Recept na bohatstvo: Historické jedlo a ovocná koža
4. 12. 2012, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:38)

Zdroj: Dušan Křístek
Niekedy sa človeku žiada vymyslieť v kuchyni niečo iné, než na čo sú všetci zvyknutí.

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: tv joj
Galéria k článku
V poslednej kategórii kulinárskej šou Recept na bohatstvo mali porotcovia na tanieri rôzne jedlá od výmyslu sveta. Gurmánske trio napokon najväčšmi zaujala ovocná koža a králičí chrbát. Niekedy sa vám jednoducho žiada pripraviť si niečo iné. Vymýšľate vlastné recepty, skúšate a experimentujete ako súťažiaca pani Tatiana z Malaciek. Inokedy sa zatúlate do histórie a objavíte recept, ktorý vás dostane natoľko, že sa s ním prihlásite do súťaže ako pani Zdeňka z Nedvědíc. Dva recepty, ktoré sa dostali do posledného kola v poslednej kategórii, môžete vyskúšať aj vy doma. Prinášame ich exkluzívne pre vás.
ZDEŇKA MACKŮ (40) Z NEDVĚDÍC
Dvojnásobná mama pani Zdeňka v kuchyni veľmi rada experimentuje. Napriek tomu sa do súťaže prihlásila s historickým receptom, na ktorom si vraj pochutnával samotný kráľ. Milovníčka tradičnej kuchyne a dobových kostýmov očarila porotu natoľko, že sa stala jednou z postupujúcich. Či oprávnene, to posúďte samy, nech sa páči, tu je recept.
MÄSO PODĽA KARLA IV.
500 g kuracieho mäsa (možno použiť hocijaké mäso), soľ, mleté čierne korenie, sušený tymian, 3 cibule, 1 bobkový list, 700 ml červeného vína, 2 PL bravčovej masti, plátky čerstvej cibule a petržlenová vňať na posypanie
Múčne placky: 150 g polohrubej múky, 1 vajce, trocha mlieka alebo vody, olej
Postup
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Umyté a osušené mäso osolíme, okoreníme, dáme do hrnca a preložíme cibuľou. Zalejeme vínom, aby bolo mäso celé ponorené, a necháme jeden deň marinovať. Na druhý deň mäso vyberieme, osušíme a prudko opečieme na rozpustenej masti. Pridáme odkvapkanú cibuľu z marinády a krátko spolu podusíme. Podlejeme vínom z marinády, zakryjeme a na miernom ohni podusíme domäkka. Podľa potreby podlievame ďalším vínom. Zatiaľ z múky, vajca a mlieka pripravíme redšie cesto, ktoré na troche oleja opekáme ako placky. Hotové mäso servírujeme na plackách ozdobené plátkami čerstvej cibule a petržlenovou vňaťou.
Vedeli ste, že...
... počas panovania Karla IV. neboli na stole ničím neobvyklým pečené veveričky či bobrie chvosty? Podľa dobovej kroniky však najobľúbenejším kráľovým jedlom bol jeleň na víne.
TATIANA PAĎOUROVÁ (51) Z MALACIEK
Pani Tatiana zasvätila svoj život kuchyni, vareniu a pečeniu. Niet preto divu, že aj súťažný recept vymyslela sama. Túto zdravú maškrtu obyčajne pripravuje najmä pre svoje vnúčatá. Najväčším snom tejto sympatickej Malačanky je vydať vlastnú kuchársku knihu. Azda sa v nej objaví aj táto skvelá dobrota.
OVOCIE Z ČISTINKY (OVOCNÁ KOŽA)
1 kg rôzneho čerstvého alebo mrazeného ovocia na pyré, 300 g banánov na zahustenie
Postup
Z ovocia odstránime všetky nejedlé časti. Väčšie kusy nakrájame nadrobno. V mixéri dohladka rozmixujeme ovocie spolu s banánmi. Ak je zmes priveľmi kyslá, môžeme ju dosladiť kukuričným alebo pšeničným sirupom. Konzistencia by mala byť približne taká, akú má jablkové pyré, prípadne detská výživa. Pyré nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a špachtľou alebo štetcom rozotrieme na požadovanú hrúbku. Vložíme do rúry vyhriatej na 65 až 75 °C a sušíme. Dvierka na rúre necháme pootvorené, aby mohla unikať para. Plechy s ovocnou kožou treba počas sušenia obracať, aby sa koža usušila rovnomerne. Kontrolujeme každé 2 až 3 hodiny. Keď sa nelepí, je hotová. Usušenú hotovú kožu odlepíme z papiera a ešte teplú nakrájame podľa potreby. Skladujeme zabalenú v celofáne alebo uzavretú v dóze.
Tip redakcie
Ovocná koža má veľa využití. Okrem toho, že je to skvelá a zdravá dobrota, dajú sa ňou napríklad poťahovať torty či zákusky, vynikajúco v nej chutí aj zabalený aromatický syr.