Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pripravte si originálne a sladké špeciality ku káve

Reklama

Dokážete si predstaviť svoje ráno bez kávy? Lahodí vám jej vôňa? Musíte si ju dopriať aj poobede a navyše so sladkým dezertom? Nechajte si poradiť.

Káva napĺňa ženy radosťou. Mnohé sa bez svojej rannej šálky ani nepohnú z domu. Slovenky sú však kreatívne a neuspokoja sa s obyčajnou chuťou kofeínu. Lesku poslali výborné recepty na dezerty, ktorými si osladzujú svoje chvíle strávené pri kávičke.

  • Dezertné poháre s amarettom

Lucia z Hanušoviec nad Topľou pozná recept na jedinečnú studenú dobrotu, ktorá sa pripravuje z piškót a z amaretta. Chystá sa k vám návšteva a neviete, akú špecialitu narýchlo pripraviť? Pustite sa do toho!

Ako na to: Do vychladeného silného espressa kvapnite poldeci amaretta (mandľový likér). Do kávy namočte podlhovasté alebo detské piškóty a postupne nimi vyložte dezertné poháre. Na vrstvu piškót poukladajte kopčeky vanilkovej a škoricovej zmrzliny. Môžete preložiť aj viac vrstiev. Nechajte ich poriadne zamraziť, ozdobte šľahačkou a čokoládovými „pilinami“. Môžeme pridať aj čokoládou poliate trubičky.

  • Lahodné kávové pyšteky

Názov tejto dobroty síce znie humorne, ale o to viac vám bude chutiť. Juliana z Popradu na svoju špecialitu nedá dopustiť.

Potrebujete: 120 g kockového cukru, 0,5 dl silnej čiernej kávy (jak máte kávovar, vyskúšajte presso kávu lavazzu), 3 bielka a 50 g práškového cukru.

Pripravíte si ich takto: Z cukru a kávy uvarte hustý sirup. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne do neho primiešavajte horúci sirup. Sneh nechajte vychladiť. Potom primiešajte práškový cukor. Hmotou naplňte cukrárenské vrecúško a pomocou neho vytláčajte na plech malé pyšteky. Pečieme pri veľmi miernom ohni.

  • Latté a kávové rezy

Ivana z Liptovského Mikuláša miluje kávu latté, ktoré si objednáva vo svojej obľúbenej kaviarni. Popri káve však nezabúda ani na koláčiky. V rodine majú najväčší úspech práve kávové rezy, s ktorých prípravou sa s nami ochotne podelila.

Cesto: 8 vajec, 400 g polohrubej múky, 16-20 PL silnej čiernej kávy, 1 vanilínový cukor, 400 g práškového cukru, 1 kypriaci prášok

Krém: 500 ml bielej kávy, 1 vanilínový cukor, 1 ½ Zlatého klasu, 2 žĺtky, 200 g práškového cukru, džem.

Poleva: ľubovoľná (rumová)

K žĺtkom a cukru po lyžičkách pridávame horúcu kávu a vyšľaháme. Pridáme aj múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na tretiny, na papieri na pečenie upečieme 3 pláty.

Plnka: Z kávy, zlatého klasu a žĺtok uvaríme hustú kašu a vychladnutú spojíme s maslom, ktoré sme vyšľahali s cukrom. Prvý plát natrieme džemom a krémom, druhý krémom, uložíme ich na seba, zakryjeme tretím. Vrch polejeme polevou. Rezy dáme do chladu stuhnúť a krájame na rovnaké kúsky.

  • Čokoládový krém s kávovou granitou

Martina pri príprave dezertu ku káve stavila na čokoládový krém, ktorým aj vy určite oživíte stretnutie so svojimi priateľkami.

Krém: 180 g horkej čokolády ,100 g mliečnej čokolády, 280 ml mlieka, 160 ml smotany na varenie Šľahačka: 400 g šľahačkovej smotany, 50 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru

Kávová granita: 500 ml studenej kávy, 60 g kryštálového cukru, 2 CL nasekanej mäty

Ako na to: Horkú a mliečnu čokoládu nasekáme a zmiešame. Mlieko a smotanu zohrejeme a čokoládu v tekutine rozpustíme, dobre rozmiešame a udržujeme v teple. Smotanu vyšľaháme dotuha s kryštálovým a vanilkovým cukrom.

Kávu zmiešame s cukrom, nalejeme do plytkej kovovej nádoby a v mrazničke necháme zmraziť, pričom počas mrazenia masu niekoľkokrát vidličkou premiešame. Ku koncu mrazenia primiešame nasekanú mätu. Čokoládový krém rozdelíme do pohárov, navrstvíme naň šľahačku a na vrch rozdelíme kávovú granitu. Ihneď podávame.

  • Malinovo - kávový dezert

Najobľúbenejšou pochúťkou pre Lenku z Popradu je dezert z ovocia. Predovšetkým u nej vyhrávajú maliny. Jej obľúbený recept preto musí obsahovať práve tieto dve prísady.

Potrebujeme: 2 žĺtky, 70g práškového cukru, 3PL pressa Lavazza, 200g smotany na šľahanie, 4PL čokoládových hobliniek, 400g malín (kompót), 3PL malinového likéru, niekoľko lístkov mäty.

Ako na to: Žĺtky vymiešame s cukrom a pridáme kávu. V horúcom vodnom kúpeli šľaháme do zhustnutia, vyberieme a šľaháme ďalej, kým masa neschladne. Pripravíme si šľahačku, do ktorej dáme polovicu čokoládových hobliniek a vmiešame do krému. Rozdelíme do 4 formičiek a dáme zmraziť. Maliny aj so šťavou rozmixujeme, pridáme likér a rozdelíme na taniere. Formičky na chvíľu ponoríme do horúcej vody a vyklopíme do malinovej omáčky.

Ozdobíme mätou a zvyšnými čokoládovými hoblinkami. Nechajte sa inšpirovať našimi kreatívnymi čitateľkami a premeňte svoj čas strávený pri šálke kávy na chvíle plné pohody a radosti! Kofeín v kombinácii so sladkou dobrotou rozjasní váš deň aj náladu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS