Reklama

Pri týchto receptoch sa vám budú zbiehať slinky: Škoricové dobroty úžasne chutia, a tá vôňa!

Mrkvový koláč s krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Škoricové dobroty nielenže vyzerajú nádherne a fantasticky chutia, ale ich vôni sa nedá odolať! Tieto musíte vyskúšať...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NAJ tipy od BARISTKY ako si DOMA pripraviť dokonale našľahané KAPUČÍNO!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Zdravý orechový chlebík

    10 kúskov

    Potrebujete:

    150 g mandľovej múky ● 3 vajcia ● 3 PL trstinového cukru ● 3,5 g prášku do pečiva ● 3 PL kyslej smotany 
    ● 1 ČL škorice ● 75 g nasekaných vlašských orechov ● 2 jablká ● 40 g masla ● práškový cukor na polevu

    Postup: Jablká umyjeme a ošúpeme. Nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovník. Pokrájame na malé kocky, posypeme škoricou a vmiešame nasekané orechy. V druhej miske vyšľaháme maslo, vajcia a cukor dopenista, pridáme smotanu, prášok do pečiva, mandľovú múku a zašľaháme.

    Rúru predhrejeme na 170 °C. Do cesta vmiešame jablkovú zmes a dáme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 40 až 45 minút dozlatista. Vyberieme, necháme vychladnúť a vyklopíme z formy. Práškový cukor vymiešame s vodou na hladkú zmes a nanesieme na chlebík. Ozdobíme orechmi a škoricou.

    Náš tip: Koláčik podávajte pokvapkaný zohriatym orechovým maslom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Náš tip: Koláčik podávajte pokvapkaný zohriatym orechovým maslom.

    Zdroj: Shutterstock

    Zdravý orechový chlebík

    Nórske  škoricové uzlíky

    10 kúskov

    Potrebujeme: 75 g zmäknutého masla ● 50 g trstinového cukru ● štipka soli ● 1 ČL mletého kardamómu ● 250 ml mlieka ● 1/2 kocky droždia ● 420 g špaldovej múky

    Plnka: 80 g zmäknutého masla ● 50 g trstinového  cukru ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL mletej vanilky  ● 1/2 ČL mletého 
    kardamómu ● 1 vajce  na potretie

    Postup: V mise zmiešame zmäknuté maslo, cukor, soľ a kardamóm. Mlieko jemne ohrejeme, pridáme droždie a rozmiešame. Zmes nalejeme k maslu a dobre premiešame. Postupne po častiach zamiesime múku a vypracujeme hladké, elastické cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. Na plnku vymiešame maslo s cukrom a všetkými koreninami. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť asi 40 x 30 cm a potrieme ho maslovou zmesou.

    Ľavú tretinu zahneme dovnútra a cez ňu zahneme pravú tretinu. Cesto nakrájame na pásy široké 2 cm. Tie z jednej strany pozdĺžne narežeme a obe časti jedného pásu spolu prepletieme. Zvinieme do uzlíka. Jednotlivé uzlíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť 25 minút. Rúru predhrejeme na 250 °C. Uzlíky potrieme vymiešaným vajcom a dáme piecť na 8 až 10 minút.

    Náš tip: Túto severskú špecialitku môžete naplniť makovou alebo kakaovou plnkou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 70 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Nórske škoricové uzlíky

    Šťavnatý opičí chlieb (monkey bread)

    25 kúskov

    Potrebujeme: 300 g mrkvy ● 200 ml mlieka ● 1 kocka droždia ● 500 g hladkej múky ● múka na posypanie dosky 
    ● 50 g krupicového cukru ● 150 g hnedého cukru ● soľ ● škorica ● 1 vajce ● 75 g + 75 g masla

    Postup: Ošúpanú mrkvu nastrúhame nahrubo. Mlieko jemne ohrejeme, pridáme droždie a rozpustíme. V mise vymiesime 500 g múky, 50 g cukru, štipku soli, vajce,  75 g masla a mlieko s droždím na hladké cesto. Vmiesime mrkvu. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rozpustíme 75 g masla. Zmiešame 150 g cukru so 4 ČL škorice. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyformujeme do valčeka a nakrájame na 25 rovnakých kúskov.

    Vyformujeme do menších buchtičiek a obalíme najprv v rozpustenom masle a potom v škoricovom cukre. Naukladáme do formy a prikryté utierkou necháme kysnúť ešte 15 minút. Potom pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme z rúry, preklopíme, ale formu odstránime až po 5 minútach. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 45 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šťavnatý opičí chlieb (monkey bread)

    Mrkvový koláč s krémom

    16 kúskov

    Potrebujeme: 500 g mrkvy ● 125 g + 100 g krupicového cukru ● 250 ml oleja ● soľ ● 3 vajcia  ● 350 g špaldovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL škorice ● 125 ml kefíru  ● 1 balíček vanilkového cukru ● 100 g strúhaného kokosu ● 2 balíčky stužovadla šľahačky ● 300 g kyslej smotany ● 300 g smotany na šľahanie ● 3 PL orechov

    Postup: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Vyšľaháme 125 g cukru, olej, soľ a vajcia. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, so škoricou a spolu s kefírom striedavo zamiešame do vajcovej zmesi. Vmiešame mrkvu a kokos. Cesto nalejeme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Na krém zmiešame 100 g cukru, vanilkový cukor a stužovadlo šľahačky. V mise vyšľaháme kyslú smotanu spolu so šľahačkou, pričom zašľaháme aj cukrovú zmes. Orechy nasekáme nahrubo. Na vychladnuté cesto natrieme krém a posypeme ho orechmi. Dáme stuhnúť do chladničky a až potom nakrájame.

    Náš tip: Chlieb nekrájajte, ale trhajte. Originálny názov opičieho chleba je trhací  chlieb. 

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mrkvový koláč s krémom

    Slimáčiky s čučoriedkami

    12 kúskov

    Potrebujeme: 250 ml vlažného mlieka ● 1 kocka droždia ● 100 g kryštálového cukru ● 1 ČL soli ● 100 g margarínu 
    ● 2 vajcia ● 650 g hladkej múky ● múka na posypanie dosky

    Plnka: 100 g masla ● 150 g hnedého cukru ● 2 PL škorice 
    ● 200 g mrazených čučoriedok

    Poleva: 200 g čerstvého smotanového syra ● 60 g zmäknutého masla ● 70 g práškového cukru ● dreň 
    z 1 vanilkového struku ● štipka soli

    Postup: Predhrejeme rúru na 50 °C. V miske vymiešame mlieko, cukor, soľ a droždie a necháme odležať 5 minút. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme rozpustený margarín s vajcami. Vlejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Miesime 5 až 6 minút, aby sa zapracovalo dostatočné množstvo vzduchu. Ak je cesto lepivé, pridáme viac múky. Sformujeme ho do gule a dáme do misy vysypanej múkou. Prekryjeme utierkou a vložíme na 1 hodinu do teplej rúry. Na plnku zmiešame cukor so škoricou a rozpustíme maslo.

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho a na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik s hrúbkou asi 4 mm. Potrieme ho rozpusteným maslom, posypeme mrazenými čučoriedkami a nakoniec aj škoricovým cukrom. Z dlhšej strany zvinieme do valčeka a nakrájame na 12 kúskov. Rúru predhrejeme na 200 °C. Okrúhlu formu vytrieme maslom, vysypeme múkou a zvyškom škoricového cukru. Slimáčiky ukladáme reznou stranou nahor a pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút dozlatista. Vyberieme a necháme odstáť 10 minút. Na polevu vymiešame všetky ingrediencie a potrieme ňou slimáčiky. Podávame ešte teplé.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 60 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Slimáčiky s čučoriedkami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.