Pšenové placky so slivkovou omáčkou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:52)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 500 mililiter voda, 1 polievková lyžica extra panenský olivový olej, 165 gram pšeno, 80 gram sterilizovaná kukurica, 1 kus malá cibuľa, 2 kus vajce, 50 gram strúhanka, 2 polievková lyžica kukuričný škrob, 400 mililiter červené víno, 60 gram práškový cukor, 2 kus celá škorica, 450 gram slivky, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, tymian
1. Do hrnca s vriacou vodou pridáme 1 PL extra panenského olivového oleja, pšeno a soľ. Privedieme do varu, zakryjeme a na nízkej teplote varíme 30 až 40 minút, kým pšeno neabsorbuje všetku vodu.
2. Premiešame, rozotrieme na plech na pečenie a necháme 30 – 40 minút chladnúť.
3. Zmiešame ho s kukuricou, najemno pokrájanou cibuľou, vyšľahanými vajcami, so strúhankou, s kukuričným škrobom, so soľou a s korením. Zakryjeme a dáme chladiť.
4. V panvici zamiešame víno, cukor a škoricu. Privedieme do varu, stíšime oheň a pridáme nakrájané slivky. Varíme, kým slivky nezmäknú, asi 7 – 10 minút. Potom vyberieme škoricu aj slivky.
5. Omáčku redukujeme, kým nezhustne. Potom do nej vrátime slivky a odstavíme ju.
6. Na horúcom oleji vyprážame z oboch strán dozlatista placky hrubé asi 2 cm a s priemerom 7 cm. Hotové zakryjeme alobalom, aby nevychladli.
7. Na tanieri urobíme z niekoľkých placiek vežu a tú prelejeme zohriatym slivkovým sirupom. Ozdobíme vetvičkou a lístkami tymiánu.