Pripravte svojmu drahému večeru pre dvoch: Z týchto 5 delikátnych receptov si isto vyberiete!
13. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: shutterstock
Raz za čas je veľmi príjemné dopriať si chvíle pre seba. Zaspomínať si na bláznivo zamilované začiatky, pozerať si s láskou do očí a pritom vychutnávať delikátne jedlo.
Steak s duseným feniklom
4 porcie
4 steaky z nízkej roštenky ● štipka šafranu ● 1 fenikel ● 1 cibuľa ● 1 cuketa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL masla ● 3 PL paradajkovej passaty ● 250 ml vody ● 2 vetvičky tymianu ● hrsť petržlenovej vňate ● 2 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
Šafran namočíme na 10 minút do horúcej vody. Fenikel a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cuketu na kolieska, cesnak na plátky. V hrnci s hrubým dnom rozohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu a cesnak, potom pridáme fenikel, cuketu a opečieme ich dozlatista. Pridáme passatu, šafran s tekutinou, v ktorej sa lúhoval, a vodu. Osolíme, okoreníme a vmiešame tymian. Dusíme 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne a tekutina sa nezredukuje na omáčku. V panvici rozohrejeme olej a steaky opekáme 2 až 4 mi- núty. Osolíme a necháme 10 minút odpočívať, aby sa v nich ustálila šťava. Podávame s dusenou zeleninou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Steak s duseným feniklom
Zemiakové gnocchi s hubami
4 porcie
4 plátky hriankového chleba ● 6 vetvičiek estragónu ● 400 g zemiakových gnocchi ● 500 g húb ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 g sušených paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej + maslo ● parmezán na servírovanie
Hriankový chlieb rozmixujeme na hrubú strúhanku. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme vetvičky estragónu a restujeme asi 30 sekúnd, aby sa rozvoňali. Potom ich vyberieme. Do panvice nasypeme strúhanku a opečieme ju dozlatista. Presypeme do misky a panvicu vytrieme papierovou utierkou, aby v nej nezostali omrvinky. Vo vriacej osolenej vode uvaríme gnocchi. V panvici rozohrejeme 2 lyžice masla a opečieme na ňom nasekané huby s cesnakom, podlejeme trochou vody, osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 mi- nút, kým nie sú mäkké. Na posledných pár minút pridáme nakrájané sušené paradajky, aby sa prehriali, nakoniec ich zmiešame s uvarenými gnocchi a posypeme ochutenou strúhankou a parmezánom. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Slaný feniklový koláč s lososom
4 až 6 porcií
500 g zemiakov ● 2 mladé cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 fenikle ● 200 g crème fraîche (kyslá smotana) ● 1 ČL chrenu ● 1 ČL drvených feniklových semienok ● kôra z 1/2 citróna ● 300 g filety z lososa ● 2 rozvaľkané lístkové cestá ● vajce na potretie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Mladé cibuľky a cesnak nakrájame najemno a orestujeme na rozpálenom oleji. Pridáme nakrájaný fenikel a krátko ho opečieme. V miske zmiešame crème fraîche, chren, feniklové semienka a citrónovú kôru. Zľahka osolíme a okoreníme. Lososa nakrájame na kúsky. Na plech rozložíme lístkové cesto a ľahko ho potrieme ochutenou smotanou. Poukladáme plátky zemiakov a opäť potrieme smotanou. Pridáme vrstvu lososa, osolíme a dáme naň opečený fenikel s cibuľkou a cesnakom. Zakryjeme druhým plátom lístkového cesta a zlepíme okraje. Vrch popicháme vidličkou alebo ho ozdobne nakrojíme, aby mohla unikať para. Potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 35 až 45 minút dozlatista.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Slaný feniklový koláč s lososom
Krémová hubová polievka
4 porcie
400 g húb ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 hrste kučeravého kelu ● 4 PL masla ● 1 l hydinového vývaru ● 125 ml kokosového mlieka (alebo smotany na šľahanie) ● 400 g šošovice z konzervy ● 3 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie
Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, kel nahrubo. V panvici rozohrejeme polovicu masla a opečieme na ňom huby s cesnakom. Do hrnca dáme zvyšné maslo a opečieme cibuľu. Keď začne zlatnúť, pridáme podusené huby a kel a prilejeme vývar a kokosové mlieko. Ak je pre vás táto chuť príliš exotická, mlieko nahradíme smotanou na šľahanie. Osolíme, okoreníme a varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme scedenú šošovicu a krátko povaríme. Polievku podávame ozdobenú lístkami tymianu.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Krémová hubová polievka
Plnené papriky
6 porcií
6 farebných paprík ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 600 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové) ● 1 vajce ● hrsť byliniek (oregano, bazalka, tymian) ● 150 g quinoy ● vločky čili ● soľ ● mleté čierne korenie
NA OMÁČKU: 500 ml paradajkovej passaty ● 5 vetvičiek tymianu ● hrsť čerstvej bazalky a oregana ● 4 bobkové listy ● 4 guľôčky nového korenia ● 4 guľôčky čierneho korenia ● 250 g cherry paradajok na vetvičke
NA PODÁVANIE: biely chlieb ● olivový olej ● cesnak ● bylinky
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, bylinky nahrubo. Do misy dáme mleté mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, bylinky, vajce a quinou prepláchnutú vodou. Premiešame, osolíme, okoreníme a dochutíme vločkami čili. Papriky umyjeme, odrežeme z nich vrch, semienka a rebrá odstránime. Vyklepeme semienka, ktoré v paprikách zostali, a pripravíme ich vedľa seba na kuchynskú dosku na plnenie. Lyžicou dáme do paprík mäsovú zmes, dobre ju utlačíme a navrchu vytvoríme malý kopček, aby na ňom držali odrezané vrchné časti. Do zapekacej misy alebo pekáča, v ktorom budeme papriky pripravovať, nalejeme passatu, pridáme bylinky, korenie, celé cherry paradajky aj s vetvičkou a omáčku osolíme. Papriky uložíme do omáčky a dolejeme vodu tak, aby siahala do polovice ich výšky. Omáčku premiešame. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 40 minút, potom papriky zakryjeme alobalom a pečieme ešte 20 minút. Nakoniec alobal odstránime a omáčku necháme zredukovať. Kým sa papriky dopečú, pripravíme hrianky. Z bieleho chleba nakrájame plátky a na grilovacej panvici ich nasucho opečieme. Na hrianky dáme trochu olivového oleja, môžeme ich aj potrieť cesnakom a posypať lístkami oregana a tymianu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 65 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Plnená paprika
Vyskúšajte aj tento recept:
