pre vás niečo PLUS