Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prekvapte blízkych skvelými receptmi na chutný punč

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

To je romantika! Vonku fúka severák, mráz kreslí na okenné sklá a vás cez vlnené rukavice hreje voňavý punč... Prekvapte priateľov originálnou receptúrou!

Grog

Určite ste sa dovtípili, že medzi punčom a grogom je rozdiel. Základ grogu tvoria dve suroviny: horúca voda a rum. Nie celkom vábna kombinácia bola riešením anglického viceadmirála Edwarda Vernona (prezývaného Old Grog), ktorý chcel riedením alkoholu prispieť k zlepšeniu morálky námorníkov. Tí sa na dlhých vojnových výpravách zahrievali čistým rumom. Viete si predstaviť, ako to tam asi vyzeralo. Mariňáci neskôr rozšírili zvyk pitia rumu s vodou všade, kde zakotvili. Dnes sa grog variuje pridaním korenín a citrusov, alkohol sa prilieva do horúcej vody alebo čaju a s chuťou ho pijú aj dámy.

Royal Navy´s grog

4 dl vody, šťava z dvoch citrónov, 2 dl rumu, 2 lyžičky drvenej škorice, 8 lyžičiek trstinového cukru

Postup: Prevarte vodu, rozpustite v nej cukor, prilejte šťavu z dvoch citrónov. Kým pripravíte zvyšok, lúhujte drvenú škoricu v rume, nakoniec preceďte a pridajte do nápoja.

Sliezsky grog

4 dl vody, 2 dl čerešňovice, 1 lyžička medu, 4 rozdrvené klinčeky, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

Postup: Na panvici skaramelizujte cukor s čajovou lyžičkou vody. Potom opatrne zalejte zvyšnou vodou a karamel nechajte rozpustiť na miernom ohni. Pridajte klinčeky, med a nakoniec čerešňovicu.

Horúci Karibský grog

2 dl vody, 2 dl rumu, šťava z jedného menšieho grepu, šťava z jedného pomaranča, 1 dl ananásového džúsu, 4 tyčinky škorice, 4 lyžičky medu

Postup: Prevarte vodu, nechajte ju ochladiť na 80 stupňov (5 minút) a pridajte med a šťavu z citrusov. Na záver prilejte do pohárov rum a na premiešanie použite škoricovú tyčinku.

Punč

Punče do Európy "pricestovali“ v 17. storočí z Indie. Ich názov skrýva zlaté pravidlo prípravy. Pravý punč by sa mal skladať z piatich zložiek. "Panča" znamená päť a od toho je vraj odvodený názov zimného favorita vianočných trhov. Pozostáva z čaju, vody, vína, cukru a araku (pálenka z trstinovej melasy alebo datlí, inak nazývaná aj vínovica.) Citróny, pomaranče, voňavé a farebné sirupy, ktoré môžu nahradiť cukor, si vydobyli svoje teplé miestečko v punčoch, ktoré vďaka nim získali na rozmanitosti a ulahodia všetkým chutiam.

Medový punč

2 dl čierneho čaju, 1 dl araku, 4 polievkové lyžice medu, 1 dl vody, 1 dl červeného vína, šťava z polovice citróna, štipka strúhaného zázvoru

Postup: Ohrejte víno s vodou, nechajte mierne ochladiť a pridajte med. Dolejte horúcim silným čiernym čajom, pridajte citrónovú šťavu, zázvor a dolejte arakom.

Punč po maďarsky

2 dl slabšieho čierneho čaju, kôra z jedného citróna, 1 dl bieleho vína, 1 dl vodky, 5 cl cherry brandy, 1 dl vody, štipka mletej škorice, 3 klinčeky, 3 lyžice trstinového cukru

Postup: Víno s vodou ohrejte (nevarte) a pridajte trstinový cukor. Keď sa rozpustí, dolejte horúci čaj, pridajte škoricu, klinčeky a nakoniec dolejte zmesou vodky a cherry brandy.

Ríbezľový punč

2 dl čierneho čaju, 1 dl ríbezľovej šťavy, 1 dl červeného, ideálne ríbezľového vína, 1 dl rumu, lyžica trstinového cukru, škorica

Postup: V horúcom čaji rozpustite cukor, prilejte ríbezľovú šťavu a víno a na miernom plameni ohrievajte. Pred podávaním pridajte škoricu, aby teplom nezhorkla, a poháriky doplňte rumom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS