Rizoto s paradajkami a fazuľkou
17. 3. 2007, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:30)

Zdroj: Archív
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 15 MINÚT 1 lyžicu panenského olivového oleja 1 veľkú posekanú cibuľu 2 roztlačené strúčiky cesnaku 300 g ryže 85 g sušených paradajok posekaných nahrubo 240 ml suchého bieleho vína 1,2 l zeleninového vývaru 225 g mrazenej fazuľky 55 g postrúhaného parmezánu 30 g píniových jadierok soľ a mleté čierne korenie bazalkové listy na ozdobenie
POSTUP:
1. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a cesnak a za stáleho miešania pražíme na stredne silnom ohni 5 minút, kým cibuľa nezmäkne. 2. Primiešame ryžu a sušené paradajky. Ryžu rozmiešame, aby sa zrnká obalili olejom a potom prilejeme víno. Necháme zovrieť a občas premiešame. 3. Prilejeme polovicu horúceho vývaru a necháme znova zovrieť. Potom oheň zmiernime a varíme ešte 10 minút. Pridáme fazuľku a polovicu zvyšného vývaru. Znova necháme zovrieť a varíme na slabom ohni asi 10 minút. Ešte raz alebo dvakrát prilejeme zvyšok vývaru - podľa toho, ako vsakuje do ryže. 4. Rizoto je hotové, keď je ryža mäkká, ale zrnká stále celé a fazuľka uvarená. Malo by byť šťavnaté a krémové. 5. Pridáme parmezán, píniové jadierka, soľ, mleté čierne korenie a podávame.