Ríbezľový koláč
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 25 porcií
Potrebujeme: 220 gram tuk na pečenie, 520 gram práškový cukor, 370 gram hrubá múka, 6 kus vajce, 0.5 balíček prášok do pečiva, 500 gram ríbezle (môžu byť aj mrazené), tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie plechu
1.
Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme dopenista s 220 g cukru. Pridáme zmäknutý tuk, múku a prášok do pečiva. Vypracujeme hladké cesto. Potom cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme, až vrch zozlatne, asi 20 minút.
2.
Cesto vyberieme z rúry a na vrch rovnomerne pokladieme ríbezle. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh a nanesieme na ríbezle. Koláč vložíme do rúry a zapečieme doružova. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.