Reklama

Pripravte svojmu drahému večeru pre dvoch: Z týchto 5 delikátnych receptov si isto vyberiete!

Romantická večera vzťah utuží.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Raz za čas je veľmi príjemné dopriať si chvíle pre seba. Zaspomínať si na bláznivo zamilované začiatky, pozerať si s láskou do očí a pritom vychutnávať delikátne jedlo.

Steak s duseným feniklom

 

4 porcie

 

4 steaky z nízkej roštenky ● štipka šafranu ● 1 fenikel ● 1 cibuľa ● 1 cuketa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL masla ● 3 PL paradajkovej passaty ● 250 ml vody ● 2 vetvičky tymianu ● hrsť petržlenovej vňate ● 2 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

 

Šafran namočíme na 10 minút do horúcej vody. Fenikel a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cuketu na kolieska, cesnak na plátky. V hrnci s hrubým dnom rozohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu a cesnak, potom pridáme fenikel, cuketu a opečieme ich dozlatista. Pridáme passatu, šafran s tekutinou, v ktorej sa lúhoval, a vodu. Osolíme, okoreníme a vmiešame tymian. Dusíme 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne a tekutina sa nezredukuje na omáčku. V panvici rozohrejeme olej a steaky opekáme 2 až 4 mi- núty. Osolíme a necháme 10 minút odpočívať, aby sa v nich ustálila šťava. Podávame s dusenou zeleninou.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Steak s duseným feniklom

Zemiakové gnocchi s hubami

 

4 porcie

 

4 plátky hriankového chleba ● 6 vetvičiek estragónu ● 400 g zemiakových gnocchi ● 500 g húb ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 g sušených paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej + maslo ● parmezán na servírovanie

 

Hriankový chlieb rozmixujeme na hrubú strúhanku. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme vetvičky estragónu a restujeme asi 30 sekúnd, aby sa rozvoňali. Potom ich vyberieme. Do panvice nasypeme strúhanku a opečieme ju dozlatista. Presypeme do misky a panvicu vytrieme papierovou utierkou, aby v nej nezostali omrvinky. Vo vriacej osolenej vode uvaríme gnocchi. V panvici rozohrejeme 2 lyžice masla a opečieme na ňom nasekané huby s cesnakom, podlejeme trochou vody, osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 mi- nút, kým nie sú mäkké. Na posledných pár minút pridáme nakrájané sušené paradajky, aby sa prehriali, nakoniec ich zmiešame s uvarenými gnocchi a posypeme ochutenou strúhankou a parmezánom. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 15 minút

Zemiakové gnocchi s hubami MAREK BARTOŠ/Gurmet

Slaný feniklový koláč s lososom

 

4 až 6 porcií

 

500 g zemiakov ● 2 mladé cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 fenikle ● 200 g crème fraîche (kyslá smotana) ● 1 ČL chrenu ● 1 ČL drvených feniklových semienok ● kôra z 1/2 citróna ● 300 g filety z lososa ● 2 rozvaľkané lístkové cestá ● vajce na potretie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

 

Neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Mladé cibuľky a cesnak nakrájame najemno a orestujeme na rozpálenom oleji. Pridáme nakrájaný fenikel a krátko ho opečieme. V miske zmiešame crème fraîche, chren, feniklové semienka a citrónovú kôru. Zľahka osolíme a okoreníme. Lososa nakrájame na kúsky. Na plech rozložíme lístkové cesto a ľahko ho potrieme ochutenou smotanou. Poukladáme plátky zemiakov a opäť potrieme smotanou. Pridáme vrstvu lososa, osolíme a dáme naň opečený fenikel s cibuľkou a cesnakom. Zakryjeme druhým plátom lístkového cesta a zlepíme okraje. Vrch popicháme vidličkou alebo ho ozdobne nakrojíme, aby mohla unikať para. Potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 35 až 45 minút dozlatista.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Slaný feniklový koláč s lososom

Krémová hubová polievka

 

4 porcie

 

400 g húb ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 hrste kučeravého kelu ● 4 PL masla ● 1 l hydinového vývaru ● 125 ml kokosového mlieka (alebo smotany na šľahanie) ● 400 g šošovice z konzervy ● 3 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie

 

Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, kel nahrubo. V panvici rozohrejeme polovicu masla a opečieme na ňom huby s cesnakom. Do hrnca dáme zvyšné maslo a opečieme cibuľu. Keď začne zlatnúť, pridáme podusené huby a kel a prilejeme vývar a kokosové mlieko. Ak je pre vás táto chuť príliš exotická, mlieko nahradíme smotanou na šľahanie. Osolíme, okoreníme a varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme scedenú šošovicu a krátko povaríme. Polievku podávame ozdobenú lístkami tymianu.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Krémová hubová polievka

Plnené papriky

 

6 porcií

 

6 farebných paprík ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 600 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové) ● 1 vajce ● hrsť byliniek (oregano, bazalka, tymian) ● 150 g quinoy ● vločky čili ● soľ ● mleté čierne korenie

NA OMÁČKU: 500 ml paradajkovej passaty ● 5 vetvičiek tymianu ● hrsť čerstvej bazalky a oregana ● 4 bobkové listy ● 4 guľôčky nového korenia ● 4 guľôčky čierneho korenia ● 250 g cherry paradajok na vetvičke

NA PODÁVANIE: biely chlieb ● olivový olej ● cesnak ● bylinky

 

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, bylinky nahrubo. Do misy dáme mleté mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, bylinky, vajce a quinou prepláchnutú vodou. Premiešame, osolíme, okoreníme a dochutíme vločkami čili. Papriky umyjeme, odrežeme z nich vrch, semienka a rebrá odstránime. Vyklepeme semienka, ktoré v paprikách zostali, a pripravíme ich vedľa seba na kuchynskú dosku na plnenie. Lyžicou dáme do paprík mäsovú zmes, dobre ju utlačíme a navrchu vytvoríme malý kopček, aby na ňom držali odrezané vrchné časti. Do zapekacej misy alebo pekáča, v ktorom budeme papriky pripravovať, nalejeme passatu, pridáme bylinky, korenie, celé cherry paradajky aj s vetvičkou a omáčku osolíme. Papriky uložíme do omáčky a dolejeme vodu tak, aby siahala do polovice ich výšky. Omáčku premiešame. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 40 minút, potom papriky zakryjeme alobalom a pečieme ešte 20 minút. Nakoniec alobal odstránime a omáčku necháme zredukovať. Kým sa papriky dopečú, pripravíme hrianky. Z bieleho chleba nakrájame plátky a na grilovacej panvici ich nasucho opečieme. Na hrianky dáme trochu olivového oleja, môžeme ich aj potrieť cesnakom a posypať lístkami oregana a tymianu.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 65 minút

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál "V kuchyni s Peťou: Uvarte si so mnou pravý maďarský guláš!"

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.