Pudingové slimáky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
90 minút, 10 porcií
Potrebujeme: 500 gram hladká múka, 1 kocka droždie, 750 mililiter mlieko, 200 gram kryštálový cukor, 75 gram maslo, 1 kus vajce, 0.25 čajová lyžička soľ, 75 gram sekané mandle, 1 kus vaječný žĺtok, 1 balíček vanilkový pudingový prášok, 1 polievková lyžica smotana na šľahanie, práškový cukor na posypanie
1.
Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede vyhĺbime jamku. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, zalejeme 125 ml vlažného mlieka, pridáme za lyžicu cukru, premiešame a vlejeme do jamky. Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme 15 minút kysnúť.
2.
V hrnčeku rozpustíme 40 g masla a spolu so 125 ml mlieka, s vajcom a so soľou pridáme do misy. Všetky suroviny spolu vymiesime na hladké cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť.
3.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát veľký asi 35 x 40 cm. Zvyšné maslo rozpustíme, natrieme ho na cesto a posypeme mandľami. Od kratšej strany cesto zvinieme a roládu nakrájame na 10 kúskov – slimákov. Slimáky trochu naplocho roztlačíme a rozdelíme na 2 plechy vystlané papierom na pečenie.
4.
Pudingový prášok rozmiešame so 100 ml mlieka a zvyšných 400 ml privedieme do varu spolu so zvyškom cukru. Do horúceho mlieka vlejeme rozmiešaný puding a za stáleho miešania minútu povaríme. Ešte horúci puding porozdeľujeme lyžicou do stredu slimákov a necháme ešte 15 minút kysnúť.
5.
Žĺtok a smotanu rozmiešame a zmesou potrieme okraje slimákov. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 12 až 15 minút.
6.
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.