Chcete sa pred rodinou blysnúť perfektnou vianočnou tortou? 3 super rady, s ktorými sa vám naozaj podarí
22. 12. 2015, 13:10 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:15)

Zdroj: NČPŽ, Tivi.sk
K Vianociam patria nielen medovníčky, ale aj slávnostná vianočná torta. Ak ste si na ňu doteraz netrúfli, s našimi radami sa vám určite podarí.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Vianočné pečenie nemusí byť vždy iba o malých medovníčkoch či sladkých chuťovkách. Rovnako populárne sú totiž aj slávnostné torty, ktorých nikdy nebude dosť.
1. Krájanie torty
Upečenú piškótu položíme na čistý papier na pečenie, spodnou časťou hore, ktorá je po upečení hladká. Piškótu môžeme rozdeliť na jednotlivé vrstvy niťou alebo väčším nožom. Vďaka tomu získame rovnomerne hrubé vrstvy. Pred prekrojením korpus po obvode narežeme do hrúbky 1 cm. Ak korpus prekrajujeme nožom, mal by byť dlhší ako priemer korpusu. Nôž vložíme do ryhy, vrch korpusu zľahka zaťažíme rukou a pomocou pomalého otáčania korpusu tlačíme nôž smerom do stredu.
Pri krájaní niťou korpus rovnako narežeme po obvode, do ryhy vložíme pevnú niť, konce prekrížime a pomaly stiahneme. Korpus sa bude lepšie krájať, keď si ho upečieme deň pred krájaním.
Zdroj: Dušan Křístek
Kakaová vrstvená torta
Aby sa korpus pred plnením nerozpadol, jednotlivé vrstvy oddelíme. Pripravíme si papier na pečenie alebo hladkú podložku, na ktorú vždy vrchnú vrstvu jemne ukazovákmi presunieme. Papier zdvíhame vodorovne a dávame pozor na to, aby sa korpus v strede nepolámal.
Pred krájaním torty si jemne nožom na vrchu naznačíme, kade povedieme rez. Predídeme tak nepravidelným kusom a krájanie bude podstatne jednoduchšie.
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si rýchly krém na tortu.
2. Plnenie torty
Na plnenie korpusu sa hodí marmeláda alebo džem a/alebo maslový krém (šľahačkový krém). Na uhladenie krému používame plochý nôž alebo napríklad lopatku na tortu. Vrstvy korpusu rozdelíme, plnku natrieme od okraja po okraj a na vrch položíme hornú vrstvu korpusu. Vrchnú časť a boky torty potrieme zvyškom krému, aby sme piškótu úplne zakryli.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
3. Glazovanie torty
Tortu glazujeme kúpenou alebo pripravenou cukrovou alebo čokoládovou polevou. Rozpustenú polevu vždy lejeme najprv na stred torty. Stierkou alebo plochým nožom polevu rovnomerne po povrchu rozotrieme, boky ozdobíme zvyškom polevy. Aby sme pri polievaní torty zachytili stekajúcu polevu, najlepšie je podložiť kuchynskú mriežku, na ktorej tortu glazujeme, väčším kusom alobalu alebo papiera na pečenie. Po glazovaní necháme tortu uschnúť a dáme do chladničky. Pred krájaním naznačíme rez nahriatym nožom. Iba tak čokoládová poleva pri krájaní nepopraská.
Pečenie a plnenie torty je iba polovica prípravy torty. Presné a pozorné ozdobenie je druhá nemenej dôležitá časť. Tu je dôležité pamätať na to, že dokonalý kúsok torty môže vzniknúť iba tak, že všetky vrstvy sú dostatočne spojené a patrične vychladené. Pri ozdobovaní sa však medze nekladú.
Pri ozdobovaní torty ovocím používame iba najkrajšie kúsky. Ovocie, ktoré púšťa farbu, dávame na tortu tesne pred podávaním. Pred zdobením ovocie poriadne osušíme, inak by na ňom mohli vzniknúť nevzhľadné škvrny. Ak chceme, aby ovocie vyzeralo čo najdlhšie čerstvé, môžeme ho na vrchu torty zaliať čírou želatínou. Efektne vyzerá aj keď ovocie pred použitím obalíme v jemnom farebnom cukre alebo čokoládovej poleve.
Zdroj: Shutterstock
Jednoduchý trik na najlesklejšiu čokoládovú polevu
Zasnežený efekt na torte môžeme dosiahnuť viacerými spôsobmi – jemným práškovým cukrom, nastrúhaným kokosom alebo vyšľahanou šľahačkou.
Na dozobenie a dokonalý výsledok môžeme použiť aj opečené mandľové lupienky, nasekané pistácie, krokant alebo strúhanú čokoládu. Takáto „posýpka“ na torte natretej krémom drží bez problémov sama. Stačí ak ju naberáme lyžičkou alebo rukou a po obvode jemne pritláčame k torte. Aby takéto zdobenie neopadalo môžeme ho k torte pritlačiť aj lopatkou na naberanie torty.
Čokoláda robí z každej torty dokonalý kulinársky koncert. Či už použijeme čokoládové hoblinky, vločky alebo lístky, vždy sa bude na čo pozerať. Vizuálne najkrajšie pôsobí čokoláda v kontraste s farbou základného krému (tmavá na biely, biela na kakaový).