Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dali ste do omáčky príliš veľa čili? TIETO triky zachránia aj tú pálivejšiu omáčku

Výborný liečivý sirup domácej výroby.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Prehnali ste to s čili papričkami v omáčke? Prezradíme vám, ako ju ešte zachránite.

Jemne pálivá chuť na jazyku dokáže najmä mäsové omáčky vyzdvihnúť na kulinársky piedestál. Veď si len predstavte dobrý maďarský guláš. Ten si trocha čili papričiek priam pýta. A veru aj naši maďarskí susedia dobre poznajú čaro pikantnej papriky, a tak s ňou nešetria.

Priveľa štipľavého potlačí všetky chute. To ste si rovno mohli dať do úst čili papričku a nenamáhať sa s varením.

Zdroj: Shutterstock

Ako sa o riad správne starať?

Čo teda robiť ak sa nám podarilo našu omáčku urobiť veľmi štipľavú? Aj tá najštipľavejšia omáčka sa dá spravidla ešte zachrániť. Ako?

Zrieďte ju!

Viac tekutiny pomôže kapsaicín zriediť. Z tohto dôvodu skúste do omáčky pridať vodu alebo vývar a znova prevariť.

Pridajte tuk!

Ako isto viete, kapsaicín je rozpustný v tuku. Preto pridajte do pikantnej omáčky smotanu, tučné mlieko, créme fraiche alebo mascarpone. Čo najvyšší obsah tuku prosím.

Zdroj: Shutterstock.com

Ilustračné foto

Sladké, prosím!

Cukor, javorový sirup či med zmierňujú citlivosť receptorov a vďaka tomu zmierňujú aj štipľavý pocit v ústach.

Zdroj: Shutterstock

Med je vzácna komodita, ktorú ľudia vedia oceniť čoraz viac.

Pozor na kyslé!

Ocot a citrónová šťava len zintenzívnia vnímavosť chuťových receptorov v ústach a to nie je vec, ktorú by ste v prípade veľmi štipľavého jedla chceli, verte nám.

Vyberáme pre vás niečo PLUS