Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Raz-dva hotové večere: Nechcete po práci stáť za hrncami? 6 šikovných jedál zasýti aj zahreje

Polievka so šunkou v žemli

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Po návrate z práce sa vám určite nechce stáť za hrncami. A preto isto uvítate recepty na šikovné jedlá, ktoré zasýtia aj zahrejú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NAJ tipy od BARISTKY ako si DOMA pripraviť dokonale našľahané KAPUČÍNO!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Cviklové rizoto 

    4 porcie

    Potrebujete: 4 cvikly ● 2 hrnčeky ryže ● 200 ml bieleho vína ● 1,5 l domáceho vývaru ● 2 cibule ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 PL masla ● olej ● parmezán

    Postup: Cviklu uvaríme vo vode domäkka. Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Keď cibuľka zmäkne a začne meniť farbu, pridáme ošúpanú a pokrájanú cviklu. Po chvíľke pridáme ryžu, pražíme s cibuľkou a cviklou, kým nie je priehľadná. Pridáme pohár vína a varíme, kým sa víno nevyparí. Postupne začneme prilievať po naberačkách horúci vývar a občas premiešame. Vždy keď sa vývar vyparí, pridáme ďalšiu naberačku, až kým ryža nie je uvarená. Ku koncu pridáme parmezán a dve lyžice masla na zjemnenie. Dochutíme. Podávame s čerstvým šalátom alebo so sterilizovanými uhorkami.

    Náš tip: Pár kociek cvikly pridajte tesne pred dokončením kvôli krajšej farbe rizota.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Cviklové rizoto

    Polievka so šunkou v žemli

    4 porcie

    Potrebujete: 500 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 1 mrkva ● 2 PL oleja ● 1 l zeleninového vývaru ● 100 g šunky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 75 ml smotany na varenie ● štipka muškátového orieška ● 4 chlebové žemle
    Postup: Cibuľu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Všetko spolu opečieme na oleji, podlejeme vývarom, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Varíme približne 20 minút. Šunku nakrájame na tenké rezančeky. Zo žemlí zrežeme vrch a vydlabeme striedku. Časť polievky rozmixujeme, spojíme so zvyškom a dochutíme smotanou. Polievku rozdelíme do vydlabaných chlebových misiek, posypeme ju šunkou, petržlenovou vňaťou a hneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Polievka so šunkou v žemli

    Morčacie rezne s fetou

    2 porcie

    Potrebujete: 200 g syra feta ● 140 g morčacích rezňov ● 300 ml smotany na šľahanie ● 3 cukety ● 2 ČL tymianu ● 1 ČL oregana ● soľ ● mleté čierne korenie 

    Postup: Umyté mäso osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame na malé kocky. Smotanu dochutíme tymianom, oreganom, soľou a korením. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč vymastíme tukom. Rezne uložíme na plech, zalejeme smotanou a posypeme cuketou. Navrch rozdrobíme syr feta a pečieme asi 35 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Morčacie rezne s fetou

    Falošná hubová sviečkovica

    4 porcie

    Potrebujete: 500 g húb ● 2 mrkvy ● 1 väčšia cibuľa ● 125 g masla ● 180 g smotany na varenie ● hubové korenie ● vegeta ● múka na zahustenie ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

    Postup: Na masle upražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme nakrájané huby, osolíme a restujeme, kým nepustia šťavu. Potom pridáme mrkvu nastrúhanú najemno, podlejeme vodou a necháme variť domäkka. Keď sú huby mäkké, pridáme smotanu a na zahustenie trochu múky. Necháme krátko povariť, dochutíme soľou, hubovým korením a vegetou. Nakoniec pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame s knedľou, varenými zemiakmi alebo cestovinami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Falošná hubová sviečkovica

    Zapekané cestoviny

    6 porcií

    Potrebujete: 350 g cestovín (kolienka) ● 100 g šunky alebo šunkovej salámy ● 200 g miešanej mrazenej zeleniny ● 250 g kečupu ● 250 g smotany na varenie ● 150 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1/2 viazaničky bazalky ● 50 g masla ● olej na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy

    Postup: Cestoviny uvaríme do polomäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Šunku nakrájame nadrobno, podusíme na masle, pridáme zeleninu a kečup. Všetko premiešame s cestovinami, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú bazalku. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Do misy preložíme cestovinovú zmes a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Pred dopečením zalejeme zmesou smotany a vajec a posypeme strúhaným syrom. 

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 20 až 30 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Zapekané cestoviny

    Ražniči z hrnca

    4 porcie

    Potrebujete: 500 g bravčového mäsa ● 200 g klobásy ● 100 g slaniny ● 2 cibule ● 2 papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● rasca ● grilovacie korenie ● mletá červená paprika ● 700 g zemiakov ● olej 

    Postup: Všetky suroviny nakrájame na kúsky a kolieska. Napicháme striedavo na špáradlá. Posypeme grilovacím korením a soľou. Vo väčšom hrnci na horúcom oleji sprudka opečieme špízy z každej strany. Keď je mäso polomäkké, pridáme do hrnca pokrájané zemiaky, podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme červenú mletú papriku, rascu a korenie. Prikryté dusíme domäkka.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Ražniči z hrnca

    Vyberáme pre vás niečo PLUS