Pripravte si super rýchly dezert: Pravým francúzskym palacinkám sa nič nevyrovná
9. 3. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: ancpz
Aj keď majú palacinky svoj pôvod v severozápadnom Bretónsku, dnes sa považujú za francúzske národné jedlo. Po týchto sa určite budete zalizovať.
Vo Francúzsku sú palacinky známe ako crêpes, pričom tento názov pochádza z latinského slova crispa čiže skrútená. Palacinky je možné naplniť akoukoľvek sladkou plnkou, podávajú sa aj naslano či s mäsom. Najznámejšie sú flambované crêpes Suzette.

Zdroj: ancpz
Palacinky
Palacinky s džemom
10 porcií
Potrebujeme:
125 g hladkej múky, 25 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vajce, 100 ml mlieka, 125 ml vody, 25 g masla, olej na opekanie, 150 g džemu z lesného ovocia
Takto sa to podarí:
1. Múku, soľ, cukor, vajce a mlieko dôkladne rozmiešame. Do cesta postupne zašľaháme vodu a rozpustené maslo. Zmes dáme na 30 minút do chladničky.
2. Na panvici rozohrejeme 1 PL oleja a zo 4 PL cesta upečieme z oboch strán palacinku. Postup zopakujeme aj so zvyšným cestom, hotové palacinky poukladáme na pripravený tanier. Pred podávaním palacinky potrieme džemom a podľa chuti poskladáme.
Zdroj: ancpz
Palacinky
Čas prípravy: 15 minút
Čas odstátia: 30 minút
Čas opekania: 25 minút
Náročnosť: *
Zdroj: ancpz
Palacinky
Zdroj: ancpz
Palacinky