Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Recept na bohatstvo: Národné špeciality ovládlo mäso

Nevariaci režisér  presne vie, aké  ingrediencie

Zdroj: tv joj

Reklama

Hádajte, aké jedlá prevládali v tejto kategórii? Ak ste si tipli, že mäsové, mali ste pravdu.

Väčšina zo 74 prihlásených receptov v kategórii Národné špeciality bola práve z mäsa. Pokrmy, ktoré priniesli súťažiaci na ochutnanie odbornej porote, boli všelijaké. Michalovi Rabinovi napríklad chutila pikantná slanina, no ďalší dvaja porotcovia ju neposunuli ďalej. Na kastingoch sa podávalo aj divinové rizoto, hovädzie na zázvore, husacina a kačacina zo Slovenského Grobu a z Milovíc, králičie, kuracie, hovädzie či bravčové mäso na rozličné spôsoby. Odborná porota mala čo robiť, aby napokon posunula do ďalšieho kola 4 súťažiacich, ktorých ste videli v sobotňajšom vysielaní. My sme sa o nich dozvedeli aj to, čo na televíznej obrazovke nebolo.

Zdeněk Krejčí (47, Dubí - Česko)
Národná špecialita: hovädzí chvost na portskom víne s perníkovou omáčkou a domácou žemľovou knedľou

1412166:gallery:true:true:true Pán Zdeněk sa do súťaže Recept na bohatstvo prihlásil s receptom na hovädzí chvost. Má ho od svojej starej mamy, ktorá ho údajne varievala na zámku v Mělníku počas poľovačiek. Toto jedlo pán Zdeněk považuje za rodinný poklad. Mal trochu obavy, či sa s ním dá uspieť, keďže sa pripravuje až štyri hodiny. No veril, že ľudí by mohol osloviť, pretože v konečnom dôsledku ide o mäso, a to budú ľudia chcieť vždy. Za výber ho dokonca pochválila tak porota, ako aj šéfkuchár hotela Kempinski. Vyučený inštalatér-kúrenár považuje varenie za svoj najväčší koníček a sám seba pokladá za poloprofesionála. A to aj napriek tomu, že už po škole sa začal živiť grilovaním kurčiat v obchodnom dome a v súčasnosti je šéfkuchárom v penzióne svojej priateľky. S televíznymi kamerami má pán Zdeněk už bohaté skúsenosti – objavil sa totiž v reláciách Ano, šéfe a Na nože, zameraných na varenie.

O prípadnej výhre mal jasnú predstavu. Už počas súťaže dostal od priateľa ponuku ísť pracovať do Álp a zároveň sa mu podarilo získať kupca na penzión. Peniaze by tak putovali do jeho podnikateľských aktivít v Rakúsku.

Anna Zorvanová (65, Pukanec - Slovensko)
Národná špecialita:drevorubačské párance

1412164:gallery:true:true:true Pani Anna varenie miluje, ale aj tak podľa jej vlastných slov ostala veľmi prekvapená a zaskočená, že taký jednoduchý recept ako drevorubačské párance dokázal porotu osloviť. Ako povedala, bola presvedčená, že odborníkov v porote zaujmú podstatne sofistikovanejšie jedlá ako obyčajné párance. Ako sme sa dozvedeli, toto jedlo ako prví začali pripravovať drevorubači a uhliari, ktorí chodievali na týždňovky do lesa. Že táto špecialita bola svojho času výhradne mužská záležitosť, potvrdzuje aj fakt, že ho ženy jednoducho nevedeli variť. Chlapi si do lesa vzali zemiaky, ktoré si upiekli v pahrebe. Samotné párance si pripravili z múky, vody a zo soli, po uvarení zmiešali so zemiakmi a s maslom. Toto jedlo si varievali vždy ráno a večer a dodnes sa traduje, že sa ho nikdy nedá prejesť a je zázračným zdrojom sily a energie. Okrem slanej verzie existuje aj sladká s tvarohom.

Pani Anna však okrem varenia veľmi rada pečie na najrôznejšie slávnostné príležitosti. Najčastejšie to je pukanská čokoládová torta, no zvláda aj ďalších zhruba 20 druhov zákuskov. V lete v školskej jedálni denne varieva 20 obedov pre miestnych dôchodcov. Ako povedala, v živote nikdy nič nevyhrala, preto netuší, čo by s výhrou robila. Za svoju najväčšiu výhru však považuje prácu a to, že ju s láskou zvláda.

František Fialka (34, Luby - Česko)
Národná špecialita: hovädzia nožina (kližka) s koreňovou zeleninou a kašou z bielej fazule

1412165:gallery:true:true:true František sa síce narodil v Ostrove pri Karlových Varoch, no má slovenskú národnosť, takže ako o sebe tvrdí, je „Čechoslovák každým coulem“. Pred porotu sa rozhodol predstúpiť s jedlom, ktoré je známe od východného Slovenska až po západné Čechy a pripravuje sa z tradičných surovín (fazuľa, mrkva, cibuľa) a hovädzej nožiny. Tento tradičný recept však poňal po svojom a pripravil ho novou technológiou – varením vo vákuu. Mäso sa síce varí 36 hodín pri teplote 75 °C, no nestráca nič zo svojej hmotnosti, je zdravšie, keďže sa používa minimum tukov. Tento nadšenec pre varenie má svoje „laboratórium“ v kuchyni svojej malej rodinnej reštaurácie v Luboch pri Chebe, ktorá zároveň slúži aj jeho manželke ako galéria, keďže sa venuje olejomaľbám. Pán František veľmi rád skúša, kam sa až dá pri varení vo vákuu zájsť. Nemôže sa totiž spoliehať na iné recepty, keďže si ich kuchári strážia ako ten najcennejší poklad.

Aj preto prezradil, že v prípade výhry by peniaze investoval do vydania vlastnej kuchárskej knihy, ktorá by sa venovala práve tomuto spôsobu varenia.

Zlatica Palúchová (41, Slovenská Ľupča)
Národná špecialita: fazuľový guláš

1412167:gallery:true:true:true S typickým stredoslovenským rodinným receptom prišla do súťaže pani Zlatica zo Slovenskej Ľupče. Inšpiráciu čerpala z niekoľkých starých receptov, no svoj fazuľový guláš po piatich rokoch skúšania a testovania vylepšila do súčasnej podoby. Tajomstvom sú štyri druhy mäsa a štyri druhy fazule. Ako nám prezradila, tohto gulášu sa nikdy nedá navariť málo, preto, keď ho robieva pri najrôznejších rodinných príležitostiach, robí ho v kotlíku na záhrade minimálne pre 30 najbližších. Matka dvoch dcér pracuje v školskej správe a prípadnú výhru by venovala svojim deťom. Okrem varenia veľmi rada pečie kysnuté koláče, ťahané štrúdle a vyrába netradičné marcipánové torty v najrôznejších tvaroch – figúrky, autá, kamióny, bábiky. Medzi jej koníčky patrí napríklad aj zbieranie starožitností či šitie kostýmov na jarmok v Slovenskej Ľupči.

Pani Zlatica sa nám ešte pochválila, že je sympatizantkou občianskych recesistov pod hlavičkou Strana umierneného politického hyenizmu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS