Pripravte obľúbené kuracie mäso inak, ako ste zvyknutí: 4 mňam recepty pre šikovné gazdinky
27. 1. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 17:39)

Zdroj: Dušan Křístek
Máloktoré mäsko je také všestranné a rýchlo pripravené ako kuracie prsia. Ponúkame vám niekoľko inšpirácií, ako si ho pripraviť inak, ako ste zvyknuté.
Kapsičky plnené tvarohom
4 porcie
Potrebujeme: ● 4 rezne kuracích pŕs ● 4 plátky dusenej šunky ● 80 g polotučného tvarohu ● 1/2 cibule ● 1 strúčik cesnaku ● petržlenová vňať
● čerstvý kôpor ● štipka sušeného majoránu ● hladká múka na obalenie ● 2 vajcia ● strúhanka na obalenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na vyprážanie
Postup: V miske zmiešame tvaroh s petržlenovou vňaťou a kôprom nasekanými najemno. Pridáme majorán, štipku soli, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a dobre premiešame. Plátky šunky okoreníme a do stredu každého dáme trochu tvarohovej plnky. Plátky zvinieme. Kuracie prsia narežeme tak, aby vznikli väčšie pláty. Do stredu každého dáme zvinutý šunkový plátok. Rezne preložíme na polovicu a zaistíme špáradlami. Osolíme, okoreníme a obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Naplnené rezne vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatohneda. Hotové necháme odkvapkať od oleja, odstránime špáradlá a podávame s varenými zemiakmi.
Čas prípravy: 40 minút
Čas vyprážania: 8 minút/1 kus
Zdroj: Dušan Křístek
Kapsičky plnené tvarohom
Rezne s orechovou krustou
4 porcie
Potrebujeme: ●500 g kuracích pŕs ● 80 g vlašských orechov ● 40 g tvrdého syra ● mleté biele korenie ● soľ ● olej ● 2 ČL petržlenovej vňate ● 2 PL kyslej smotany
Postup: Mäso osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na oleji. Vyberieme a do výpeku nasypeme posekané orechy. Opražíme a ne-
cháme vychladnúť. K orechom primiešame syr nastrúhaný nahrubo, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Opečené mäso vložíme do vymastenej zapekacej misy a navrch navrstvíme orechovú zmes. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a zapečieme dozlatista.
Náš tip: Kuracie mäso nepotrebuje dlhý čas na prípravu, tak pozor, aby vám v rúre alebo na pekáči nevyschlo.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 8 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Rezne s orechovou krustou
Oravská kuracina
6 porcií
Potrebujeme: 6 kuracích rezňov po 130 g ● 6 plátkov oravskej slaninky ● 6 kusov zaváranej špargle ● 1/2 červenej papriky ● 6 plátkov údeného syra
● grilovacie korenie ● olej
Postup: Špargľu odrežeme na šírku rezňa. Zvyšnú špargľu nakrájame na menšie kúsky. Na každý naklepaný rezeň dáme plátok syra, slaninky, špargľu, pásik červenej papriky a rezeň zrolujeme na závitok. Dáme do vymastenej zapekacej misy spojom nadol. Posypeme grilovacím korením, obložíme nakrájanou špargľou a dáme zapiecť na 15 minút do vyhriatej rúry na 180 °C. Potom podlejeme trochou vody a dusíme ešte 20 minút. Podávame s ryžou a so zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Oravská kuracina
Zapekané so šampiňónmi
7 porcií
Potrebujeme: ●700 g kuracích pŕs ● 300 g tvrdého syra eidam ● 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov ● 250 g šunky ● feferóny ● olivy
● pizza korenie ● soľ ● provensalské korenie ● maslo ● kečup
Postup: Kuracie mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Zapekaciu misu vymastíme maslom, uložíme do nej mäso, pokvapkáme kečupom, posypeme strúhaným syrom, poukladáme šunku, šampiňóny, kúsky feferónov a olivy. Znovu pokvapkáme kečupom, posypeme korením na pizzu a strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút. Ako prílohu podávame hranolčeky alebo opečené zemiaky.
Náš tip: Namiesto eidamu použite mozzarellu. Bude sa po zapečení krásne ťahať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Zapekané so šampiňónmi