Rigatoni all'arrabbiata
29. 4. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Isifa
Originálna pochúťka, keď chcete prekvapiť!
Je to tradičný cestovinový pokrm pochádzajúci z Talianska, presnejšie z regiónu Lazia (Latium), ktorý leží medzi regiónmi Toskánsko, Umbria, Abruzze, Molise, Kampánia a medzi Tyrhenským morom. Jeho hlavným mestom je Rím. Omáčka all'arrabbiata (z talianskeho slova arrabbiato a znamená nazlostený, nahnevaný) a to vďaka štipľavosti papričky čili opečenej na olivovom oleji, ktorá sa do omáčky pridáva buď nasekaná, alebo vcelku.
Papričku čili vcelku odporúčame pred podávaním odstrániť. Okrem toho sa do omáčky pridávajú aj ingrediencie ako cesnak či uvarené a ošúpané paradajky nakrájané na kocky. Jedlo sa zvyčajne podáva s cestovinami, ako sú penne, špagety či makaróny, a servírujú sa posypané čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným syrom pecorino.
Potrebujeme: 25 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 paprička čili, mleté čierne korenie, soľ, 300 g paradajok, 1 ČL kryštálového cukru, 400 g talianskych cestovín rigatoni, 1 ČL lístkov čerstvého tymianu, 2 až 3 stonky tymianu na ozdobenie
Postup:
1. Cestoviny varíme podľa návodu na obale približne 8 až 10 minút ,,al-dente“ (na zub).
2. Medzitým pripravíme omáčku. Na panvici zohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme ošúpaný, najemno nasekaný cesnak a umytú, najemno nasekanú papričku čili a krátko opekáme asi 1 minútu. Okoreníme a postupne pridáme vriacou vodou obarené, ošúpané a na kocky nakrájané paradajky. Ochutíme cukrom, dobre premiešame a necháme zovrieť. Pridáme lístočky čerstvého tymianu a dusíme približne 10 minút. Potom odstavíme a ešte dochutíme.
3. Uvarené cestoviny scedíme a necháme odkvapkať.
4. Nakoniec vmiešame do omáčky a servírujeme ozdobené stonkou tymianu.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 3 až 4
Náš Tip:
Do cestovín môžete pridať aj kúsok klobásy.