Rizoto s parmezánom a s paradajkami
8. 9. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:11)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 30 minút. Čas varenia: 1 hodina.
Potrebujeme: 400 g talianskej ryže Arborio, 2 cibule, 3 PL olivového oleja, 100 ml bieleho vína, 900 ml zeleninového vývaru, 6 paradajok, 100 g čerstvo strúhaného parmezánu, 80 g vychladeného masla, 1 viazanička bazalky, 150 g konzervovaných paradajok, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V panvici rozpálime olej. Pridáme cibuľu, ryžu a chvíľu opražíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania varíme, pokým ryža nevpije všetku tekutinu.
Necháme zovrieť vývar a po naberačkách ho prilievame k ryži, ktorá by mala postupne absorbovať tekutinu. Medzitým, ako sa varí ryža, umyjeme paradajky a zalejeme ich vriacou vodou. Následne ich ošúpeme, očistíme a pokrájame nadrobno. Paradajky pridáme k variacej sa ryži a varíme ešte 10 minút. Osolíme, okoreníme a pridáme maslo nakrájané na plátky. Konzervované paradajky scedíme. Rizoto rozdelíme na 6 tanierov a ozdobíme ho paradajkami z konzervy a bazalkou. Posypeme parmezánom a ihneď podávame.