Ríbezle posilňujú imunitu a pôsobia ako prevencia proti rakovine
27. 6. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:18)

Zdroj: Archív
Ríbezle by nemali chýbať v žiadnej záhrade. Nové druhy pozývajú na maškrtenie. Skvelo chutia aj šťava a želé z nich.
Červené ríbezle uprednostňujú miernu klímu a voľnú pôdu bohatú na humus, ale ukázalo sa, že sa im darí aj na vyššie položených miestach do 1 400 metrov, kde tiež rodia šťavnaté plody s príjemnou vôňou.
Majú rady polotieň
Najskoršie druhy dozrievajú už od polovice júna. Pri šikovnom výbere druhu a s miestom pre viaceré kry si môžete úrodu predĺžiť až do augusta. Obľúbené druhy červených ríbezlí Jonkheer van Teets alebo Junifer kvitnú už v marci, preto je vhodné ich zasadiť radšej na miesta, kde už nehrozia neskoré mrazy.
V teplej vinohradníckej klíme zasaďte všetky druhy radšej do polotieňa, napríklad medzi vyššie ovocné stromy alebo pri kraji húštiny či živého plota. To platí najmä pre druhy s bielymi plodmi, ktoré by mohli na priamom slnku nepekne zhnednúť.
Čierne ríbezle
V porovnávajúcom výskume porazili všetky ostatné záhradné bobuľoviny, nielen čo sa úrody týka, ale aj kvôli vysokej koncentrácii hodnotných látok, ktoré obsahujú. Ak chcete tieto plody, ktoré posilňujú imunitu a pôsobia ako prevencia proti rakovine, využiť čo najlepšie, mali by ste ich jesť vždy čerstvé. Tak si najlepšie vychutnáte ich typickú vôňu a ostrú arómu.
Dôležitý je zostrih
K veľkým bobuliam sa dopracujete najmä pravidelným zostrihom. K tomu potrebujete vedieť, že červené, ružové a biele druhy ríbezlí rodia na dvoj až trojročných vedúcich výhonkoch a na jednoročných bočných výhonkoch.
Pri čiernych ríbezliach rastú najkrajšie plody na jednoročných konárikoch, plody starších výhonkov ostanú malé a dozrievajú nepravidelne. Hneď po úrode zostrihajte pri oboch druhoch dvoj až trojročné staršie prútiky až po zem. Potom vytiahnite rovnaké množstvo silných mladých prútikov, slabé odstráňte. Pri červených ríbezliach skráťte všetky bočné výhonky na 1 až 2 cm. Na čiernych ríbezliach zostrihajte iba tmavé dvojročné bočné výhonky, jednoročné výhonky neskracujte.