Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Recept na bohatstvo: Spravte si žúlanec a opekance

Záhorácky žúlanec aj novú verziu opekancov môžete

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Dve finalistky kulinárskej súťaže nám dali svoje obľúbené vianočné recepty. To ste ešte nejedli!

Keby to záležalo od našej redakcie a poroty kulinárskej šou Recept na bohatstvo, určite by zvíťazila pani Anna s jej drevorubačskými párancami alebo pani Tatiana s jej ovocím z čistinky. V našom tipovaní dostali najviac hlasov. Čo by robili,keby vyhrali a ako budú tráviť Vianoce?

TATIANA PAĎOUROVÁ: Zbožňujem, keď kuchyňa vonia vanilkou

Zviditeľnila sa svojou originálnou a pritom takou jednoduchou ovocnou kožou. Pani Táňa žije skromne a výhra v súťaži by jej rozhodne zmenila život. Túži po chalúpke so záhradkou a keby vyhrala, možno by v nej trávila už budúcoročné sviatky. „Po víťazstve by sa môj život iste zlepšil. Kúpila by som si maličkú chalúpku so záhradkou, aby som aj ja mala svoj domov. Celá rodina by sme sa tam stretávali, vyvárala a vypekala by som pre vnúčatká, v pokoji písala kuchárske knihy. Prvú už mám pripravenú na vydanie,“ sníva nahlas pani Táňa. Podnikať sa nechystá, k životu potrebuje istotu. „Mám dobré nápady, no nie som podnikavý typ. Ale nebránim sa prípadnej spolupráci, ak by prišla zaujímavá ponuka.“

Rožky, pusinky aj ovocné tyčinky
Pani Tatiana nemá rada zhon a stres. Preto je práve teraz uprostred vianočných príprav a napečené koláčiky už čakajú na svojich maškrtníkov v špajze. „Mám hotové vanilkové rožky, linecké koláčiky, orechové štangličky, šuhajdy, snehové pusinky a ostatné ma ešte čaká. Robím to rada a s láskou,“ vraví trojnásobná babka. Na vianočnom stole nebudú chýbať ani ovocné tyčinky z kulinárskej šou. „Tie som pripravila už pred dvoma týždňami. Sú nachystané v sklenej dóze pre moje vnúčatká, ktoré ich milujú. Najradšej ich má Andrejko a Mireček. Ale túto maškrtu už skúšala aj najmenšia Verunka, veď aj ona už má štyri zúbky,“ teší sa.

Rozvoňaný celý dom
Boli časy, keď pani Tatiana Vianoce nemala veľmi v obľube. Prečo? Ako kuchárka ich trávila v robote a namiesto toho, aby vyvárala pre svoju rodinu, pripravovala jedlá pre hostí. „Trápila som sa a unavená po práci tajne plakala do vankúša.“ Tento rok bude všetko inak. „Ozdobím stromček, nachystám koláčiky, oriešky, ovocie, zapálim sviečky. Zbožňujem, keď kuchyňa vonia vanilkou, perníkovým korením a čokoládou. Na Štedrý večer pripravím oblátky s medom a cesnakom. Nebude chýbať vianočná kapustnica, vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom a ako dezert makový gajarský ertéplový žúlanec.“ Recept naň má pani Táňa od jednej gajarskej babky a teraz si ho môžete doma pripraviť aj vy. A prečo ten názov? „Ná v Gajarech sa cesto žúlá, proto žúlanec... a ertéple sú odjakživa krumpole, to nevíš?“ takto jej to vysvetlili miestni.

Nikam sa neponáhľať
Okrem rodiny sa pani Táňa teší aj na oddych. Ako teda bude tráviť čas počas voľných dní? „Chcem ich stráviť s mojimi maličkými. Ak zimná príroda dovolí, pôjdeme von na prechádzku. Keď nám bude zima, navarím citrónový čajík, budeme pozerať rozprávky, stavať kocky, čítať knižky a užívať si spoločné chvíle. Nikam sa nebudem ponáhľať, vydýchnem si, zastavím sa, zaspomínam na mojich dvoch anjelov strážnych – mojich súrodencov v nebíčku, ktorí mi veľmi chýbajú,“ dodáva.

