S lososom a morskými plodmi

4 porcie

1 cibuľa ● 1 cesnak ● 1 fenikel ● štipka šafranu ● 2 PL masla ● 2 PL olivového oleja● 300 g ryže na rizoto● 200 ml suchého bieleho vína ● 800 ml rybieho vývaru● 1 bobkový list
● 1 kúsok citrónovej kôry● 300 g morských plodov● 4 plátky lososa (po 80 g)● soľ ● mleté čierne korenie● 50 g parmezánu● 2 PL byliniek a klíčkov

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Fenikel očistíme a rovnako nakrájame na malé kúsky. Šafran vložíme do 3 PL vlažnej vody. V hrnci rozhorúčime 1 PL olivového oleja a 1 PL masla. Pridáme cibuľu, cesnak a fenikel a dusíme do sklovita. Vmiešame ryžu a krátko opekáme. Zalejeme vínom a vývarom tak, aby bola ryža zakrytá. Pridáme šafran aj s vodou, v ktorej bol namočený, bobkový list a kúsok citrónovej kôry. Za občasného premiešania a dolievania zvyšného vývaru varíme asi 20 minút. V polovici varenia zamiešame prepláchnuté morské plody. Na zvyšnom oleji a masle opečieme osoleného a okoreneného lososa z oboch strán a natrháme na menšie kúsky. Zamiešame spolu so zvyšným maslom a s parmezánom do hotového rizota a dochutíme soľou a korením. Podávame posypané bylinkami a klíčkami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút

S lososom a morskými plodmi
Zdroj: shutterstock