Reklama

Pripravte obľúbené kuracie mäso inak, ako ste zvyknutí: 4 mňam recepty pre šikovné gazdinky

Zapekané
 so šampiňónmi

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máloktoré mäsko je také všestranné a rýchlo pripravené ako kuracie prsia. Ponúkame vám niekoľko inšpirácií, ako si ho pripraviť inak, ako ste zvyknuté.

Kapsičky plnené tvarohom

4 porcie

Potrebujeme:  ● 4 rezne kuracích pŕs ● 4 plátky dusenej šunky ● 80 g polotučného tvarohu ● 1/2 cibule ● 1 strúčik cesnaku ● petržlenová vňať
● čerstvý kôpor ● štipka sušeného majoránu ● hladká múka na obalenie ● 2 vajcia ● strúhanka na obalenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na vyprážanie
Postup: V miske zmiešame tvaroh s petržlenovou vňaťou a kôprom nasekanými najemno. Pridáme majorán, štipku soli, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a dobre premiešame. Plátky šunky okoreníme a do stredu každého dáme trochu tvarohovej plnky. Plátky zvinieme. Kuracie prsia narežeme tak, aby vznikli väčšie pláty. Do stredu každého dáme zvinutý šunkový plátok. Rezne preložíme na polovicu a zaistíme špáradlami. Osolíme, okoreníme a obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Naplnené rezne vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatohneda. Hotové necháme odkvapkať od oleja, odstránime špáradlá a podávame s varenými zemiakmi.

Čas prípravy: 40 minút
Čas vyprážania: 8 minút/1 kus

Zdroj: Dušan Křístek

Kapsičky plnené tvarohom

Rezne s orechovou krustou

4 porcie

Potrebujeme: ●500 g kuracích pŕs ● 80 g vlašských orechov ● 40 g tvrdého syra ● mleté biele korenie ● soľ ● olej ● 2 ČL petržlenovej vňate ● 2 PL kyslej smotany
Postup: Mäso osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na oleji. Vyberieme a do výpeku nasypeme posekané orechy. Opražíme a ne-
cháme vychladnúť. K orechom primiešame syr nastrúhaný nahrubo, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Opečené mäso vložíme do vymastenej zapekacej misy a navrch navrstvíme orechovú zmes. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a zapečieme dozlatista.

Náš tip: Kuracie mäso nepotrebuje dlhý čas na prípravu, tak pozor, aby vám v rúre alebo na pekáči nevyschlo.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 8 minút

Zdroj: Dušan Křístek

Rezne s orechovou krustou

Oravská kuracina

6 porcií

Potrebujeme: 6 kuracích rezňov po 130 g ● 6 plátkov oravskej slaninky ● 6 kusov zaváranej špargle ● 1/2 červenej papriky ● 6 plátkov údeného syra
● grilovacie korenie ● olej

Postup: Špargľu odrežeme na šírku rezňa. Zvyšnú špargľu nakrájame na menšie kúsky. Na každý naklepaný rezeň dáme plátok syra, slaninky, špargľu, pásik červenej papriky a rezeň zrolujeme na závitok. Dáme do vymastenej zapekacej misy spojom nadol. Posypeme grilovacím korením, obložíme nakrájanou špargľou a dáme zapiecť na 15 minút do vyhriatej rúry na 180 °C. Potom podlejeme trochou vody a dusíme ešte 20 minút. Podávame s ryžou a so zeleninovým šalátom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: Dušan Křístek

Oravská kuracina

Zapekané so šampiňónmi

7 porcií

Potrebujeme: ●700 g kuracích pŕs ● 300 g tvrdého syra eidam ● 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov ● 250 g šunky ● feferóny ● olivy
● pizza korenie ● soľ ● provensalské korenie ● maslo ● kečup

Postup: Kuracie mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Zapekaciu misu vymastíme maslom, uložíme do nej mäso, pokvapkáme kečupom, posypeme strúhaným syrom, poukladáme šunku, šampiňóny, kúsky feferónov a olivy. Znovu pokvapkáme kečupom, posypeme korením na pizzu a strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút. Ako prílohu podávame hranolčeky alebo opečené zemiaky.

Náš tip: Namiesto eidamu  použite mozzarellu. Bude sa po zapečení krásne ťahať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: Dušan Křístek

Zapekané so šampiňónmi

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.