Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

3 porcie

800 g zemiakov ● 250 g hrubej múky ● 1 vajce ● 300 g údeného mäsa● soľ ● 60 g bravčovej masti ● 150 g slaniny ● kyslá kapusta na podávanie

Vo vriacej osolenej vode uvaríme zemiaky aj so šupkou. Po uvarení ich opláchneme studenou vodou, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Údené mäso zomelieme v mlynčeku na mäso. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme a nakrájame na malé štvorce. Do každého lyžičkou dáme pomleté údené mäso, rohy spojíme a vytvoríme guľôčku. Naplnené guľky dáme variť do väčšieho hrnca s vriacou osolenou vodou. Asi po 10 minútach vyplávajú hore. Vtedy ich vyberieme dierkovanou naberačkou a odložíme do misy. Slaninku opražíme na masti. Plnené guľky podávame s kyslou kapustou, bohato posypané opečenou slaninou.

 

Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 10 minút

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
Zdroj: archív Dobré jedlo