Cviklové rizoto 

4 porcie

Potrebujete: 4 cvikly ● 2 hrnčeky ryže ● 200 ml bieleho vína ● 1,5 l domáceho vývaru ● 2 cibule ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 PL masla ● olej ● parmezán

Postup: Cviklu uvaríme vo vode domäkka. Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Keď cibuľka zmäkne a začne meniť farbu, pridáme ošúpanú a pokrájanú cviklu. Po chvíľke pridáme ryžu, pražíme s cibuľkou a cviklou, kým nie je priehľadná. Pridáme pohár vína a varíme, kým sa víno nevyparí. Postupne začneme prilievať po naberačkách horúci vývar a občas premiešame. Vždy keď sa vývar vyparí, pridáme ďalšiu naberačku, až kým ryža nie je uvarená. Ku koncu pridáme parmezán a dve lyžice masla na zjemnenie. Dochutíme. Podávame s čerstvým šalátom alebo so sterilizovanými uhorkami.

Náš tip: Pár kociek cvikly pridajte tesne pred dokončením kvôli krajšej farbe rizota.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Cviklové rizoto
Zdroj: Dušan Křístek

Polievka so šunkou v žemli

4 porcie

Potrebujete: 500 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 1 mrkva ● 2 PL oleja ● 1 l zeleninového vývaru ● 100 g šunky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 75 ml smotany na varenie ● štipka muškátového orieška ● 4 chlebové žemle
Postup: Cibuľu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Všetko spolu opečieme na oleji, podlejeme vývarom, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Varíme približne 20 minút. Šunku nakrájame na tenké rezančeky. Zo žemlí zrežeme vrch a vydlabeme striedku. Časť polievky rozmixujeme, spojíme so zvyškom a dochutíme smotanou. Polievku rozdelíme do vydlabaných chlebových misiek, posypeme ju šunkou, petržlenovou vňaťou a hneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Polievka so šunkou v žemli
Zdroj: Dušan Křístek

Morčacie rezne s fetou

2 porcie

Potrebujete: 200 g syra feta ● 140 g morčacích rezňov ● 300 ml smotany na šľahanie ● 3 cukety ● 2 ČL tymianu ● 1 ČL oregana ● soľ ● mleté čierne korenie 

Postup: Umyté mäso osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame na malé kocky. Smotanu dochutíme tymianom, oreganom, soľou a korením. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč vymastíme tukom. Rezne uložíme na plech, zalejeme smotanou a posypeme cuketou. Navrch rozdrobíme syr feta a pečieme asi 35 minút dozlatista.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 35 minút

Morčacie rezne s fetou
Zdroj: Dušan Křístek

Falošná hubová sviečkovica

4 porcie

Potrebujete: 500 g húb ● 2 mrkvy ● 1 väčšia cibuľa ● 125 g masla ● 180 g smotany na varenie ● hubové korenie ● vegeta ● múka na zahustenie ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

Postup: Na masle upražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme nakrájané huby, osolíme a restujeme, kým nepustia šťavu. Potom pridáme mrkvu nastrúhanú najemno, podlejeme vodou a necháme variť domäkka. Keď sú huby mäkké, pridáme smotanu a na zahustenie trochu múky. Necháme krátko povariť, dochutíme soľou, hubovým korením a vegetou. Nakoniec pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame s knedľou, varenými zemiakmi alebo cestovinami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Falošná hubová sviečkovica
Zdroj: Dušan Křístek

Zapekané cestoviny

6 porcií

Potrebujete: 350 g cestovín (kolienka) ● 100 g šunky alebo šunkovej salámy ● 200 g miešanej mrazenej zeleniny ● 250 g kečupu ● 250 g smotany na varenie ● 150 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1/2 viazaničky bazalky ● 50 g masla ● olej na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy

Postup: Cestoviny uvaríme do polomäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Šunku nakrájame nadrobno, podusíme na masle, pridáme zeleninu a kečup. Všetko premiešame s cestovinami, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú bazalku. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Do misy preložíme cestovinovú zmes a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Pred dopečením zalejeme zmesou smotany a vajec a posypeme strúhaným syrom. 

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 až 30 minút

Zapekané cestoviny
Zdroj: Dušan Křístek

Ražniči z hrnca

4 porcie

Potrebujete: 500 g bravčového mäsa ● 200 g klobásy ● 100 g slaniny ● 2 cibule ● 2 papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● rasca ● grilovacie korenie ● mletá červená paprika ● 700 g zemiakov ● olej 

Postup: Všetky suroviny nakrájame na kúsky a kolieska. Napicháme striedavo na špáradlá. Posypeme grilovacím korením a soľou. Vo väčšom hrnci na horúcom oleji sprudka opečieme špízy z každej strany. Keď je mäso polomäkké, pridáme do hrnca pokrájané zemiaky, podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme červenú mletú papriku, rascu a korenie. Prikryté dusíme domäkka.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút

Ražniči z hrnca
Zdroj: Dušan Křístek