Super polievka na zimný večer: Pripravte si tradičnú japonskú špecialitu misoshiru
21. 11. 2014, 17:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:26)

Zdroj: abl
V studenom zimnom počasí dobre padne niečo teplé na zahriatie. Pripravte si tentoraz niečo netradičné, japonskú špecialitu misoshiru. Je to veľmi jednoduché.
Varíme z netradičných surovín - pasta miso
Miso je tradičná japonská koreniaca pasta vyrábaná z fermentovanej ryže, z jačmeňa a/alebo zo sóje a zo soli. Najtypickejšia a vo svete najdostupnejšia je pasta miso vyrábaná práve zo sóje.
Hustá pasta sa používa na omáčky či nátierky, na nakladanie zeleniny alebo mäsa. Spolu s vývarom z morských rias a údenej ryby je to tiež základná ingrediencia do najtradičnejšej japonskej polievky misoshiru.
Z historického hľadiska ide o jednu z najvýznamnejších potravín v Japonsku vôbec, keďže vďaka vysokému obsahu proteínov, vitamínov a minerálov práve pasta miso dokázala pomôcť ľuďom prežiť aj v najťažších časoch hladu.
Miso sa v Japonsku používa tak v tradičných ako aj v moderných receptoch, získalo si však aj významnú medzinárodnú pozornosť. Obvykle je miso slané, no jeho chuť a vôňa závisia od rôznych faktorov ako sú suroviny a fermentačný proces.
Vyskúšajte tento recept:
Misoshiru
Potrebujeme:
1 l vody, 250 g pasty miso, 2 PL granulovaného rybacieho vývaru dashi, 1 PL morských rias wakame, sójový syr tofu (tvrdý), 100 g sójových výhonkov, 2 zemiaky
Takto sa to podarí:
Vodu privedieme do varu, pridáme na kocky nakrájané olúpané zemiaky a 10 minút povaríme. Zatiaľ v miske so studenou vodou rozmočíme riasy wakame, ktoré sa za niekoľko minút rozvinú. K uvareným zemiakom pridáme sójové výhonky, na kocky nakrájané tofu a vyžmýkané morské riasy. Nakoniec primiešame pastu miso spolu s rybacím vývarom dashi. Pridáme toľko pasy miso, aby bola polievka primerane a príjemne slaná. Odstavíme a ihneď podávame.
Pozor! V špecializovaných ázijských potravinách dostať pastu miso už aj s obsahom vývaru dashi, takže ho netreba do polievky pridávať