Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ricottový koláč

Ricottový koláč

Zdroj: © StockFood

Reklama

160 minút, 12 porcií

Potrebujeme: 250 gram hladká múka, 85 gram práškový cukor, 0.5 čajová lyžička prášok do pečiva, soľ, 140 gram studené maslo, 1 kus vajce, 185 gram čerstvý smotanový syr, 450 gram syr Ricotta, 128 gram kryštálový cukor, 4 kus vajce, 1.5 polievková lyžica mandľový likér amaretto, 1 čajová lyžička vanilkový aróma, 2.5 polievková lyžica hladká múka, 0.25 čajová lyžička mletá škorica, 85 mililiter smotana na šľahanie, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy, práškový cukor na ozdobenie

1.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu (priemer 24 cm) vymastíme a posypeme múkou.

2.

Do misy preosejeme múku, práškový cukor, prášok do pečiva, soľ a všetko spolu dobre premiešame. Postupne pridáme nakrájané studené maslo, vajce a vymiesime krehké cesto. Vyformujeme do bochníka, zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladničky.

3.

Žĺtky oddelíme od bielkov. Medzitým v miske vyšľaháme smotanový syr spolu s ricottou na hladký krém. Postupne pridáme po jednom žĺtky, 90 g kryštálového cukru a ešte šľaháme niekoľko minút. Pridáme Amaretto aj vanilkovú arómu a metličkou zamiešame. Ďalej pridáme múku aj škoricu a zamiešame do krému. Smotanu vyšľaháme zvlášť a tiež pridáme do krému.

4.

Z bielkov šľaháme sneh a postupne prisypeme aj zvyšný cukor a vyšľaháme dotuha. Jemne vmiešame do smotanového krému a odložíme do chladu.

5.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na plát hrubý asi 2,5 mm, o niečo väčší ako priemer tortovej formy. Pomocou valčeka na cesto prenesieme do formy, vytlačíme ho aj do bokov tak, aby celkom prekrývalo boky až po vrch formy. Naplníme smotanovým krémom.

6.

Zvyšné cesto rozvaľkáme na kruh, asi o 1 cm väčší než je priemer formy, prekryjeme ním smotanový krém, kraje jemne pritlačíme. Odstránime prebytočné cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme dozlatista ešte asi 50 minút.

7.

Koláč vyberieme a chladíme asi 60 minút. Formu obrátime a koláč vyklopíme na servírovací tanier tak, aby spodok bol navrchu. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS