Rizoto na 5 spôsobov: S TÝMITO receptami potešíte všetkých labužníkov, a hotové sú raz dva!
12. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:09)

Zdroj: shutterstock
Variť rýchlo a chutne nie je žiadna veda. Najmä keď stavíte na dokonalý ryžový pokrm, ktorý si urobíte presne podľa svojho gusta, a pridáte k tomu chrumkavý šalát. Ach, to je dobrota!

S lososom a morskými plodmi
4 porcie
1 cibuľa ● 1 cesnak ● 1 fenikel ● štipka šafranu ● 2 PL masla ● 2 PL olivového oleja● 300 g ryže na rizoto● 200 ml suchého bieleho vína ● 800 ml rybieho vývaru● 1 bobkový list
● 1 kúsok citrónovej kôry● 300 g morských plodov● 4 plátky lososa (po 80 g)● soľ ● mleté čierne korenie● 50 g parmezánu● 2 PL byliniek a klíčkov
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Fenikel očistíme a rovnako nakrájame na malé kúsky. Šafran vložíme do 3 PL vlažnej vody. V hrnci rozhorúčime 1 PL olivového oleja a 1 PL masla. Pridáme cibuľu, cesnak a fenikel a dusíme do sklovita. Vmiešame ryžu a krátko opekáme. Zalejeme vínom a vývarom tak, aby bola ryža zakrytá. Pridáme šafran aj s vodou, v ktorej bol namočený, bobkový list a kúsok citrónovej kôry. Za občasného premiešania a dolievania zvyšného vývaru varíme asi 20 minút. V polovici varenia zamiešame prepláchnuté morské plody. Na zvyšnom oleji a masle opečieme osoleného a okoreneného lososa z oboch strán a natrháme na menšie kúsky. Zamiešame spolu so zvyšným maslom a s parmezánom do hotového rizota a dochutíme soľou a korením. Podávame posypané bylinkami a klíčkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
S lososom a morskými plodmi
So sušenými paradajkami
4 porcie
1 šalotka ● 2 PL olivového oleja● 300 g ryže na rizoto ● 200 ml suchého bieleho vína ● 800 ml zeleninového vývaru ● hrsť rukoly ● 50 g sušených paradajok naložených v oleji● 100 g strúhaného kozieho syra● 1 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 jarná cibuľka
Šalotku ošúpeme a nasekáme najemno. V hlbšej panvici rozhorúčime olej a šalotku opečieme do sklovita. Zamiešame ryžu. Zalejeme vínom a postupne pridávame vývar, až kým sa všetok nevyparí. Rukolu opláchneme a vytrasieme z nej vodu. Nasekáme nahrubo. Paradajky zlejeme, necháme odkvapkať a nakrájame na pásiky. Spolu s rukolou, maslom a nastrúhaným kozím syrom zamiešame do rizota. Dochutíme soľou a korením. Pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou z jarnej cibuľky.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
So sušenými paradajkami
Hubové s bylinkami
2 porcie
200 g ryže na rizoto ● 400 ml zeleninového vývaru ● 1 cibuľa ● 100 ml bieleho vína● 2 PL masla ● 4 PL olivového oleja● 100 g nastrúhaného parmezánu ● 2 hrste húb ● 1 vetvička rozmarínu ● 1 vetvička šalvie ● 1 vetvička tymianu ● soľ ● hoblinky parmezánu na posypanie
Cibuľu ošúpeme a nesekáme najemno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a cibuľu na ňom opečieme do sklovita. Vmiešame ryžu, krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Zalievame postupne po naberačke vývaru, až kým všetok neminieme. Súčasne očistíme a nakrájame huby. Opečieme ich na troche oleja, posypeme soľou. Rizoto varíme asi 20 minút, kým ryža nezmäkne. Ku koncu varenia vmiešame maslo, parmezán a huby. Krátko prevaríme. Bylinky opečieme na troche oleja dochrumkava a vmiešame do rizota. Podávame posypané hoblinkami parmezánu a tymianom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Hubové s bylinkami
Cviklové s medom
3 porcie
2 menšie cvikly ● 250 g ryže na rizoto● 2 šalotky ● 1 strúčik cesnaku● 1 PL medu ● 4 menšie vetvičky rozmarínu ● trocha červeného vína●0,5 až 1 l zeleninového vývaru●hrsť strúhaného parmezánu●1 PL vlašských orechov●1 PL masla● trocha olivového oleja● za hrsť šalátových listov
Čerstvú cviklu ošúpeme a spolu s cesnakom a so šalotkami nakrájame nadrobno. V hrnci rozhorúčime vývar. Na hlbšej panvici rozhorúčime trocha olivového oleja, pridáme šalotky a cesnak a opekáme do sklovita. Potom zamiešame cviklu a pokvapkáme medom. Necháme trocha skaramelizovať. Pridáme ryžu a krátko opekáme. Zalejeme trochou červeného vína, pridáme rozmarín a asi jednu naberačku vývaru. Dusíme, kým sa vývar nevpije, a potom zasa pridáme za naberačku vývaru. Takto pokračujeme, kým ryža nie je al dente (v strede má byť trocha tuhá). Stiahneme z ohňa a zamiešame maslo a trocha parmezánu. Ihneď podávame posypané zvyšným parmezánom a nasekanými vlašskými orechmi, prípadne
so šalátovými listami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Cviklové s medom
Špenátové s fetou
4 porcie
300 g ryže ● 400 g listového špenátu● 1 l zeleninového vývaru ● 100 g syra feta● 1 cibuľa ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● čili (nemusí byť)
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Spolu s ryžou krátko opečieme na troche rozhorúčeného oleja. Zalejeme asi 500 ml vývaru a necháme variť. Špenát opláchneme, osušíme a nasekáme na menšie kúsky. Po 10 minútach varenia zamiešame do ryže a dochutíme soľou a korením. Postupne prilievame ďalší vývar, až kým ryža nie je mäkká alebo al dente. Keď je ryža hotová, zamiešame do nej 3/4 nadrobenej fety a necháme ju rozpustiť. Podávame posypané zvyšnou fetou a papričkou čili.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Špenátové s fetou