Recept na bohatstvo: Upečte si i vy najlepšie torty!
20. 11. 2012, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:38)

Zdroj: Dušan Křístek
Sladké hriechy dobre padnú po obede či večeri alebo len tak ku kávičke.
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: tv joj
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Dve najlepšie sú navyše aj zdravé, pretože sa pri pečení používajú prírodné suroviny – mak a med.
JASMÍNA ALEKSANJAN (31)
Z PRACHATÍC
Pani Jasmína síce pochádza z Arménska, no doma je už v Česku. Porotu a určite aj divákov zaujala tradičnou rodinnou, i keď trochu vylepšenou, medovou tortou. Mama dvoch dcér veľmi rada vypeká a je to na recepte aj vidieť. Stačí ho len vyskúšať, nech sa páči!
MEDOVÁ LAURA
Suroviny
Krém: 400 ml mlieka, 200 g hnedého cukru, 75 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 g masla
Cesto: 30 g sypkej náhrady vajec (napr. Vajahit), 200 g hnedého cukru, 120 ml vody, 50 g masla, 50 g medu, 250 g celozrnnej pšeničnej múky
Kakaová poleva: 1,5 PL kakaa, 2 PL mlieka, 20 g masla, 2 PL kryštálového cukru, 100 g vlašských orechov
Postup
Mlieko, hnedý cukor a celozrnnú pšeničnú múku dáme do hrnca, za stáleho miešania privedieme do varu a uvaríme hustý puding. Odstavíme a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo dopenista, po častiach do neho zapracujeme vychladnutý puding a vyšľaháme na hladký krém. V druhej mise zmiešame náhradu vajec, cukor, vodu, maslo a med. Misku preložíme nad horúci vodný kúpeľ a necháme 10 až 15 minút bez miešania variť. Potom zložíme z kúpeľa, premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec do masy zapracujeme múku.
Cesto rozdelíme na päť rovnakých dielov a natrieme ho na papier na pečenie. Postupne cestá pečieme 5 až 7 minút v rúre vyhriatej na 250 °C. Nad horúcim vodným kúpeľom v miske rozpustíme maslo, cukor, kakao a mlieko. Upečené korpusy spojíme krémom, potrieme aj boky torty a posypeme nadrobno nasekanými orechmi. Vrch ozdobíme kakaovou polevou.
Tip redakcie
Namiesto náhrady vajec môžete použiť 3 klasické vajcia a pokračovať v recepte.
MARTINA PŠENČÍK-REDENKOVIČOVÁ (47)
Z DUNAJSKEJ LUŽNEJ
Matka troch synov prišla súťažiť s receptom od kamarátky a prebojovala sa ozaj vysoko. Od poroty si dokonca za svoju sýtu makovú tortu vyslúžila potlesk. A to sa podarilo málokomu. Či je naozaj hodná toľkých pôct, sa môžete presvedčiť aj samy.
MAKOVÁ
Suroviny
Cesto: 12 žĺtkov, 280 g práškového cukru, 280 g mletého maku, 14 bielkov, tuk na vymastenie a múka na vysypanie foriem
Plnka: 200 g masla, 200 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 žĺtky, 300 ml mlieka, 300 g mletého maku
Postup
Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista a pridáme mletý mak. Do zmesi zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch tukom vymastených a múkou vysypaných tortových foriem. Oba korpusy pečieme zhruba 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a vodorovne prekrojíme na polovice.
Zatiaľ v mise vyšľaháme maslo, práškový cukor, rum a žĺtky. Mlieko uvaríme s makom do zhustnutia, odstavíme a necháme vychladnúť. Makovú zmes zmiešame s maslovou a plnkou natrieme prekrojené korpusy. Dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame.
Vedeli ste, že...
...mak je jednou z najstarších kultúrnych plodín? Pochutnávali si na ňom už 6-tisíc rokov pred naším letopočtom v oblasti Stredozemia. O tisíc rokov neskôr ho hojne využívali aj starí Rimania a Egypťania.
Zaujímavosti o tortách
• Tvorca známej Sacher torty pochádzal zo Želiezoviec.
• Kúsok z kráľovskej torty princa Williama a Kate Middleton predali na dražbe takmer za 2 000 libier.
• Poschodová torta vznikla v 17. storočí v Anglicku.
• V stredoveku sa vo veľkom piekli najmä slané torty s mäsom.