Recept na bohatstvo: Spravte si syrovú tortu i víťazné taštičky
4. 9. 2012, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:40)

Zdroj: anc
Porota Receptu na bohatstvo do poslednej chvíle zvažovala, či vyhrá syrová torta alebo taštičky. Prinášame vám recepty na obe pochúťky.
Zdroj: tv joj, rca
Zdroj: tv joj, rca
Zdroj: tv joj, rca
Galéria k článku
Vieme, kto sa blysol v kategórii Medzinárodné špeciality a zabezpečilo mu to isté miesto vo finále. Každý, kto sledoval súboj dvoch najšikovnejších súťažiacich v tejto svetovej kategórii, musí uznať, že to bolo ako v detektívke. Porota do poslednej chvíle zvažovala, komu dať prednosť: úprimnej majiteľke farmy Marte Tužinskej z Kosorína a jej vynikajúcej syrovej torte, alebo svetaskúsenému manažérovi Petrovi Jachninovi z Průhoníc a jeho 365 taštičkám? Rozhodovanie porotcov sa ukázalo naozaj ťažké.
Rovnako náročné to však mali aj súťažiaci. Veď pripraviť 200 rovnakých porcií, hoci aj podľa vlastného receptu, nie je len tak. Nakoniec sa prísna porota priklonila na stranu taštičiek, pretože pri takom vysokom počte obstáli lepšie ako syrová tortová pochúťka.
Pani Marta Tužinská (38) z Kosorína je syrárkou z povolania. Svojím umením prišla zaujať porotu a o svoj recept sa rada podelila aj s našimi čitateľkami. Ak máte chuť, môžete si vyrobiť syrovú tortu aj vy. Samozrejme, primerane pre rodinu.
Syrová torta
20 l nepasterizovaného mlieka, 1 balenie syridla, 1 téglik acidofilného mlieka alebo zákvasu, zmes pikantného korenia, 2 strúčiky cesnaku, 500 g šunky, chren, čerstvá zelenina - listový šalát, 400 g topeného syra na ozdobenie
MEXICKÁ NÁTIERKA: 500 g sušenej sóje, 1 kocka bujónu, 2 strúčiky cesnaku, za hrsť sušených húb, bobkový list, zmes korenia, mleté nové korenie, 3 PL oleja, 1 cibuľa, 4 vajcia, 4 kocky droždia, soľ, korenie čili
POSTUP
Kyslé mlieko a mlieko vlejeme do veľkého hrnca a ohrejeme na 32 °C. Pridáme syridlo a necháme chvíľu postáť. Zrazenú zmes rozhabarkujeme a necháme 30 minút odstáť. Zmes potom natlačíme do tortovej formy, zaťažíme a necháme odstáť do druhého dňa. Stuhnutý korpus prekrojíme na štyri rovnaké časti a každý plát nasolíme. Jednu časť necháme čistú, druhú ochutíme zmesou pikantného korenia, tretí jemne zaúdime a jeden natrieme roztlačeným cesnakom. Necháme postáť tri hodiny.
Medzitým pripravíme mexickú nátierku. Sóju dáme do tlakového hrnca spolu s 500 ml vody. Pridáme bujón, bobkový list, zmes korenia, celý cesnak, sušené huby a nové korenie. Zakryjeme a povaríme 2 hodiny. Medzitým v panvici zohrejeme olej, na ktorom speníme cibuľu. Na základe rozpustíme droždie a pridáme rozšľahané vajcia. Uvarenú sóju zlejeme, preložíme do mixéra a dohladka rozmixujeme aj s drožďovo-vaječnou zmesou. Ochutíme soľou a korením čili. Necháme vychladnúť.
Tri ochutené syrové korpusy natrieme vychladnutou nátierkou. Šunku jemne natrieme chrenom, zrolujeme a poukladáme na korpusy. Ochutené a natreté korpusy na seba navrstvíme a tortu zakončíme neochutenou časťou. Nakoniec podľa fantázie ozdobíme topeným syrom, čerstvou zeleninou a šalátom.
Pán Petr Jachnin (53) z Průhoníc je milovník jedla. Dôkazom je aj to, že vymyslel taštičky skutočne na každý jeden deň v roku. Tento otec piatich detí sa aj u nás v redakcii prezentoval troma rôznymi druhmi taštičiek a prezradil recept na tie štvrté.
Jachninove taštičky
PRÍSADY NA 1 PLECH: 300 g hovädzieho mäsa, 200 g kapusty, mleté čierne korenie, soľ, 500 g lístkového cesta, múka na posypanie dosky
POSTUP
Hovädzie mäso, najideálnejšie mierne prerastené, najemno pomelieme. Kapustu nakrájame nadrobno. V mise zmiešame mäso, nasekanú kapustu, mleté čierne korenie a soľ. Necháme krátko odstáť. Na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme lístkové cesto a nakrájame na 24 rovnakých štvorcov. Na každý štvorec dáme lyžičkou mäsovú zmes. Rohy cesta k sebe popritláčame nad plnkou a naplnené taštičky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme zhruba 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
TIP OD NÁS: Určite by sme hovädzie mäso ochutili výraznejšie než len mletým korením a soľou. Pokojne aj nasekanou papričkou čili či kvapkami štipľavého tabasca.