Dali ste do omáčky príliš veľa čili? TIETO triky zachránia aj tú pálivejšiu omáčku
12. 9. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:02)

Zdroj: Shutterstock
Prehnali ste to s čili papričkami v omáčke? Prezradíme vám, ako ju ešte zachránite.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Jemne pálivá chuť na jazyku dokáže najmä mäsové omáčky vyzdvihnúť na kulinársky piedestál. Veď si len predstavte dobrý maďarský guláš. Ten si trocha čili papričiek priam pýta. A veru aj naši maďarskí susedia dobre poznajú čaro pikantnej papriky, a tak s ňou nešetria.
Priveľa štipľavého potlačí všetky chute. To ste si rovno mohli dať do úst čili papričku a nenamáhať sa s varením.
Zdroj: Shutterstock
Ako sa o riad správne starať?
Čo teda robiť ak sa nám podarilo našu omáčku urobiť veľmi štipľavú? Aj tá najštipľavejšia omáčka sa dá spravidla ešte zachrániť. Ako?
Zrieďte ju!
Viac tekutiny pomôže kapsaicín zriediť. Z tohto dôvodu skúste do omáčky pridať vodu alebo vývar a znova prevariť.
Pridajte tuk!
Ako isto viete, kapsaicín je rozpustný v tuku. Preto pridajte do pikantnej omáčky smotanu, tučné mlieko, créme fraiche alebo mascarpone. Čo najvyšší obsah tuku prosím.
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Sladké, prosím!
Cukor, javorový sirup či med zmierňujú citlivosť receptorov a vďaka tomu zmierňujú aj štipľavý pocit v ústach.
Zdroj: Shutterstock
Med je vzácna komodita, ktorú ľudia vedia oceniť čoraz viac.
Pozor na kyslé!
Ocot a citrónová šťava len zintenzívnia vnímavosť chuťových receptorov v ústach a to nie je vec, ktorú by ste v prípade veľmi štipľavého jedla chceli, verte nám.