Prehnali ste to s čili papričkami a jedlo je príliš pálivé? 5 spôsobov, ako odvrátiť štipľavú katastrofu
31. 10. 2018, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:27)

Zdroj: Shutterstock
Guláš, čínske rezance, polievky, aj nátierka. Chceme jedlo len trochu pikantné, no nie vždy to vyjde podľa našich predstáv. Čo teraz? Pôjde to ešte zachrániť.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Nie je čili paprička ako čili paprička. Sú také, ktoré urobia skutočne príjemnú, pikantnú chuť. Sú však aj také, ktorých stačí štipka a na tanieri vznikne hotové peklo. Sú ale spôsoby, ako jedlo ešte zachrániť. Pre každý recept sa hodí iná metóda.

Zdroj: Shutterstock
S týmito trikmi ušetríte veľa peňazí.
Pridajte ďalšie ingrediencie. Znamená to síce navýšenie objemu celého jedla, ale aspoň sa bude dať jesť. Do gulášu či polievky jednoducho pridajte vodu a zemiaky. Dochuťte a môžete podávať. Ostrú chuť zmiernite aj pridaním zeleniny.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Pridajte mliečny výrobok. Tento fígeľ síce nezachráni každé jedlo, ale hodí sa do polievok, alebo soté. Jednoducho pridajte sladkú alebo kyslú smotanu. Tú kyslú môžete dať k jedlu aj ako prílohu. Tuk a bielkoviny v smotane zrazia štipľavosť ako zázrak. Funguje to aj so strúhaným syrom.
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Pridajte cukor. Sladká chuť vyváži ostrosť čili papričiek. Je celkom jedno, či použijete obyčajný cukor, alebo med.
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock
Jablkový ocot – brzda pri prejedaní sa
Pridajte kyslú chuť. Citrónová, limetková šťava, ocot, alebo ocot balsamico zrazia to najhoršie z ostrej chuti.
Zdroj: Shutterstock
Na čo je dobrá limetková soľ?
Pridajte orechové maslo. Mandľové, arašidové, alebo aj kešu. Ak nemôžete jesť mlieko a skrotiť pálivú chuť smotanou či syrom. Použite lyžicu orechového masla. Tiež obsahuje tuk a bielkoviny, ktoré vám pomôžu zmierniť štipľavú chuť.
Zdroj: Peter Brenkus
Arašidové maslo