6 super potravín, ktoré vám predĺžia život: Keď zistíte, čo urobia s vaším telom, budete ich jesť denne
15. 3. 2016, 16:10 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:02)

Zdroj: Shutterstock
Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme, nám vie výrazne skrátiť i predĺžiť život. Popri pohybe je práve stravovanie najlepšou prevenciou pri predchádzaní chorôb.
Zelená zelenina

Zdroj: Northfoto
Povinná výbava každej chladničky!
Surová a najmä listová zelenina je na prasknutie plná živinami a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Na pol kila je ich približne iba sto. Je preto mimoriadne vhodná pri chudnutí, pretože sa jej môže jesť prakticky neobmedzené množstvo. Ochraňuje cievy, zlepšuje zrak a znižuje riziko cukrovky. Hlúbová zelenina okrem toho výrazne pomáha v boji s rakovinou. Treba mať však na pamäti, že takúto zeleninu treba dôkladne rozmixovať, nasekať alebo požuť, iba tak sa z nej totiž dajú získať potrebné látky.
Strukoviny
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Strukoviny sú stelesnením všetkého dobrého v malom balení. Jedenie fazule a ďalších strukovín prináša pocit sýtosti, pretože dokáže vyrovnávať hladinu krvného cukru. Rozpustná vláknina zas znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Strukoviny stačí na jedálny lístok zaradiť dvakrát do týždňa a riziko rakoviny hrubého čreva sa tým zníži o rovných 50 percent.
Cibuľa
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Nie len cibuľa, ale aj pór, cesnak, pažítka či šalotka podporujú kardiovaskulárny aj imunitný systém, pričom účinne bojujú proti rakovine a cukrovke. Ak z nich chcete získať čo najviac, musia byť dokonale nasekané či požuté, aby uvoľnili čo najviac telu prospešných látok. Či cibuľa obsahuje tieto látky zistíte veľmi ľahko – začnete pri jej krájaní slziť.
Huby
Zdroj: Shutterstock
Vitamín B2 proti mastnej pleti a vlasom
Huby sú superpotrava a zároveň jednou z najzdravších potravín na planéte. Sú unikátne, pretože obsahujú zložky, ktoré dokážu blokovať produkciu estrogénu, vďaka čomu sú výborné pri prevencii rakoviny prsníka. Medzi rôznymi hubami sa aj ich vlastnosti a prospešnosť pre zdravie menia. V zásade však platí, že huby pôsobia protizápalovo, stimulujú imunitný systém, ochraňujú DNA, spomaľujú rast alebo v niektorých prípadoch spôsobujú i smrť rakovinových buniek. Huby jedzte vždy tepelne spracované.
Bobuľové ovocie
Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM
Borůvky mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
Malé farebné bobuľky sú to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť. Čučoriedky, jahody, černice maliny... tie všetky obsahujú relatívne malé množstvo cukru a veľa živín. Znižujú riziko infarktu, cukrovky, rakoviny a mentálnej degenerácie. Zároveň však posilňujú motoriku a pamäť.
Orechy a semienka
Zdroj: Shutterstock
(ilustračné foto)
Semená sú plné zdravých tukov, minerálov a antioxidantov, ako aj vlákniny. Obsahujú viac bielkovín ako orechy. Každý jeden druh semienka je z výživového hľadiska unikátny. Niektoré sú extrémne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, iné majú ohromne veľa protirakovinových lignanov, kým ďalšie sú skvelým zdrojom železa, vápnika, zinku a vitamínu E. Orechy naproti tomu bojujú s kardiovaskulárnymi ochoreniami, pomáhajú pri cukrovke a rovnako i pri chudnutí. Tuky obsiaghnuté v orechoch a semienkach pomáhajú pri vstrebávaní živín prijímaných napríklad so zeleniniou.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka