Pripravujete zemiaky stále rovnako? Vyskúšajte, TIETO recepty, ktoré originálne a chutné! Mňáám
16. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:20)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Na trhu už možno dostať sladučké nové zemiačiky, a tak je najvyšší čas spotrebovať tie z minulého roka. Ak neviete, čo s nimi, máme pre vás niekoľko chutných nápadov.
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
3 porcie
800 g zemiakov ● 250 g hrubej múky ● 1 vajce ● 300 g údeného mäsa● soľ ● 60 g bravčovej masti ● 150 g slaniny ● kyslá kapusta na podávanie
Vo vriacej osolenej vode uvaríme zemiaky aj so šupkou. Po uvarení ich opláchneme studenou vodou, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Údené mäso zomelieme v mlynčeku na mäso. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme a nakrájame na malé štvorce. Do každého lyžičkou dáme pomleté údené mäso, rohy spojíme a vytvoríme guľôčku. Naplnené guľky dáme variť do väčšieho hrnca s vriacou osolenou vodou. Asi po 10 minútach vyplávajú hore. Vtedy ich vyberieme dierkovanou naberačkou a odložíme do misy. Slaninku opražíme na masti. Plnené guľky podávame s kyslou kapustou, bohato posypané opečenou slaninou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
Úhrabky
4 porcie
700 g zemiakov ● 240 g hladkej múky● 2 ČL soli ● 2 PL bravčovej masti● 150 g údenej prerastenej slaniny● 1 väčšia cibuľa ● 800 až 1 000 g kyslej kapusty ● 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme múku, soľ a vymiešame pružné cesto. Do vriacej vody hádžeme halušky, občas premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú hore, sú uvarené. Prelejeme ich cez sitko. Na masti opečieme slaninu nakrájanú nadrobno, pridáme očistenú a nasekanú cibuľu a chvíľu spolu opekáme. Kyslú kapustu pokrájame na kratšie slížiky a vložíme k opečenej slanine a cibuli. Premiešame a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Zemiaky uvarené v šupke očistíme, nakrájame na kolieska a spolu s uvarenými haluškami vmiešame do kapusty.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Úhrabky
Zemiakové misky s vajcom
5 porcií
800 g zemiakov ● 2 strúčiky cesnaku● 150 g oravskej slaniny ● 1 ČL masla● 1 ČL drvenej rasce ● 5 vajec● pažítka na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody s olúpaným cesnakom nasekaným nadrobno. Počas varenia zemiakov opečieme slaninu nakrájanú nadrobno. Keď sú zemiaky mierne rozvarené, odstavíme ich, zlejeme vodu a necháme krátko odpariť. Zemiaky pomocou pučidla roztlačíme, pridáme opečenú slaninu bez vytopenej masti, kúsok masla, rascu, čerstvo pomleté čierne korenie a podľa chuti osolíme. Spolu vymiešame na hustú kašu. Do vymastených zapekacích misiek vložíme zemiakovú kašu a v strede urobíme jamku. Do každej rozklepneme vajce. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a necháme piecť 15 minút. Keď bielok zhustne, zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ešte ďalších 15 až 20 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypeme hniezda nastrúhaným syrom a necháme v rúre mierne zapiecť. Podávame teplé, posypané pažítkou alebo inými obľúbenými bylinkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zemiakové misky s vajcom
Zemiakové fašírky s bylinkovým pestom
6 porcií
NA FAŠÍRKY: 800 g zemiakov uvarených v šupke ● 2 strúčiky cesnaku (pečené v šupke) ● 70 g parmezánu nastrúhaného najemno● 1 vajce ● strúhanka na obaľovanie ● olej na vyprážanie ● soľ● mleté čierne korenie
NA PESTO: za veľkú hrsť listov bazalky ● 1 menší strúčik cesnaku ● 100 g píniových orieškov ● 100 g nastrúhaného parmezánu● 1 ČL soli ● 350 ml olivového oleja
NA PODÁVANIE: miešaný listový šalát ● cherry paradajky● hobliny parmezánu
Predvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. K zemiakom vytlačíme dužinu upečených cesnakov, primiešame parmezán, vajce a ochutíme soľou aj korením. Vymiešanú zmes odložíme stuhnúť do chladu asi na 30 minút. Z vychladenej zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujeme malé fašírky a obalíme ich v strúhanke. Vypražíme ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán nachrumkavo. Z panvice ich preložíme na papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk vpil. Pripravíme pesto. Do mixéra vložíme opláchnuté lístky bazalky, prelisovaný cesnak, píniové oriešky opečené nasucho, parmezán a soľ. Zapneme mixér a pomaly prilievame olej, aby sa zmes dobre rozmixovala. Nemala by byť ani hustá, ani riedka. Fašírky podávame s kôpkou bylinkového pesta. Uložíme ich na miešaný listový šalát s nakrájanými cherry paradajkami a posypeme hoblinami parmezánu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas vyprážania: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zemiakové fašírky s bylinkovým pestom
Syrová zemiaková placka
4 porcie
1 kg zemiakov ● 1 cibuľa ● 3 PL jablčného octu ● 1 PL javorového sirupu ● 1 ČL škrobovej múčky ● 100 g parmezánu● 100 g nasekanej slaniny ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● muškátový oriešok ● olivový olej ● 2 jarné cibuľky ● hlávkový šalát na podávanie
Zemiaky ošúpeme a spolu s cibuľou nastrúhame nahrubo. Osolíme a zľahka vytlačíme cez sitko prebytočnú tekutinu. Necháme 5 minút odstáť. V miske zmiešame olej, ocot, javorový sirup, soľ a korenie. Šalát opláchneme a osušíme. Zemiaky opäť zbavíme prebytočnej tekutiny, vmiešame škrob, parmezán a slaninu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpálime 2 lyžice masla, nanesieme zemiakovú zmes, jemne popritláčame a povrch zarovnáme. Prikryjeme pokrievkou a 10 minút opekáme. Odložíme pokrievku a opekáme ešte 5 minút. Opatrne prevrátime pomocou taniera, pridáme zvyšok masla a opekáme ďalších 15 minút dozlatista. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. Zmiešame s natrhaným hlávkovým šalátom a pokvapkáme pripraveným dresingom. Podávame k zemiakovej placke.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Syrová zemiaková placka