GARAJSKÝ ERTÉPLOVÝ ŽÚLANEC

Suroviny
1 000 g zemiakov varených v šupke, 200 g polohrubej múky, trocha soli, 100 g rozpusteného masla na namáčanie, 100 g mletého maku na posypanie, 100 g práškového cukru
Postup
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a ešte teplé ich postrúhame na dosku, kde máme nasypanú trošku osolenú múku. Rozmrvíme a spracujeme cesto. Z neho „užúlame“ dlhý tenší valec cez celú dosku, prípadne dva-tri tenšie. Na plech dáme papier na pečenie a žúlanec naň zvinieme do kruhu tak, aby sa nespojil. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C, pečieme asi 40 minút do zlatista. V miske rozpustíme maslo a upečený, ešte teplý žúlanec by sa mal do masla natrhať, prípadne nakrájať. Všetky malé kúsky premiešame a uložíme na tanier. Posypeme mletým makom a cukrom. Môžete použiť napríklad aj orechy.

ANNA ZORVANOVÁ: Variť a piecť budem naďalej

Jednou z najskromnejších účastníčok československej súťaže Recept na bohatstvo je bez najmenších pochýb pani Anna Zorvanová zo stredoslovenského Pukanca. Nemyslí si, že by jej víťazstvo zmenilo život a teší sa na Vianoce v kruhu svojich blízkych, detí a vnúčat. Vďaka mimoriadne jednoduchému a zároveň fantasticky efektnému receptu na drevorubačské párance sa stala víťazkou kategórie národné špeciality. To, že má v tomto smere cvik, dokazuje aj fakt, že s originálnymi drevorubačskými párancami podniká vo svojej rodinnej firme. Ťažké srdce však má na svoju konkurenciu, ktorá podľa nej párancom kazí dobré meno.

Nohami na zemi
Čo by urobila po prípadnej výhre? „Nič, šla by som do kostola a poďakovala sa Pánu Bohu za to, že mi doprial také šťastie.“ Rovnako má jasno aj v tom, že by sa ani po zisku 50-tisíc eur nič dramatické v jej živote nezmenilo. „Variť a piecť budem aj naďalej,“ tvrdí odhodlane. Napriek mediálnemu ruchu, ktorý okolo jej osoby vďaka účasti v súťaži nastal, stojí pani Anna pevne nohami na zemi a chystá sa ako všetci ostatní na Vianoce, ktoré sú aj pre ňu časom radosti a veselosti. Tráviť ich bude v kruhu svojich blízkych – detí a vnúčat.

Hrejú ju spomienky
Slávnostná štedrovečerná hostina u pani Anny sa nemôže začať bez modlitby. Po nej nasleduje kapustnica a opekance so syrom a s cesnakom. Keďže pani Anna je rodáčka z obce Uhliská neďaleko Pukanca, prezradila nám, čo sa tradične podáva tu. Najtypickejšie uhlianske pohostenie je bábovka a hriatô. Aj preto najradšej spomína na Vianoce vo svojej rodnej dedinke, kde sa chodievalo od domu k domu spievať a koledovať. Pani Anna sa s nami preto podelila aj o svoj recept a vianočný vinš.

OPEKANCE SO SYROM A S CESNAKOM

Suroviny
500 ml mlieka, 1 kg hrubej múky, 1 kocka droždia, trocha kryštálového cukru, štipka soli, 60 g stuženého tuku, tuk na vymastenie plechu, 100 g tvrdého syra alebo bryndze, 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku
Postup
Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do múky nastrúhame stužený tuk, pridáme soľ a kvások. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Na doske z cesta narobíme šúľance hrubé 1 cm a nakrájame na malé kúsky. Poukladáme na vymastený plech a dáme na 15 až 17 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Na Vianoce tieto opekance povaríme vo vriacej osolenej vode do zmäknutia a scedíme. Syr nastrúhame, maslo rozpustíme, cesnak ošúpeme a pretlačíme. Uvarené opekance posypeme syrom, cesnakom a polejeme maslom.

Vinšujem vám tieto slávne sviatky Krista Pána narodenia,
aby vám dal Pán Boh zdravia hojné božské požehnania,
nie len na tento rok, ale na mnoho rokov,
aby ste sa mohli s Kristom Pánom v nebi radovať
a túto anjelskú pieseň prespevovať.
Sláva Bohu na výsosti, pokoj ľudom dobrej vôle
to ja vám zo srdca vinšujem a prajem.

Absolútnou víťazkou Receptu na bohatstvo sa stala pani Jarmila Jakubíková z Uliča s rusnáckym receptom na trené pirohy. Víťazke srdečne blahoželáme! Dobrá správa – Jarkine trené pirohy si onedlho budete môcť kúpiť v obchodnej sieti Kaufland.

Vyberáme pre vás niečo PLUS